Μέρες νηνεμίας διανύει η cyta από τότε που η Βουλή έστειλε στις ελληνικές καλένδες τα σχέδια του Χάρη Γεωργιάδη για την ιδιωτικοποίηση του ημικρατικού οργανισμού. Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που οι συντεχνίες έλαβαν τη δέσμευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν επρόκειτο να συζητηθούν τα πέντε νομοσχέδια που θα οδηγούσαν στην εξεύρεση επενδυτή– τουλάχιστον προεκλογικά – κι από τότε ησύχασαν.
Στο μεταξύ η Κυβέρνηση με την αλλαγή σκυτάλης στη Βουλή βρήκε την ευκαιρία να τα αποσύρει, από τη στιγμή που η τύχη τους ήταν προδιαγεγραμμένη, ένα γεγονός που έληξε την όποια εργασιακή ένταση στον οργανισμό…
Έκτοτε, και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2016, όπως άλλωστε είχαν υποσχεθεί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στα κόμματα, διεξάγεται ένας διάλογος μεταξύ της διεύθυνσης και των συντεχνιών, πάνω σε ένα σχέδιο «διάσωσης» που συστάθηκε από τις τελευταίες κι αποβλέπει στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό της cyta. Ο απώτερος στόχος των συντεχνιών, αλλά και της διεύθυνσης, είναι να υποδείξουν στο δ.σ. και στον υπουργό ότι ο εκσυγχρονισμός και η ευελιξία στον οργανισμό δεν χρειάζεται ιδιώτη επενδυτή και αυτό μπορεί να επιτευχθεί από τα στελέχη και τους εργαζομένους της cyta που μπορούν να την οδηγήσουν στη νέα εποχή.
«Μπορούμε και μόνοι μας»
Κι ενώ ο διάλογος αυτός ξεκίνησε με το σκεπτικό της ανατροπής της απόφασης της Κυβέρνησης να αναζητήσει ιδιώτη επενδυτή ο οποίος να κατέχει την πλειοψηφία του κεφαλαίου της cyta, αυτή τη στιγμή, όπως έχουμε πληροφορηθεί από συντεχνιακούς, φαίνεται πως οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται ούτε την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στον οποίο να δοθεί μειοψηφικό πακέτο.
«Τι φέρνει ένας στρατηγικός επενδυτής; Χρήματα για ανάπτυξη, management και τεχνογνωσία. Εμείς εξακολουθούμε να βγάζουμε κέρδη παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε και παρότι είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε κάπως ακριβότεροι στην αγορά, τεχνογνωσία έχουμε, δεδομένου ότι διαθέτουμε την αφρόκρεμα των ειδικών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, και στον τομέα της διοίκησης μπορούν επίσης να γίνουν ρυθμίσεις που να παρέχουν τα επιστημονικά θεμέλια που απαιτούνται. Η δική μας εισήγηση είναι να προκηρυχθεί τόσο η θέση του CO όσο και μία δεύτερη θέση που έχει κενωθεί στην ανώτερη διεύθυνση (φεύγει ο ανώτερος διευθυντής στρατηγικής Παν. Καλλένος) με πενταετές συμβόλαιο φέρνοντας στη cyta τους management που επιθυμούμε».
Τα πιο πάνω ανέφερε στον «Π» συντεχνιακός, προδιαγράφοντας προφανώς το τέλος της εποχής χωρίς ένταση για τον ημικρατικό οργανισμό.
Σε δύο μήνες
Όπως είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών ήδη δουλεύει πάνω στη νέα του πρόταση για αποκρατικοποίηση της cyta με πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ημικρατικού οργανισμού σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα διαχειρίζεται και το μάνατζμεντ. Δεν αποκλείεται σε δύο μήνες να δούμε στη Βουλή να κατατίθεται ένα νέο νομοσχέδιο.
Η πώληση του μειοψηφικού πακέτου, μέχρι πέρσι τουλάχιστον, διαμόρφωνε μία πλειοψηφία στη Βουλή. Με τις αντιδράσεις των συντεχνιών, ωστόσο, και με τα δεδομένα των κομμάτων στην Κύπρο, η θέση αυτή δεν μπορεί να θεωρείται πανάκια.
