Μεγάλη επιχείριση εξαπέλυσε η γερμανική αστυνομία στο Μανχάιμ μετά από πληροφορίες ότι αυτοκίνητο έπεσε σκόπιμα με μεγάλη ταχύτητα πλάνω σε πλήθος ανθρώπων.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία του Μανχάιμ, τουλάχιστον ένας νεκρός και πάνω από 25 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης. Ένας ύποπτος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη. Η Bild αναφέρεται σε δύο νεκρούς, ενώ σημειώνει ότι οι 15 από τους τραυματίες είναι σοβαρά.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν τη στιγμή σύλληψης του ύποπτου:
Car driver who plowed into people in Manheim arrested — local media pic.twitter.com/lxNrHJGztI
— Vitamvivere_1 (@Vitamvivere_1) March 3, 2025
«Σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή αστυνομική επιχείριση στο κέντρο του Μάνχαϊμ στην περιοχή γύρω από το Wasserturm/Plankenkopf.
Αστυνομία και υπηρεσίες διάσωσης είναι καθ' οδόν. Μέχρι στιγμής δεν είναι διαθέσιμες περαιτέρω πληροφορίες. Ως εκ τούτου μπορεί να υπάρξουν προσωρινά προβλήματα κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Μανχάιμ.
Και καλεί τους κατοίκους να αποφεύγουν το κέντρο της πόλης λόγω της κινητοποίησης των αστυνομικών δυνάμεων.
Bürgerinnen und Bürger werden gebeten, aufgrund der polizeilichen Einsatzlage die Mannheimer Innenstadt zu vermeiden und großräumig zu umfahren.
— Polizei Mannheim (@PolizeiMannheim) March 3, 2025
Αρκετοί τραυματίες στο Μάνχαϊμ
Επικαλούμενη τον ιστότοπο Mannheim24 η Bild αναφέρει ότι ένα μαύρο SUV έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων και ότι «φέρονται να υπάρχουν αρκετοί σοβαρά τραυματίες και πολυάριθμα μέλη υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών».
🇩🇪 In Mannheim, Germany, police have cordoned off the city center. Multiple people are injured. The driver has been arrested. The background of the incident is still unclear. pic.twitter.com/kY5h1zxUaV
— Update NEWS (@UpdateNews724) March 3, 2025
Άγνωστο παραμένει αν πρόκειται για ατύχημα ή επίθεση. Αρκετοί άνθρωποι φέρονται να έχουν τραυματιστεί. Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου dpa αναφέρει ότι ένα άτομο βρίσκεται ξαπλωμένο κάτω από έναν μουσαμά στο σημείο. Δεν είναι σαφές εάν είναι νεκρό ή σοβαρά τραυματισμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει συλληφθεί. Προφανώς οι γέφυρες προς το Λουντβιχσχάφεν ήταν κλειστές, σύμφωνα με το «Mannheimer Morgen».
Die ersten Bilder aus Mannheim.
— kitchen news (@kitchen_news_de) March 3, 2025
Polizei im Großeinsatz: Auto fährt in Mannheimer Innenstadt in Menschenmenge - mehrere Verletzte pic.twitter.com/ZKPvB6i2pX
Manheim. Edit: Dies zeigt wohl die Verhaftung des Täters. pic.twitter.com/9WqSSDNWkl
— Helena (@Dirndlina) March 3, 2025
Η εφημερίδα «Rheinpfalz» αναφέρει ότι το αυτοκίνητο ανέπτυξε ταχύτητα από το υδραγωγείο μέχρι το σημείο της καρναβαλικής παρέλασης. Η μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μάνχαϊμ ετοιμάζεται να υποδεχθεί αριθμό θυμάτων.
Aktuelles Bild aus Manheim. Wohl wieder jemand mit Auto in Menschen gefahren. pic.twitter.com/BIfdjVEDsf
— Helena (@Dirndlina) March 3, 2025
Αυτόπτης μάρτυς: «Ξέσπασε η κόλαση»
Εργαζόμενος σε κοντινό εστιατόριο είπε στη γερμανική εφημερίδα Welt ότι η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή. «Το σπίτι μας αποκλείστηκε, μας είπαν να έρθουμε όλοι στην καντίνα».
Μια υπάλληλος κοσμηματοπωλείου πρόσθεσε ότι το περιστατικό «συνέβη εδώ στην πλατεία. Ευτυχώς δεν το βιώσαμε. Το κατάστημα είναι κλειστό, όπως όλα εδώ».
Η ιδιοκτήτρια ενός ταχυφαγείου στην πλατεία αυτή του Μανχάιμ είπε ότι το σημείο «έχει γεμίσει με ασθενοφόρα. Έχουν αποκλείσει τα πάντα».
Ένας άνδρας, που βρισκόταν σε εστιατόριο στην εν λόγω πλατεία, όταν συνέβη το περιστατικό είπε ότι «ξέσπασε η κόλαση εδώ». Και περιέγραψε πώς αναπτύχθηκαν αστυνομικοί στις στέγες των γύρω κτιρίων, ενώ ελικόπτερα περιίπτανται στην περιοχή. Ο ίδιος δεν είδε το αυτοκίνητο να πέφτει στο πλήθος, αλλά «πανικόβλητους ανθρώπους να τρέχουν να απομακρυνθούν».
Η τοπική αστυνομία ανήρτησε έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μην κοινοποιούνται βίντεο.
«Παρακαλούμε να αποφύγετε την κοινοποίηση βίντεο από τον τόπο του εγκλήματος ή την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί ένα #Hinweisportal , όπου θα μπορεί να ανέβει υλικό εικόνας και βίντεο για ερευνητικούς σκοπούς» ανέφερε.
#MA0303 #Mannheim:
— Polizei Mannheim (@PolizeiMannheim) March 3, 2025
Bitte seht davon ab, Videos vom Tathergang oder dem noch laufenden Einsatz zu teilen. Es wird in kürzester Zeit ein #Hinweisportal eingerichtet, dort kann Bild- und Videomaterial für Ermittlungszwecke hochgeladen werden.
Danke für Eure Mithilfe! https://t.co/pIFEw0lXDM
Επίσης η τοπική αστυνομία προειδοποιεί για διασπορά fake news στο περιστατικό και καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από τις επίσημες ανακοινώσεις της.
Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις στη Γερμανία με οχήματα που έπεσαν πάνω σε πλήθη ανθρώπων. Τον Δεκέμβριο έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μαγδεμβούργο όταν ένας 50χρονος παρέσυρε ανθρώπους στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Στα μέσα Φεβρουαρίου, ένας άνδρας έπεσε με το όχημά του πάνω σε ομάδα διαδηλωτών στο Μόναχο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια νεαρή γυναίκα και ένα παιδί
Στο Μανχάιμ είχε σημειωθεί πέρυσι επίθεση με μαχαίρι, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε σε αρκετά άτομα σε συγκέντρωση της αντι-ισλαμικής ομάδας «Κίνημα Πολιτών Pax Europe».
Πηγή: iefimerida.gr






