Οι δασμοί Τράμπ πλήττουν τους κατασκευαστές τσιπ - Για ζημιά $5,5 δις μιλά η Nvidia

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Οι μετοχές της αμερικανικής Nvidia υποχώρησαν σχεδόν 6%, με την εταιρεία να χάνει περισσότερα από 148 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Πλήγμα δέχθηκαν την Τετάρτη οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ), παγκοσμίως, λόγω νέων στοιχείων για το πώς η μεταβαλλόμενη εμπορική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιπλέκει τις προοπτικές για τους κολοσσούς των ημιαγωγών και των υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοπόρου στην τεχνητή νοημοσύνη Nvidia και της ανταγωνίστριάς της AMD. 

Οι προσπάθειες αναπροσανατολισμού του παγκόσμιου εμπορίου, μέσω των δασμών και των περιορισμών στις εξαγωγές, έχουν αρχίσει να δείχνουν τα αποτελέσματα, καθώς η Nvidia προειδοποίησε για πλήγμα 5,5 δισ. δολαρίων μετά τον περιορισμό από την Ουάσιγκτον των εξαγωγών του επεξεργαστή της στην τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος για την Κίνα, ενώ ο ολλανδικός κολοσσός εργαλείων κατασκευής τσιπ, ASML, εξέφρασε αμφιβολίες για τις προοπτικές του.

Ο αμερικανικός περιορισμός, ο οποίος έπληξε επίσης τον επεξεργαστή MI308 της Advanced Micro Devices, σηματοδότησε το τελευταίο πλήγμα για το εμπόριο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο χάνει έδαφος μετά από ένα διετές ράλι, καθώς οι απειλές για δασμούς και οι φόβοι για τις δαπάνες της Big Tech επιβαρύνουν το κλίμα.

Οι μετοχές της αμερικανικής Nvidia υποχώρησαν σχεδόν 6%, με την εταιρεία να χάνει περισσότερα από 148 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Η AMD υποχωρούσε κατά 5,8%, καθώς προειδοποίησε για πλήγμα 800 εκατ. δολαρίων από τον τελευταίο περιορισμό στις εξαγωγές, ενώ άλλες μετοχές εταιρειών κατασκευής τσιπ που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των Arm, Broadcom και Micron, υποχωρούσαν μεταξύ 2,5% και 4,6%.

"Η πτώση της αγοράς αντανακλά μια βαθύτερη κατανόηση ότι οι ΗΠΑ αποσυνδέονται από την Κίνα και θέτουν σε εφαρμογή πολιτική που το αντανακλά αυτό", δήλωσε ο αναλυτής της D.A. Davidson, Gil Luria.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές από μέρους των ΗΠΑ κατά τα τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για τους αμερικανικούς κατασκευαστές τσιπ να αξιοποιήσουν την κινεζική αγορά, αν και η Κίνα παραμένει βασική πηγή εσόδων.

Η Nvidia άντλησε πέραν του 13% των πωλήσεών της ή περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια, από την Κίνα το τελευταίο οικονομικό έτος, αν και το ποσό αυτό ήταν μειωμένο από το 21% στο οικονομικό 2023. Για την AMD, η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της πέρσι, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 24% των συνολικών πωλήσεων.

Ο Τραμπ έχει εξαιρέσει προς το παρόν τους ημιαγωγούς και ορισμένα άλλα ηλεκτρονικά από τους δασμούς του, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν ειδική δασμοί ανά τομέα.

Τέτοιοι δασμοί θα μπορούσαν να κοστίσουν στους κατασκευαστές ημιαγωγών των ΗΠΑ πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, ανέφερε το Reuters την Τρίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play