


Επικριτικός και σε άκρως υψηλούς τόνους, εμφανίστηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς κατά την ομιλία του από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της και οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου, δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Βανς.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, ως μέρος μιας κοινής συμμαχίας, οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την άμυνά τους, ενώ η Αμερική εστιάζει σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Βανς.
«Τρέχετε υπό το φόβο των ψηφοφόρων σας»
Εμβρόντητο βρήκε το κοινό της αίθουσας η ομιλία του Βανς, αν και ο ίδιος έκλεισε την ομιλία του με ρήση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, καλώντας τους ηγέτες «να μην φοβούνται» και να «αγκαλιάσουν αυτό που σας λέει ο λαός σας, ακόμη και όταν αυτό προκαλεί έκπληξη, ακόμη και όταν δεν συμφωνείτε».
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους ανθρώπους μας, ακόμη και όταν αυτοί εκφράζουν απόψεις που διαφωνούν με την ηγεσία τους», κατέληξε, παίρνοντας χλιαρά χειροκροτήματα.
Είχε προηγηθεί μπαράζ επικρίσεων, καθώς ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε: «Αν τρέχετε με το φόβο των δικών σας ψηφοφόρων, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς, ούτε, για την ακρίβεια, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον αμερικανικό λαό που εξέλεξε εμένα και εξέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ».
Για το μεταναστευτικό:Επικριτικός εμφανίστηκε ο Βανς και στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ αναφέρθηκε στον 24χρονο Αφγανό που φέρεται ως ύποπτος για τη χθεσινή επίθεση στο Μόναχο. «Πόσες φορές πρέπει να υποστούμε αυτές τις τρομακτικές αποτυχίες πριν αλλάξουμε πορεία και οδηγήσουμε τον κοινό μας πολιτισμό σε μια νέα κατεύθυνση;», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο Brexit όπου οι άνθρωποι ψήφισαν πολιτικούς ηγέτες που υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
«Αν η αμερικανική δημοκρατία μπορεί να επιβιώσει 10 χρόνια από το κράξιμο της Γκρέτα Τούνμπεργκ, εσείς μπορείτε να επιβιώσετε μερικούς μήνες από τον Έλον Μασκ», είπε.
Παράλληλα είπε ότι η γερμανική δημοκρατία, όπως και καμία δημοκρατία δεν θα επιβιώσει αν οι ηγέτες λένε σε εκατομμύρια ψηφοφόρους ότι οι σκέψεις και οι ανησυχίες τους, οι προσδοκίες τους, οι εκκλήσεις τους για ανακούφιση, είναι άκυρες ή ανάξιες ακόμη και να ληφθούν υπόψη.
Για την ακροδεξιά ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χώρος για τείχη προστασίας».
Η δημοκρατία σας «δεν ήταν πολύ ισχυρή»
Ο Τζέι Ντι Βανς αναφέρθηκε και στην ακύρωση των εκλογών στη Ρουμανία, λέγοντας ότι η εξέλιξη έγινε «με βάση τις σαθρές υποψίες μιας υπηρεσίας πληροφοριών και την τεράστια πίεση των γειτόνων της».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, η δημοκρατία δεν μπορεί να καταστραφεί με ψηφιακή διαφήμιση από μια ξένη χώρα. «Αν το πιστεύετε αυτό, τότε η δημοκρατία σας δεν ήταν πολύ ισχυρή από την αρχή», ανέφερε.
Κριτική άσκησε και στους διοργανωτές της Διάσκεψης του Μονάχου, επειδή εμπόδισαν τα λαϊκιστικά κόμματα να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. «Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε ... αλλά είναι υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε τουλάχιστον σε διάλογο μαζί τους».
Ο Βανς έκανε λόγο για παγιωμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από άσχημες λέξεις της σοβιετικής εποχής, στα οποία δεν αρέσει η ιδέα ότι κάποιος με μια εναλλακτική άποψη μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική άποψη ή, Θεός φυλάξοι, να ψηφίσει διαφορετικά ή, ακόμη χειρότερα, να κερδίσει τις εκλογές.
Για την ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη: Παράλληλα, επέκρινε την Ευρώπη για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να μιλάμε για δημοκρατικές αξίες. Πρέπει να τις ζήσουμε. Στη ζωντανή μνήμη πολλών από εσάς σε αυτή την αίθουσα, ο Ψυχρός Πόλεμος τοποθέτησε τους υπερασπιστές της δημοκρατίας απέναντι σε πολύ πιο τυραννικές δυνάμεις σε αυτή την ήπειρο.Και σκεφτείτε ποια πλευρά σε αυτόν τον αγώνα λογόκρινε τους αντιφρονούντες, έκλεισε τις εκκλησίες, ακύρωσε τις εκλογές. Ήταν οι καλοί; Σίγουρα όχι», είπε.
«Και δόξα τω Θεώ έχασαν τον Ψυχρό Πόλεμο. Έχασαν επειδή δεν εκτίμησαν ούτε σεβάστηκαν όλες τις εξαιρετικές ευλογίες της ελευθερίας, την ελευθερία να αιφνιδιάζεις, να κάνεις λάθη, να εφευρίσκεις, να χτίζεις. Όπως αποδεικνύεται, δεν μπορείς να επιβάλλεις την καινοτομία ή τη δημιουργικότητα, όπως δεν μπορείς να επιβάλλεις στους ανθρώπους τι να σκέφτονται, τι να αισθάνονται ή τι να πιστεύουν, και πιστεύουμε ότι αυτά τα πράγματα συνδέονται σίγουρα μεταξύ τους», σημείωσε.
«Και δυστυχώς, όταν κοιτάζω την Ευρώπη σήμερα, μερικές φορές δεν είναι τόσο σαφές τι συνέβη σε ορισμένους από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου, πρόσθεσε ο Βανς.
Επικρίσεις για το κατεστημένο της ΕΕ: Από το στόχαστρο του Βανς δεν ξέφυγε το κατεστημένο της ΕΕ, το οποίο κατηγόρησε για «επιπόλαιες δηλώσεις» σχετικά με τη δημοκρατία και την κατανόηση των δικαιωμάτων.
«Η απειλή για την οποία ανησυχώ περισσότερο απέναντι στην Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, δεν είναι η Κίνα, δεν είναι κανένας άλλος εξωτερικός παράγοντας- αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η απειλή εκ των έσω, η υποχώρηση της Ευρώπης από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της, αξίες που μοιράζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε.
Ο ίδιος επέκρινε τον πρώην Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, αν και δεν τον κατονόμασε, που όπως είπε «βγήκε πρόσφατα στην τηλεόραση και ακούστηκε ενθουσιασμένος που η ρουμανική κυβέρνηση μόλις ακύρωσε μια ολόκληρη εκλογική διαδικασία» και πρότεινε ότι «το ίδιο ακριβώς πράγμα θα μπορούσε να συμβεί και στη Γερμανία».
Ο Βανς έκανε λόγο για επιπόλαιες δηλώσεις που σοκάρουν τα αμερικανικά αυτιά. «Εδώ και χρόνια, μας λένε ότι όλα όσα χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε είναι στο όνομα των κοινών δημοκρατικών αξιών μας, τα πάντα, από την πολιτική μας για την Ουκρανία μέχρι την ψηφιακή λογοκρισία, διαφημίζονται ως υπεράσπιση της δημοκρατίας», είπε.
«Αλλά όταν βλέπουμε ευρωπαϊκά δικαστήρια να ακυρώνουν εκλογές και ανώτερους αξιωματούχους να απειλούν να ακυρώσουν άλλες, οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν κρατάμε τους εαυτούς μας σε κατάλληλα υψηλά στάνταρ», πρόσθεσε, σημειώνοντας πάντως ότι θεμελιωδώς οι δύο πλευρές είναι στην ίδια ομάδα.
«Μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν λογικό διακανονισμό» με τη Ρωσία, είπε επίσης.
Φον ντερ Λάιεν: «Μια αδύναμη Ουκρανία αποδυναμώνει Ευρώπη και ΗΠΑ»
«Μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη, αλλά θα αποδυνάμωνε και τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» και υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».
Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα «ιστορικά ποσά» με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. «Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια - ίση με αυτή των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε τις «σκληρές κυρώσεις» που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Συνεχίζοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος να εργαστεί «για μια ειρήνη που τιμά τη θυσία της χώρας του και των πεσόντων συμπατριωτών του» και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θέλει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Από την άλλη πλευρά, είπε, ο Ρώσσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιους όρους. «Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι το συμφέρον του δεν είναι να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να καταστρέψει την Ουκρανία», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
«Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα εντείνει το έργο της για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά τώρα είναι και πάλι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Η Επιτροπή θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους». Επιπλέον, είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.
Επικρίσεις για τις ΗΠΑ από Σταϊνμάιερ
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κοσμοθεωρία η οποία δεν λαμβάνει υπ' όψιν τους καθιερωμένους κανόνες και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.
Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ'όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και προειδοποίησε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».
Ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ακόμη ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν ασφαλώς να αλλάξουν την αναδιάταξη της πολιτικής στην Ουάσιγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αυτή η κοσμοθεωρία να γίνει το μοναδικό κυρίαρχο παράδειγμα», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος για την συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ. Εκεί, «εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια συγκέντρωση τεχνολογικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος η οποία είναι, πιστεύω, ιστορικά άνευ προηγουμένου». Ως δημοκράτης, συνέχισε, «ανησυχώ, ανησυχώ πολύ, όταν μια μικρή επιχειρηματική ελίτ έχει την δύναμη, τα μέσα και την βούληση να επαναπροσδιορίσει ένα ουσιαστικό μέρος των κανόνων του παιχνιδιού στις φιλελεύθερες δημοκρατίες».
Παρά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους διεθνείς εταίρους για αξιοπιστία και σταθερότητα. «Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς», υπογράμμισε και, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι εκλογές διενεργούνται έξι μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επισήμανε ότι «πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στη σταθερότητα, μια χώρα που αγαπά τα σχέδια, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
«Λέω στους εταίρους και τους φίλους μας: η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας παραμένει ευρωπαϊκή, παραμένει διατλαντική και παραμένει πολυμερής. Ακόμη και σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης ισχύουν τα εξής: Επιδιώκουμε τα συμφέροντά μας, αναζητούμε κοινές λύσεις, διευρύνουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες», ανέφερε ο κ. Σταϊνμάιερ. «Η Ευρώπη παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής μας. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, πρέπει θα προσανατολίσει τις ενέργειές της προς τον σεβασμό και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ευρωπαϊκή πολιτική σπάνια προκύπτει από μια προκαθορισμένη συναίνεση, αλλά από τη συνεχή αναζήτηση και διεύρυνση κοινού εδάφους. Και ακόμα κι αν αυτό παραμένει επίπονο - να είστε σίγουροι: η καρδιά της Γερμανίας θα συνεχίσει να χτυπάει και στο μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.
🔴 LIVE from #MSC2025 | Opening and Welcome Remarks by @Markus_Soeder https://t.co/6Uwm5Vd47D
— Munich Security Conference (@MunSecConf) February 14, 2025
Τι δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς συμφώνησαν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
«Με ενθάρρυναν πολύ οι συνομιλίες μας για την Ουκρανία», τόνισε ο Λάμι, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Βανς.
«Όλοι μας έχουμε αυτή την επιθυμία να τερματίσουμε αυτόν τον φρικτό πόλεμο. Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει διαρκής ειρήνη...υπήρξε μια συμφωνία ότι ο Ζελένσκι και οι Ουκρανοί πρέπει να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας που θα είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξάφνιασε τους συμμάχους των ΗΠΑ επικοινωνώντας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και ανακοινώνοντας την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και πράγματι ήθελε να μιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά αυτές είναι απλώς συνομιλίες αυτή τη στιγμή. Απέχουμε από μια ειρήνη που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε ο Λάμι.
Η Ευρώπη να καταρτίσει απτά σχέδια για την Ουκρανία αν θέλει να έχει λόγο σε διαπραγματεύσεις, λέει ο Ρούτε
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια για την Ουκρανία αν θέλουν να έχουν λόγο σε μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.
