Ηασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου ανακάμπτει, αλλά την ίδια ώρα παραμένουν οι προκλήσεις, με το ΓεΣΥ να είναι το πρώτο ζήτημα που αφορά τον κλάδο.
«Είμαστε αντίθετοι στην πρόταση για μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, αφού ο πολίτης θα πληρώνει περισσότερα για να απολαμβάνει χειρότερες υπηρεσίες», τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) 'Αρτεμις Παντελίδου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με την κ. Παντελίδου το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ δεν λαμβάνει υπόψη τη βούληση 234.500 ασφαλισμένων, που έχουν επιλέξει προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών. Πρόσθετο επιχείρημα που τέθηκε είναι ότι το 2016 η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας αυξήθηκε κατά 15%, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τις ασφαλιστικές εταιρείες.
«Ζητούμε από την πολιτεία και τους συλλογικούς φορείς να εφαρμόσουν ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας με επιλογές ιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα. Ένα σχέδιο στο οποίο ο πολίτης θα αποφασίζει ελεύθερα τον φορέα που θέλει να τον ασφαλίσει. Ένα σχέδιο στο οποίο οι ήδη ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα δεν θα χάσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν διπλές εισφορές», σημείωσε η κ. Παντελίδου.
Συντάξεις
Δεύτερο θέμα προτεραιότητας για τον κλάδο είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πλαισίου, ώστε «οι συντάξεις να καταστούν όχι μόνο βιώσιμες αλλά και επαρκείς», με την κ. Παντελίδου να εκφράζει την ικανοποίηση της βιομηχανίας για το ότι αναγνωρίζεται πως είναι σημαντικός ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης.
Οι επιδόσεις
Η ασφαλιστική βιομηχανία το 2016 κινήθηκε θετικά, με τα συνολικά ασφάλιστρα να παρουσιάζουν αύξηση 2,6% σε σχέση με οριακή άνοδο 0,7% το 2015. Ο Γενικός Κλάδος παρουσίασε άνοδο 4%, σε σύγκριση με αύξηση 0,4% το 2015. Ο Κλάδος Ζωής παραμένει επίσης σε θετική πορεία σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,7% σε σχέση με αύξηση 1% για το 2015.
Η κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της χώρας, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,35 δισ. ευρώ. Οι συνολικές πληρωμές σε ωφελήματα και αποζημιώσεις ανήλθαν στα 472,5 εκατ. ευρώ το 2016.