Τις προεδρικές εκλογές του 2018, εάν και εφόσον αυτές οδηγήσουν σε δημοσιονομική χαλάρωση, προσθέτει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου στους κινδύνους που μπορεί να υπονομεύσουν την προβλεπόμενη για φέτος ανάπτυξη, στις νέες του προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία.
Ωστόσο, όπως και τον Ιανουάριο, το ΚΟΕ παραμένει αισιόδοξο και εκτιμά πως η κυπριακή οικονομία θα τρέξει το 2017 με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με πέρσι και πως το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) θα αυξηθεί κατά 3,1%. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του για τις οικονομικές προοπτικές του τόπου, το ΚΟΕ εκτιμά συγκεκριμένα πως το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,5% και 3,1% αντίστοιχα (συγκριτικά με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2016) και πως κατά το δεύτερο μισό του έτους, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται σε 3,0%.
Όπως αναφέρει το ΚΟΕ, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ είναι μεταξύ άλλων οι ικανοποιητικοί ρυθμοί αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης στην Κύπρο το 2016 και περαιτέρω βελτίωση εγχώριων προπορευόμενων δεικτών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, συμπεριλαμβανομένων και των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης και οι λιγότερο δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Κύπρο.
Για το τελευταίο σημειώνει πως συνεχίζεται η ομαλοποίηση της κατάστασης στον εγχώριο τραπεζικό τομέα (π.χ. αύξηση των καταθέσεων, συνέχιση της απομόχλευσης) και τα δανειστικά επιτόκια μειώνονται. Όπως αναφέρθηκε, στους κινδύνους για χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη το ΚΟΕ παραθέτει πλέον και τις προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το υψηλό ποσοστό δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ καθιστά την Κύπρο ευάλωτη σε αρνητικές εξελίξεις και πως «το πάγωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, κυρίως ενόψει εκλογών, μπορεί να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και της ανάπτυξης».
Την προβλεπόμενη ανάπτυξη μπορεί επίσης να υπονομεύσουν οι συνθήκες υψηλής ανεργίας και υποτονικών τιμών ακινήτων, τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού, όπως αναφέρει το ΚΟΕ, τα πιο πάνω «συνεχίζουν να εμπεριέχουν κινδύνους για την οικονομία, παρά την πρόοδο που σημειώνεται με την απομόχλευση και τις αναδιαρθρώσεις δανείων».