«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι φίλοι μου οι Ευρωπαίοι είναι να συγκροτήσουν συγκεκριμένα σχέδια (...) και μετά θα είναι μέρος της συζήτησης», τόνισε ο Ρούτε ενόψει της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Το ουκρανικό και οι προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Διάσκεψης, αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ, επικοινωνώντας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ανακοινώνοντας την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας συζήτησε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ μια "δίκαιη ειρήνη"
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γερμάκ ανακοίνωσε ότι συνάντησε σήμερα στο Μόναχο τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία, τον Κίθ Κέλογκ, εν μέσω διπλωματικού πυρετού σχετικά με συνομιλίες μετά το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί εδώ και μήνες την Ουάσινγκτον να βοηθήσει τη χώρα να εξασφαλίσει μια "δίκαιη ειρήνη", ο Ντόναλντ Τραμπ κατέλαβε εξαπίνης τους συμμάχους του κάνοντας λόγο για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας φόβους για εγκατάλειψη της Ουκρανίας.
"Το κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν ο συντονισμός των κοινών προσπαθειών προκειμένου να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη" στην Ουκρανία, εξήγησε ο Γερμάκ στο Telegram, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Τη Δευτέρα, μία πηγή της προεδρίας είχε ανακοινώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Κέλογκ πρόκειται να μεταβεί στην Ουκρανία στις 20 Φεβρουαρίου προκειμένου να αναλύσει ένα σχέδιο ώστε να τελειώσει το ταχύτερο ο πόλεμος στην Ουκρανία που διαρκεί τρία χρόνια.
"Συζητήσαμε τη συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία. Αφορά όχι μόνο την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου", πρόσθεσε ο Γερμάκ.
Η Ουκρανία φοβάται πως μπορεί να στερηθεί την κρίσιμη αμερικανική βοήθεια, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ κοστοβόρα για την Ουάσινγκτον.
"Κοστίζει πολύ λιγότερο να βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα από το να πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια Ρωσία πιο ισχυρή αργότερα", είπε ο Γερμάκ.
Ο Ζελένσκι, που ήταν επί μακρόν αντίθετος σε κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα πως είναι ανοικτός σε συμβιβασμό, υπό τον όρο ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου θα καταλήξουν σε κοινή θέση απέναντι στη Μόσχα.
Βυθίζοντας τις ελπίδες του Κιέβου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι "δεν είναι ρεαλιστική" η φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία.
Δήλωσε επίσης πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει στο εξής να παράσχουν "το συντριπτικό" τμήμα της υποστήριξης στην Ουκρανία.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ωστόσο σήμερα πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ασκήσει πίεση στη Ρωσία στις μελλοντικές συζητήσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
61η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο: Στο επίκεντρο διατλαντικές σχέσεις και Ουκρανία
Η φετινή, 61η, Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Κυριακή, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και στην σκιά της χθεσινής επίθεσης με αυτοκίνητο εναντίον διαδηλωτών.
Στην βαυαρική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και 'Αμυνας, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του οικονομικού τομέα, με τις διατλαντικές σχέσεις και την Ουκρανία να κυριαρχούν στην ατζέντα της συνάντησης.
Η Διάσκεψη άρχισε με τον χαιρετισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά το ενδιαφέρον στράφηκε στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, για την θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ και την σχέση τους με τους εταίρους τους.
Στην φετινή Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Κροατίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ισραήλ και του Καναδά και πολλοί άλλοι.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές διμερείς συναντήσεις, όπως αυτή του Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη μιλήσει για συνάντηση απόψε «υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες. Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα συναντηθούν επίσης ο υποψήφιος για την καγκελαρία Φρίντριχ Μερτς (CDU) με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εκτιμώντας, σύμφωνα με το Politico, ότι θα χάσει τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Αν και η χθεσινή επίθεση του 24χρονου Αφγανού Φαρχάντ Ν. με αυτοκίνητο εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους διαδηλωτών δεν θεωρείται ότι συνδέεται με την διεξαγωγή της Διάσκεψης, είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανατραπούν τα σχέδια για μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της MSC, του ΝΑΤΟ και πολλών από τους συμμετέχοντες. Μέχρι χθες είχαν προγραμματιστεί για το τριήμερο 40 συγκεντρώσεις, αριθμός-ρεκόρ για την διοργάνωση. Περίπου 5.000 αστυνομικοί περιφρουρούν την Διάσκεψη, με την συνδρομή δυνάμεων από άλλα κρατίδια, αλλά και από την γειτονική Αυστρία.
Πηγή: cnn.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.