Ανεξαρτήτως μετοχικής δομής
Ερωτηθείς επί του θέματος του νέου νομοσχεδίου για τη μετοχοποίηση, ο αναπληρωτής ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της cyta, Μιχάλης Αχιλλέως, απέφυγε να μας απαντήσει επί της ουσίας ως προς το ποια είναι η θέση της διεύθυνσης:
«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οργανισμού καθορίζεται από το μέτοχο, που είναι η Πολιτεία και σεβόμαστε απόλυτα τις όποιες επιλογές κάνει. Σε αυτή τη φάση, βρισκόμαστε σε αναμονή για την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου από τον υπουργό. Η δική μας αποστολή είναι, μαζί με το Συμβούλιο και τους εργαζόμενους, να οδηγήσουμε τη cyta στο δρόμο της εξέλιξης και να κάνουμε τα πάντα για τη μεγιστοποίηση της αξίας της. Είναι μια πραγματικότητα πως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζουν συνεχείς προκλήσεις και νέα δεδομένα. Παραδοσιακές εταιρείες - κολοσσοί, επαναχαράζουν τη στρατηγική τους και διερευνούν νέες επιλογές. Το μόνο βέβαιο στις μέρες μας, είναι πως όλα γύρω μας αλλάζουν. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οφείλει και η cyta να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές και να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο στις προκλήσεις. Γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την αποδοτικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία και, γενικότερα, τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες του οργανισμού, ανεξάρτητα από τη μετοχική του δομή. Πάντα με έμφαση στην εξέλιξη προϊόντων και υπηρεσιών που δίνουν σιγουριά στον καταναλωτή».
Ο διάλογος με τις συντεχνίες
Στο πιο πάνω πλαίσιο που περιγράφει ο κ. Αχιλλέως διεξάγεται μεταξύ της διεύθυνσης και των συντεχνιών και ο διάλογος που προαναφέραμε.
«Αρχικά εντάχθηκαν για συζήτηση 34 θέματα», μας είπε. Πέντε από αυτά, εξήγησε, που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων πήραν έναν παράλληλο δρόμο. Ο διάλογος για τις συλλογικές συμβάσεις θα διεξαχθεί στη βάση της συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ Κυβέρνησης και ΣΕΚ-ΠΕΟ. Από τα υπόλοιπα 29 θέματα, έχουν συμφωνηθεί και διευθετηθεί τα 18.
«Για την πλειοψηφία των υπόλοιπων, είτε έχει ξεκινήσει και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί ο διάλογος, είτε έχει προγραμματιστεί η συζήτησή τους μέσα στα πλαίσια σχετικού προγράμματος το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο τέλος Απριλίου 2017. Πολύ μικρός αριθμός θεμάτων αναμένεται να παραπεμφθεί, εν ευθέτω χρόνω, στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, όπου απαιτείται. Η ουσία είναι να αξιοποιήσει ο οργανισμός τις ιδέες και τις προτάσεις που έρχονται από τα σπλάχνα του και τον κάνουν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό στη λειτουργία του και στις υπηρεσίες που προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία», εξήγησε στον «Π» ο κ. Αχιλλέως.
Πίσω στα κόμματα
Μιλώντας με συντεχνιακούς μας εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους από τον διάλογο, αν και τα ακανθώδη θέματα, όπως η αλλαγή του συστήματος προαγωγών, έχουν μείνει για το τέλος. Από αυτό το διάλογο διεύθυνση και συντεχνίες, έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε ζητήματα ανάγκης συνεργασιών με άλλες εταιρείες, εναλλαξιμότητας, ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου και στοχευμένης απομάκρυνσης εργαζομένων που βαθμολογούνται χαμηλά.
Όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση σε όλα τα κεφάλαια, οι συντεχνίες σκοπεύουν να ενημερώσουν τα κόμματα για το τι έχει επιτευχθεί μέσα από αυτό τον διάλογο. Στόχος βεβαίως να πείσουν πως δεν χρειάζεται να αλλάξει το θεσμικό καθεστώς της cyta. Μπορεί ο οργανισμός να γίνει ευέλικτος και χωρίς ιδιωτικοποίηση.