Η επίπονη και υπομονετική δουλειά της αναζήτησης επιζώντων συνεχίζεται σήμερα σε συνοικίες της Κατμαντού που έχουν καταπλακωθεί από βουνά λάσπης και συντρίμμια, εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων έκτασης που είχε να δει δεκαετίες το Νεπάλ, όπου οι αρχές καταμετρούν πλέον 209 νεκρούς.
Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, στην πρωτεύουσα του Νεπάλ και μεγάλο μέρος του ανατολικού και του κεντρικού καταγράφηκε σχεδόν κατακλυσμός, έγιναν οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας, ενώ η τρέχουσα περίοδος του μουσώνα οδεύει στο τέλος της στη νότια Ασία.
Ολόκληρες συνοικίες της Κατμαντού χτυπήθηκαν από χείμαρρους λάσπης και συντριμμιών κάθε λογής μετά την ξαφνική υπερχείλιση του ποταμού Μπαγκμάτι, που διαρρέει την κοιλάδα όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα. Τουλάχιστον 209 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα και εξακολουθούν να αγνοούνται άλλοι τουλάχιστον 29, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νεπάλ.
Το υπουργείο τόνισε πως ενέτεινε τις επιχειρήσεις, ιδίως από αέρος, για τη διάσωση αρρώστων και άλλων που εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο. Πάνω από 400 άνθρωποι διασώθηκαν χθες σε διάφορους τομείς.
Ο στρατός του Νεπάλ διευκρίνισε πως ήδη προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση 4.000 και πλέον ανθρώπων, πολλών με ελικόπτερο, μηχανοκίνητα πλεούμενα και κανό. Πολλοί δρόμοι που συνδέουν την Κατμαντού με την υπόλοιπη χώρα παραμένουν ακόμη κλειστοί, καθώς καλύφθηκαν από τόνους λάσπης.
Τουλάχιστον 35 από τα θύματα θάφτηκαν ζωντανά μέσα σε τρία οχήματα όταν κατολίσθηση καταπλάκωσε τμήμα δρόμου νότια της Κατμαντού, σύμφωνα με την αστυνομία. Μηχανήματα έργου έχουν κινητοποιηθεί για να ανοίξουν δρόμοι.
Η παράλυση του οδικού δικτύου προκάλεσε τις πρώτες ελλείψεις λαχανικών στην πρωτεύουσα, οι τιμές τους αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα της υδρολογικής και μετεωρολογικής υπηρεσίας του Νεπάλ, σταθμοί σε 14 επαρχίες κατέγραψαν βροχοπτώσεις-ρεκόρ τις 24 ώρες ως το πρωί του Σαββάτου.
Σταθμός στο αεροδρόμιο της Κατμαντού κατέγραψε 240 χιλιοστά κατακρήμνισης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι μουσώνες, που διαρκούν γενικά από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, στοιχίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και προκαλούν ευρείας κλίμακας καταστροφές στη νότια Ασία. Ωστόσο ο αριθμός των φονικών πλημμυρών και των κατολισθήσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιστήμονες έχουν επισημάνει πως η κλιματική αλλαγή κάνει τα φαινόμενα αυτού του είδους συχνότερα και εντονότερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.