Αυτές είναι οι πιο θαυμαστές εταιρείες του κόσμου

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 20.2.2017
Αυτές είναι οι πιο θαυμαστές εταιρείες του κόσμου
Η ετήσια λίστα World's Most Admired Companies του Fortune παρουσιάζει τις εταιρείες που τα στελέχη ανέδειξαν στην κορυφή

Όπως και στο παρελθόν, το Fortune συνεργάστηκε την εταιρεία συμβούλων Korn Ferry Hay Group, για την παρούσα έρευνα εταιρικής φήμης. Ξεκίνησε με ένα σύνολο περίπου 1.500 υποψηφίων: οι 1.000 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ βάσει εσόδων, μαζί με τις εταιρείες εκτός ΗΠΑ που βρίσκονται στη βάση δεδομένων του Fortune Global 500 και έχουν έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω.


Στη συνέχεια, περιορίστηκαν οι επιλογές στις εταιρείες με τα υψηλότερα έσοδα σε κάθε κλάδο – συνολικά 680 εταιρείες σε 28 χώρες. Οι επιχειρήσεις με την κορυφαία αξιολόγηση επιλέχθηκαν από αυτό το σύνολο των 680 εταιρειών· τα στελέχη που ψήφισαν εργάζονται στις εταιρίες του συνόλου αυτού.


Για τον προσδιορισμό των εταιρειών με την καλύτερη φήμη σε 51 κλάδους, η Korn Ferry Hay Group ζήτησε από τα στελέχη, τους διευθυντές και τους αναλυτές να βαθμολογήσουν τις επιχειρήσεις στον δικό τους κλάδο βάσει εννέα κριτηρίων, από την επενδυτική αξία και την ποιότητα της διοίκησης και των προϊόντων μέχρι την κοινωνική ευθύνη και την ικανότητα προσέλκυσης ταλέντων. Για να συμπεριληφθεί η εταιρεία στη λίστα, η βαθμολογία της πρέπει να την κατατάσσει στο ανώτερο μισό της αντίστοιχης κατάταξης στον κλάδο της.


Λόγω αδύναμης κατανομής των απαντήσεων, στους κλάδος Παρόχων Καλωδιακής & Δορυφορικής, Κατασκευαστικού & Γεωργικού Εξοπλισμού, και Διαφοροποιημένης Χονδρικής δημοσιεύονται μόνο τα συγκεντρωτικά κλαδικά αποτελέσματα και κατατάξεις.


Στους κλάδους των Υπολογιστών, της Ενέργειας στις ΗΠΑ, των Εξορύξεων & Παραγωγής Αργού Πετρελαίου, της Διύλισης Πετρελαίου, και των Αγωγών, δεν δημοσιεύθηκαν αποτελέσματα λόγω ανεπαρκών ποσοστών ανταπόκρισης.


Για να επιλέξει τους 50 All-Stars, η Korn Ferry Hay Group ζήτησε από 3.800 στελέχη, διευθυντές και αναλυτές που είχαν ανταποκριθεί στις κλαδικές έρευνες να επιλέξουν τις 10 εταιρείες που θαυμάζουν περισσότερο. Μπορούσαν να επιλέξουν από μια λίστα που αποτελείτο από τις εταιρείες που κατατάχθηκαν στο ανώτερο 25% των ερευνών του περασμένου έτους, καθώς και από εκείνες που τερμάτισαν στο ανώτερο 20% του κλάδου τους. Ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει οποιαδήποτε επιχείρηση σε οποιονδήποτε κλάδο.


Η διαφορά στο ποιοι ψήφισαν σε κάθε φάση της διαδικασίας εξηγεί γιατί κάποια αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται αντιφατικά. Για παράδειγμα, η Samsung Electronics έμεινε εκτός της λίστας με τους All-Stars καθώς τα περιστατικά ανάφλεξης των μπαταριών κινητών τηλεφώνων της έπληξαν τη φήμη της. Όμως, η Samsung ανέβηκε μία θέση στην κατηγορία ηλεκτρονικών ειδών, όπου καταμετρήθηκαν ψήφοι μόνο από εκείνα τα άτομα που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο.


