Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησαν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον απόηχο της δήλωσής του ότι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση είχαν σπαταλήσει χρήματα σε «ποτά και γυναίκες».
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Ρέντσι χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ως ηλίθια αστεία, σημειώνοντας πως ο επικεφαλής του Eurogroup έχασε την ευκαιρία να σιωπήσει.
Τόνισε πως θα ήταν καλύτερο ο κ. Ντάισελμπλουμ να αποσυρθεί από τη θέση του, για να προστατευτεί η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς δεν είναι δυνατό τέτοια σχόλια να γίνονται με το μανδύα του επικεφαλής της ευρω-ομάδας.
Το πρώτο κύμα επιθέσεων εναντίον του κ. Ντάισελμπλουμ είχε έλθει την Τρίτη κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην Ευρωβουλή, με τον επικεφαλής του σώματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, να διερωτάται εάν ο ολλανδός πολιτικός είναι κατάλληλος για τη θέση του.
Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν μιλούσε συγκεκριμένα για τις χώρες του Νότου, αλλά αρνήθηκε να αποσύρει τη δήλωσή του.
«Μην προσβάλλεστε, δεν αφορά μία χώρα αλλά όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία αποτύγχανε επί χρόνια να συμμορφωθεί με αυτά που είχαν συμφωνηθεί [για οικονομικούς κανόνες]», είπε, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει αντιπαράθεση ανάμεσα στο διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης στο Eurogoup.
Η θέση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup είναι επισφαλής μετά τη συντριβή του κόμματός του, των Εργατικών, στις εκλογές της 15ης Μαρτίου, που σημαίνει ότι δύσκολα θα παραμείνει στην επόμενη κυβέρνηση ως ΥΠΟΙΚ.
Οι κανόνες της ευρω-ομάδας δεν επιτάσσουν την απομάκρυνση του προέδρου εάν δεν κατέχει θέση υπουργού Οικονομικών, όμως αυτή είναι η παράδοση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει δηλώσει ότι θα συνομιλήσει με όλους τους ομολόγους του προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση για τις μελλοντικές ενέργειές του.