Στη δυνητική επιτυχία του γερμανικού «πειράματος» αντικατοπτρίζεται και η προσπάθειά μας για σταδιακή απεξάρτηση από την κυριαρχία των αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας και για διεύρυνση του μείγματος του χαρτοφυλακίου των τουριστικών αγορών μας, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΟΤ 'Αγγελος Λοΐζου σε ενημερωτικό σημείωμα για τα αποτελέσματα της τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου.
«Η Γερμανία», τονίζει, «αποτελεί αγορά βαρόμετρο στις προσπάθειες για επιτυχή επέκταση της τουριστικής περιόδου και άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας, καθότι οι Γερμανοί τουρίστες ταξιδεύουν καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα δε κατά τον μήνα Οκτώβριο. Η ανάδειξη της Πάφου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου».
Ο πρόεδρος του ΚΟΤ επιβεβαιώνει την ύπαρξη θετικής δυναμικής και από τη γερμανική αγορά, με την αυξητική τάση να μην τη θεωρεί αποτέλεσμα γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και αποτέλεσμα ενός τριετούς σχεδίου.
«Εχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγορά (της Γερμανίας), προβαίνοντας, κατά κανόνα, σε συγκριτικά μεγαλύτερες επενδύσεις σε σχέση με το αριθμητικό μέγεθος της γερμανικής αγοράς», αναφέρει ο κ. Λοΐζου.
«Για αυτό πρέπει να εγκύψουμε, συλλογικά, σε θέματα προσφερόμενου προϊόντος, παροχής αξιόλογων ευκαιριών για δημιουργική ενασχόληση και ψυχαγωγία, παροχής ποιότητας, καθώς και στα ζητήματα ορθής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και τουριστικής συνείδησης», σημειώνει ο πρόεδρος τους ΚΟΤ, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην τουριστική βιομηχανία.
Η βάση υπάρχει καθώς οι αξιολογήσεις της Κύπρου είναι θετικότερες από εκείνες άλλων ανταγωνιστικών Μεσογειακών προορισμών, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα, στα επίπεδα εξυπηρέτησης και στην αξιοπιστία του προορισμού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην όλη προσπάθεια είναι η δυσκολία εξεύρεσης διαθέσιμων δωματίων, τόσο από οργανωτές ταξιδίων όσο και από ανεξάρτητους ταξιδιώτες.
Την ίδια ώρα έχουν υπερδιπλασιαστεί οι αεροπορικές θέσεις από Γερμανία προς Κύπρο.
«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να γίνουν μεγαλύτερα επιχειρηματικά ανοίγματα προς την αγορά από τη ξενοδοχειακή μας βιομηχανία, έστω και αν οι όροι συνεργασίας με οργανωτές άλλων αγορών (π.χ. προπληρωμές δωματίων) θεωρούνται, επί του παρόντος, πιο ευνοϊκοί», σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΟΤ.