Η προσπάθεια ανοικοδόμησης της συριακής βιομηχανίας περνά από την Κίνα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

«Κάνουμε εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και μηχανημάτων από την Κίνα εδώ και περίπου επτά χρόνια, επειδή η Ευρώπη έχει επιβάλει κυρώσεις στην Συρία».

Η Χάμα, γνωστή για τους νερόμυλούς της, είναι μια πόλη στην κεντρική Συρία που έχει υποστεί όλα τα δεινά του εξαετούς εμφυλίου πολέμου.


Κάποτε ήταν το τρίτο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της χώρας, μετά το Χαλέπι και την Δαμασκό. Πλέον, με σχεδόν ισοπεδωμένες τις άλλες δύο πόλεις, τις έχει ξεπεράσει.


Οι κάτοικοί της Χάμα με δυσκολία προσπαθούν να ανοικοδομήσουν την περιοχή και να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και τις επιχειρήσεις τους. Συν τοις άλλοις, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές, λόγω των γνωστών κυρώσεων.


«Κάνουμε εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και μηχανημάτων από την Κίνα εδώ και περίπου επτά χρόνια, επειδή η Ευρώπη έχει επιβάλει κυρώσεις στην Συρία», επισημαίνει ο Αμπντούλ Αλ Μούντι, συνιδιοκτήτης ενός εργοστασίου κατασκευής παπουτσιών.


Οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης μονάδας πρόσφατα προχώρησαν στον εκσυγχρονισμό της με νέα μηχανήματα, κινεζικά, που ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα καλύτερα από τα ιταλικά.


Στην επέτειο έξι ετών από την έναρξη του αιματηρού συριακού εμφυλίου, κινέζοι τεχνικοί βρέθηκαν στην Χάμα για να επιθεωρήσουν τα μηχανήματα και να διορθώσουν τυχόν ατέλειες. Η πόλη θεωρείται πλέον από τις ασφαλείς στην χώρα.


Ο Μουάζ Καλούφ, μέλος του Εμπορικού επιμελητηρίου της Χάμα αναφέρει: «Οι κινεζικές εταιρείες παρέχουν διάφορο εξοπλισμό στη Συρία. Η Κίνα είναι η χώρα που έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη βοήθεια για τη βιομηχανική ανάπτυξη της Συρίας. Βοηθά στην επανεκκίνηση της βιομηχανίας της Συρίας, έτσι ώστε η χώρα θα αναπτυχθεί και πάλι».


Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Συρίας. Με αυτήν γίνεται το 80% των συναλλαγών της πολύπαθης χώρας.


Ωστόσο η Συρία δειλά δειλά επεκτείνει τις εξαγωγές της, σε όσες χώρες δεν της έχουν επιβάλει εμπάργκο. Τα παπούτσια που κατασκευάζονται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της Χάμα δεν πωλούνται μόνο σε κατοίκους της Συρίας αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Υεμένη, την Λιβύη, το Σουδάν, τον Λίβανο και το Ιράκ.


Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα ως μόνιμο μέλος είναι μαζί με την Ρωσία οι χώρες που αντιτίθεται συστηματικά και βάζουν βέτο στις όποιες προτάσεις έχουν γίνει για να πάρουν την μορφή επίσημου ψηφίσματος του Οργανισμού οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Δαμασκού.


ΠΗΓΗ: EURONEWS

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play