Η Korn Ferry Hay Group, η οποία διεξάγει την έρευνα για τη λίστα Most Admired Companies από το 1997 μέχρι σήμερα, είναι μια παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διοίκησης επιχειρήσεων. Πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες της Korn Ferry Hay Group μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.kornferry.com/haygroup


1) Αpple


Πρόσφατα ο τεχνολογικός κολοσσός σημείωσε νέο ρεκόρ στο κλείσιμο της Wall Street, με τη μετοχή της να φτάνει τα 133, 55 δολάρια και την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται πλέον στα τα 712 δισ. δολάρια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αναλυτές, η Apple αναμένεται να γίνει η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που θα φτάσει το ένα τρισ. δολάρια σε έσοδα ίσως και κατά τη διάρκεια του 2017.


2) Amazon


Το τελευταίο διάστημα η Amazon εκπλήσσει ολοένα και περισσότερο -θετικά- το κοινό της αλλά και τις αγορές. Μετά την ανακοίνωσή της ότι θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τους επόμενους 18 μήνες, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα επενδύσει 1,49 δισ. δολάρια για ένα νέο κέντρο διαχείρισης φορτίων, ενώ άνοιξε το πρώτο της βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη και ένα νέο πρωτότυπο σούπερ-μάρκετ στο Σιάτλ, με στόχο να λανσάρει ένα νέο τρόπο αγορών.


3) Starbucks


Τα Starbucks είναι σήμερα η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο. Ωστόσο, η εταιρεία δεν μένει εκεί, καθώς έχει βάλει στόχο να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Κίνα ανοίγοντας 5.000 καταστήματα έως το 2021, ενώ θέλοντας παράλληλα να παρουσιάσει ότι δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους, πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 10.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, στις 75 χώρες όπου και δραστηριοποιείται.


4) Berkshire Hathaway


Η Berkshire Hathaway έχει σημειώσε μια τεράστια επιτυχία στο χώρο της, όχι μόνο διότι είναι στο τιμόνι της εταιρείας ο «Μάντης της Ομάχα» Γουάρεν Μπάφετ, ο οποίος όχι μόνο να βρίσκει τρόπους ώστε τα περίσσεια κεφάλαια της να διατηρούνται, αλλά και να δίνει ιδιαίτερη προσοχή όταν επρόκειτο να αγοράσει κάποια επιχείρηση, αλλά και επειδή η ίδια η εταιρεία έχει καταφέρει να θεσμοθετήσει την κουλτούρα της αυτονομίας της διαχείρισης και της επιχειρηματικότητας. Σημειώνεται ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής σήμερα βρίσκεται ξανά στη δεύτερη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μετά τον Μπιλ Γκέιτς, με καθαρή αξία περιουσίας 73,9 δισ. δολαρίων.


5) Disney


Λίγο πριν φύγει το 2016, η Disney είδε ότι το στοίχημα στον μακρινό γαλαξία άρχισε να αποδίδει. Το Rogue One: A Star Wars Story, η πιο πρόσφατη προσθήκη στο γνωστό franchise, έκανε ντεμπούτο στο box office με έσοδα ύψους 290 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο της προβολής του, καθιστώντας την Disney ως την πρώτη εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών που έκλεισε με έσοδα 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια χρονιά. Εκτός από την αγάπη του κοινού, ο κολοσσός ψυχαγωγίας έχει κερδίσει και τους υποψήφιους εργαζόμενους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού Fortune έχουν ως πρώτη επιλογή για εργασία την Disney κι έπειτα τους γίγαντες της τεχνολογίας.


6) Alphabet


Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, μετά την τελευταία αναδιάρθρωση ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της έφτασαν τα 26 δισ. δολάρια κέρδος τελευταίο τρίμηνο του 2016, σκαρφαλώνοντας έτσι στο 22% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου. Ο αριθμός αυτός, όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, οφείλεται στα moonshot projects της εταιρείας που τελικά φαίνεται να απέδωσαν καρπούς.


