Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Το Ιράν ξαναχτύπησε το Ισραήλ - Εκρήξεις στη Χάιφα - Εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές ο ισραηλινός στρατός

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Δίχως τέλος οι εκατέρωθεν επιθέσεις

Δεύτερη πυραυλική επίθεση μέσα στην ίδια ημέρα εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων προς το βόρειο τμήμα της χώρας, εν μέσω δραματικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Σειρήνες ήχησαν σε πολλές περιοχές, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις. Οι πολίτες κατέφυγαν σε καταφύγια, ακολουθώντας τις οδηγίες του στρατού.

Στα πρόθυρα του χάους βρίσκεται η Μέση Ανατολή, αφού δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση αποκλιμάκωσης της σύρραξης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν που συνεχίζουν τους εκατέρωθεν σφοδρούς βομβαρδισμούς για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή, αντιθέτως μάλιστα η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει μετά την προειδοποίηση που εξέδωσαν οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ προς τους Ιρανούς πολίτες να εκκενώσουν τις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων.

Το απόγευμα της Κυριακής, το Ισραήλ εξαπέλυσε νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών κατά της Τεχεράνης, της ιρανικής πρωτεύουσας, αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση. Ταυτόχρονα, τόσο η Τεχεράνη όσο και το Τελ Αβίβ προειδοποίησαν ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί, σηματοδοτώντας την ταχεία επέκταση μιας αντιπαράθεσης που απειλεί να λάβει ευρύτερες διαστάσεις.

Η σπάνια αυτή επίθεση σε πλήρες φως της ημέρας σημειώθηκε ενώ οι δύο πλευρές εξακολουθούσαν να καταγράφουν τις καταστροφές από τα φονικά νυχτερινά χτυπήματα, που άφησαν πίσω τους φόβο, αγωνία και άγρυπνες πόλεις. Οι βομβαρδισμοί συγκαταλέγονται στους πιο σφοδρούς και παρατεταμένους στην ιστορία της μακροχρόνιας εχθρότητας μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου, με ενδεχόμενη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε το Ιράν και το Ισραήλ να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ τους. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, έγραψε το πρωί της Κυριακής.

«Το Ιράν και το Ισραήλ πρέπει να κάνουν μια συμφωνία — και θα κάνουν μια συμφωνία. Θα έχουμε ΕΙΡΗΝΗ, σύντομα, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν! Πολλές κλήσεις και συναντήσεις βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη.», έγραψε.  

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε: Συνεχίζονται οι επιθέσεις - Με μαχητικά το Ισραήλ, με βαλλιστικούς πυραύλους το Ιράν - Το μήνυμα Νετανιάχου στην Τεχεράνη

Θα πληρώσετε υψηλό τίμημα, διαμηνύει ο Νετανιάχου στην Τεχεράνη, ενώ οι εναλλάξ επιθέσεις με μαχητικά και βαλλιστικούς πυραύλους συνεχίζονται.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τις εκρήξεις πέντε παγιδευμένων αυτοκινήτων μέσα στην Τεχεράνη, «δείχνοντας» τη Μοσάντ, όμως το Ισραήλ αρνήθηκε ότι φέρει την ευθύνη.

Τουλάχιστον 14 Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις.

Στους 11 οι νεκροί στο Ισραήλ από τα ιρανικά πλήγματα της Κυριακής, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Συνολικά, τουλάχιστον 13 νεκροί στο Ισραήλ και 78 στο Ιράν από την πρόσφατη έξαρση των εχθροπραξιών.

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία προσφέρονται να διεξαγάγουν συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Πλήγματα στην Τεχεράνη: Η ισραηλινή Αεροπορία εξαπέλυσε εκτεταμένες επιθέσεις σε στόχους στην Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων του Υπουργείου Άμυνας του Ιράν. Το Tasnim μετέδωσε ότι σημειώθηκαν ελαφρές ζημιές σε διοικητικό κτίριο.

Στρατηγικοί ενεργειακοί στόχοι: Το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στόχευσαν το κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars -το μεγαλύτερο παγκοσμίως- και την αποθήκη πετρελαίου Shahran. Βίντεο δείχνουν πυρκαγιά και καπνό στην Τεχεράνη.

Με πληροφορίες από KYΠΕ/ skai.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ / protothema.gr

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play