Βαθαίνει η κρίση στο Ισραήλ: Πρόταση δυσπιστίας κατά γενικής εισαγγελέως του κράτους από κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει ακρόαση στις 8 Απριλίου για να εξετάσει τις προσφυγές κατά της απόφασης της κυβέρνησης που αφορά την αποπομπή του επικεφαλής της Σιν Μπετ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ψήφισε την Κυριακή πρόταση δυσπιστίας κατά της γενικής εισαγγελέως του κράτους, της Γκάλι Μπαχαράβ-Μιαρά -- το πρώτο βήμα μιας πρωτοφανούς διαδικασίας αποπομπής που επιδιώκει η εκτελεστική εξουσία, σύμφωνα με ανακοινωση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται λίγες ημέρες μετά την αποπομπή από την κυβέρνηση του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (Σιν Μπετ), του Ρόνεν Μπαρ, απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα.

"Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα μια άνευ προηγουμένου απόφαση που πρότεινε ο υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, εκφράζοντας δυσπιστία απέναντι στη νομική σύμβουλο της κυβέρνησης, την Γκάλι Μπαχαράβ-Μιαρά", τονίζεται σε ανακοίνωση.

Βάσει του νόμου, ο εισαγγελέας του κράτους είναι επίσης νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Ο Λεβίν εξήγησε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε λόγω της "ακατάλληλης συμπεριφοράς της και των σημαντικών και παρατεταμένων διαφωνιών μεταξύ της κυβέρνησης και της νομικού συμβούλου, δημιουργώντας μια κατάσταση που εμποδίζει την αποτελεσματική συνεργασία".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται στο εξής να έχει διαβουλεύσεις για να θέσει τέλος στην εντολή της.

Η Γκάλι Μπαχαράβ-Μιαρά απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και έλαβε τη υποστήριξη της Γενικής Εισαγγελίας.

Στις 8 Απριλίου η ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις προσφυγές κατά της αποπομπής του επικεφαλής της Σιν Μπετ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει ακρόαση στις 8 Απριλίου για να εξετάσει τις προσφυγές κατά της απόφασης της κυβέρνησης που αφορά την αποπομπή του επικεφαλής της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος των δικαστηρίων του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, τρεις δικαστές θα συμμετάσχουν σε αυτή την ακροαματική διαδικασία, εκ των οποίων ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιτζάκ Αμίτ.

Πέντε προσφυγές έχουν κατατεθεί κατά της απόφασης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης αυτής από το κόμμα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, που κατήγγειλε μια "απόφαση η οποία λήφθηκε λόγω της κατάφωρης σύγκρουσης συμφερόντων του πρωθυπουργού".

Το Ανώτατο Δικαστήριο, το ανώτατο νομικό όργανο της χώρας, ανέστειλε την απόφαση της κυβέρνησης λίγο μετά την ανακοίνωση την Παρασκευή για την αποπομπή του επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ.

"Το κράτος του Ισραήλ είναι ένα κράτος δικαίου και σύμφωνα με τον νόμο, η κυβέρνηση αποφασίζει ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Σιν Μπετ", έγραψε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X, αφού αιτιολόγησε την απόφασή του να αποπέμψει τον Μπαρ επικαλούμενος την "έλλειψη εμπιστοσύνης" μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Ρόνεν Μπαρ, του οποίου η αποπομπή έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να "εκπληρώνει την αποστολή του" και ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον των "αρμοδίων οργάνων".

Αναμένεται να καταθέσει κατά την ακρόαση της 8ης Απριλίου.

Η γενική εισαγγελέας της χώρας, η Γκάλι Μπαχαράβ-Μιαρά, η οποία έχει επίσης τον ρόλο της νομικού συμβούλου της κυβέρνησης, προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του "απαγορεύει" προσωρινά να διορίσει νέο αρχηγό της Σιν Μπετ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play