7) General Electric


Την περασμένη εβδομάδα, η Αλουμίνιον της Ελλάδος και η General Electric υπέγραψαν στο Ντουμπάι δεκαετή συμφωνία, με αντικείμενο την υλοποίηση του πρώτου στον κόσμο Digital Smelter. Εκτός αυτού, η εταιρεία είδε ένα «άλμα» στα καθαρά κέρδη της, της τάξεως του 35,7%, στο δ’ τρίμηνο του 2016, χάρη στην τόνωση της κερδοφορίας στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


8) Southwest Airlines


H Southwest Airlines είναι μία από τις «εκλεκτές εταιρείες» που διάλεξε ο Γουάρεν Μπάφετ για να επενδύσει λίγες ημέρες μετά την εκλογή Τραμπ, θέλοντας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του στην αμερικανική οικονομία και ειδικά στις μεταφορές. Πέραν αυτού, η αεροπορική εταιρεία θεωρείται μία από τις 50 καλύτερες στον κόσμο για να εργαστεί κανείς, σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας Glassdoor.


9) Facebook


Το τέταρτο τρίμηνο οικονομικής χρήσης του 2016, το Facebook κατάφερε να διπλασιάσει τα καθαρά του κέρδη (3,6 δισ. δολάρια) ξεπερνώντας τις προβλέψεις ακόμη και των πιο αισιόδοξων αναλυτών. Συνολικά τα έσοδα του Facebook ήταν κατά 51% μεγαλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ το 2016 συνολικά η εταιρεία κατέγραψε έσοδα 27,6 δισ. δολαρίων στο σύνολο.


10) Microsoft


Το όριο των 500 δισ. δολαρίων συνολικής χρηματιστηριακής αξίας ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2000 η Microsoft τον περασμένο μήνα έπειτα από τα εξαιρετικά θετικά οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου. Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 2,1%, στα 65,64 δολάρια, αγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά των 510,37 δισ. δολαρίων.


Πηγή: fortunegreece.com



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανάλυση Bloomberg: Συγκρατημένη η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν -Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση Bloomberg: Συγκρατημένη η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν -Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση Bloomberg: Συγκρατημένη η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν -Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η αναβάθμιση από Scope είναι επιβεβαίωση τής ορθής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η αναβάθμιση από Scope είναι επιβεβαίωση τής ορθής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η αναβάθμιση από Scope είναι επιβεβαίωση τής ορθής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης

Κώστας Κουμής: Είχαμε το καλύτερο 9μηνο όλων των εποχών στον τουρισμό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Κουμής: Είχαμε το καλύτερο 9μηνο όλων των εποχών στον τουρισμό

Κώστας Κουμής: Είχαμε το καλύτερο 9μηνο όλων των εποχών στον τουρισμό

Η μετακίνηση τού Παντελή στο Παιδείας προκαλεί ερωτηματικά - Ανακατατάξεις στο υπoυργείο Οικονομικών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μετακίνηση τού Παντελή στο Παιδείας προκαλεί ερωτηματικά - Ανακατατάξεις στο υπoυργείο Οικονομικών

Η μετακίνηση τού Παντελή στο Παιδείας προκαλεί ερωτηματικά - Ανακατατάξεις στο υπoυργείο Οικονομικών

Τροχαίο/Λευκωσία: Θλίψη στην Αστυνομία για τον θάνατο του 22χρονου δόκιμου Αστυφύλακα Κώστα Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ

Τροχαίο/Λευκωσία: Θλίψη στην Αστυνομία για τον θάνατο του 22χρονου δόκιμου Αστυφύλακα Κώστα Δημητρίου

Τροχαίο/Λευκωσία: Θλίψη στην Αστυνομία για τον θάνατο του 22χρονου δόκιμου Αστυφύλακα Κώστα Δημητρίου