H Hellenic Bank επέκτεινε τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την υπογραφή τρίτης συμφωνίας χρηματοδότησης για 50 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα διοχετευτεί με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εστιάζοντας στους κλάδους της βιομηχανίας, της ενέργειας, του τουρισμού, της υγείας και των συγκοινωνιών.
Η Ειρένα Γεωργιάδου, πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Πολίτη 107.6, «Show me the money», δήλωσε ότι στόχος της συμφωνίας είναι η στήριξη των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που αποτελούν και τους δικαιούχους της χρηματοδότησης. Η συγκεκριμένη ένεση ρευστότητας μπορεί να γίνει μόνο μέσω των εμπορικών τραπεζών και όχι απευθείας από την ΕΤΕπ.
Η χρηματοδότηση από τέτοια προγράμματα διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη, καθώς το επιτόκιο είναι «ελκυστικά χαμηλό [...] και ο δανεισμός μακροπρόθεσμος» , όπως επεσήμανε η κυρία Γεωργιάδου, η οποία τόνισε ότι η πλειονότητα των πελατών επιλέγει το σταθερό επιτόκιο έναντι του κυμαινόμενου.
Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχεδόν όλες οι κυπριακές επιχειρήσεις, διότι, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο αριθμός του προσωπικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης φτάνει μέχρι και τα 3.000 άτομα.
Η πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει επιλέξει τις επιχειρήσεις που θα διοχετεύσει αυτά τα χρήματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής πελατών που είναι δικαιούχοι. Παρόλο που η ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ, όπως η ίδια αποκάλυψε, ο εντοπισμός των κατάλληλων ευκαιριών για τη διοχέτευσή της εξακολουθεί να αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία.
Τα χρήματα, πάντως, από τις τρεις χρηματοδοτήσεις έχουν ήδη βρει τους παραλήπτες τους και από το 2014 έχουν διατεθεί στην αγορά συνολικά 166,7 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαίων της Ελληνικής Τράπεζας.