Mε αέρα θριαμβευτή εμφανίστηκε σε ομιλία του σε μέλη του κόμματός του στο Σάββατο (12/7) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα την έναρξη του αφοπλισμού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
«Από χθες, η 47χρονη μάστιγα της τρομοκρατίας άρχισε να τελειώνει. Η Τουρκία άρχισε να κλείνει ένα μακρύ, επώδυνο και οδυνηρό κεφάλαιο. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα είναι μια νέα μέρα. Σήμερα σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία. Σήμερα σηματοδοτεί την αρχή του αιώνα της Τουρκίας», είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι «η αιμορραγία και τα δάκρυα των γονέων θα σταματήσουν», προσθέτοντας ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει αναστατώσει όσους επιδιώκουν το κέρδος και ότι η χρήση της λέξης «τρομοκρατία» σύντομα θα σταματήσει.
Ακόμη δήλωσε ότι θα συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή ως «πρώτο βήμα» για να συζητηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Τουρκίας-PKK.
Τριάντα μαχητές του PKK έκαψαν τα όπλα τους στην είσοδο μιας σπηλιάς την Παρασκευή (11/7), στο βόρειο Ιράκ, σηματοδοτώντας ένα συμβολικό, αλλά σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της εξέγερσης εναντίον της Τουρκίας που διήρκεσε δεκαετίες.
Αμέσως μετά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έσπευσε να ζητήσει την απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη του, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Τουρκίας, προκειμένου να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία.
«Είναι η πρώτη αξίωσή μας και βασική προϋπόθεση» για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία, είπε η επικεφαλής της γυναικείας οργάνωσης του PKK και συμπρόεδρος της οργάνωσης KCK αφού ολοκληρώθηκε η συμβολική τελετή αφοπλισμού, στο βόρειο Ιράκ. «Εάν δεν συμβεί αυτό, είναι ελάχιστα πιθανό (η διαδικασία) να συνεχιστεί με επιτυχία», πρόσθεσε.
Η Χοζάτ είπε επίσης ότι το PKK θα επιθυμούσε να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. «Το τουρκικό κράτος πρέπει να μας παραχωρήσει το δικαίωμα συμμετοχής στη δημοκρατική πολιτική (…) Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να δεσμευτούμε στη δημοκρατική πολιτική» της Τουρκίας, διαβεβαίωσε.
Ταυτόχρονα ωστόσο, το PKK ζητά εγγυήσεις ασφαλείας ώστε οι μαχητές του να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. «Χωρίς νομικές και συνταγματικές εγγυήσεις θα καταλήξουμε είτε στη φυλακή, είτε νεκροί», υπογράμμισε η Μπεσέ Χοζάτ.