Περισσότερες από 90 χώρες αναζητούν λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας - Οι θέσεις της Κύπρου στη διεθνή διάσκεψη

ΑΘΗΝΑΪΚΟ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Header Image

Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία προσπαθεί να καταλήξει σε συναίνεση - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν

 

Δυτικές δυνάμεις και άλλες χώρες ασκούσαν σήμερα πίεση προς την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην Ελβετία, όμως ορισμένες χώρες μπορεί να μην δεχθούν να στηρίξουν τα τελικά συμπεράσματα και δεν υπάρχει σαφήνεια για το αν συνομιλίες στο μέλλον θα περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

Περισσότερες από 90 χώρες συμμετέχουν στις διήμερες συνομιλίες στο θέρετρο Μπούργκενστοκ των Άλπεων που διοργανώθηκαν κατόπιν επιθυμίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όμως η Μόσχα, που δεν προσκλήθηκε και κατέστησε σαφές ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει, χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου και διατύπωσε αντίπαλες προτάσεις από μακριά. Η Κίνα είναι άλλη μία αξιοσημείωτη απουσία.

Η διάσκεψη υπογράμμισε ωστόσο την ευρεία υποστήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ουκρανία από τους συμμάχους της αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα έχει διάρκεια, με τις ουκρανικές δυνάμεις σε θέση άμυνας έπειτα από πρόσφατες στρατιωτικές ήττες και την καθυστέρηση της δυτικής βοήθειας. Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% της Ουκρανίας.

Προσχέδιο της τελικής διακήρυξης που είδε το Reuters αναφέρεται στη ρωσική εισβολή ως "πόλεμο" --έναν χαρακτηρισμό που απορρίπτει η Μόσχα-- και καλεί για αποκατάσταση του ουκρανικού ελέγχου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική.

Το προσχέδιο, που φέρει ημερομηνία 13 Ιουνίου, καλεί σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

'Όμως σε συμφωνία με τους πιο μετρημένους δηλωθέντες σκοπούς της διάσκεψης, παραλείπει πιο σκληρά θέματα για το πώς θα μοιάζει μια μεταπολεμική διευθέτηση για την Ουκρανία, το αν η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια αποχώρηση στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές.

Μπορεί να μην υπάρξει ομόφωνη υποστήριξη για τη διατύπωση της διακήρυξης, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

 

 

Η σύνοδος κορυφής φιλοδοξούσε επίσης να κατονομάσει τον οικοδεσπότη άλλης μίας τέτοιας συνάντησης --πιθανόν η Σαουδική Αραβία-- όμως ο Νεχάμερ είπε πως είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ποια μορφή μπορεί να λάβει μια τέτοια σύνοδος κορυφής και αν η Ρωσία θα είναι εκεί. Μία ακόμη ενδιάμεση διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας μπορεί να χρειαστεί, είπε.

"Κατά τη γνώμη μου, η ανακοίνωση δεν θα υπογραφεί από όλους, επειδή και πάλι είναι ένα θέμα ειδικής επιλογής των λέξεων, όμως ακόμη και εκείνοι που δεν θα την υπογράψουν έχουν όλοι καταστήσει σαφές πως η θέση τους είναι η ίδια, ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει", είπε.

"Όσο πιο πολλοί σύμμαχοι μπορούν να βρεθούν που να λένε 'Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν με αυτό τον τρόπο", "Αυτό πάει πολύ", "Εκείνο το παρακάνει", τόσο αυξάνει επίσης η ηθική πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία", πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε μελλοντικές συνομιλίες με το Κίεβο αλλά είπε πως θα χρειαστούν εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία οιωνδήποτε διαπραγματεύσεων.

Μία πηγή δήλωσε πως δεν είναι σαφές αν η Σαουδική Αραβία θα ανακοινωθεί στη σύνοδο σήμερα ως ο επόμενος οικοδεσπότης των συνομιλιών.

Ηγέτες μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν στο Μπούργκενστοκ στην προσπάθεια να ενισχύσουν τη διεθνή υποστήριξη για να τελειώσει ο πόλεμος.

Πολλοί Δυτικοί ηγέτες καταδίκασαν την εισβολή και απέρριψαν τις αξιώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε τμήματα της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για ειρήνη.

"Το κείμενο είναι ισορροπημένο, όλες οι θέσεις αρχών στις οποίες επέμεινε η Ουκρανία έχουν ληφθεί υπόψη", είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στους δημοσιογράφους σχετικά με την τελική ανακοίνωση που θα εκδοθεί αργότερα.

"Βέβαια... καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως θα έρθει κάποια στιγμή που θα είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στη Ρωσία", είπε. "Όμως η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη: Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να μιλάει τη γλώσσα των τελεσιγράφων όπως κάνει τώρα".

 

Οι χώρες που δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία

Ορισμένοι ηγέτες αναχώρησαν και οι σημερινές συνομιλίες στρέφονται προς την επιδίωξη μιας κοινής θέσης για την πυρηνική και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απομακρύνθηκαν με τη βία από την Ουκρανία στη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική μεταξύ των χωρών που δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν

Η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία οι οποίες δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση.

Η Βραζιλία, που αναφέρεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων ως "παρατηρητής", δεν περιλαμβάνεται ούτε κι αυτή στις χώρες που υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν.

Απαιτείται συμμετοχή όλων για ειρήνη στην Ουκρανία, λέει το τελικό ανακοινωθέν συνόδου κορυφής

Ο πόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία προκαλεί "μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή", όμως, ένας δρόμος για την ειρήνη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πλευρών, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν στης συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που διεξήχθη στην Ελβετία.

Το ανακοινωθέν υποστηρίχθηκε από τις περισσότερες από τις 90 και πλέον χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής, όμως, ορισμένες δεν το υπέγραψαν, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας.

"Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή, και να προκαλεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις", αναφέρει η τελική διακήρυξη.

Η Ελβετία, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, ανέφερε πως τουλάχιστον 90 χώρες έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, και η τεράστια πλειονότητά τους υπέγραψε το ανακοινωθέν, σύμφωνα με κατάλογο τον οποίο οι Ελβετοί διοργανωτές ανήρτησαν κατά το κλείσιμο των εργασιών.

 

Στήριξη στην κυριαρχία Ουκρανίας εξέφρασε ο ΠτΔ στον Ζελένσκι, συναντήθηκε και με Μητσοτάκη

Την προσήλωση και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνάντησε τον κ. Ζελένσκι στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου για την Ειρήνη στην Ουκρανία που διεξήχθη την Κυριακή στο Μπούργκενστοκ, της Ελβετίας. Επίσης στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίον είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν την άτυπή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στην οποία και θα συμμετάσχουν.

Όπως αναφέρει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τι σημαίνει εισβολή και κατοχή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε  ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στάση αρχών που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, σε παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου, και συγκεκριμένα κατά τη θεματική για την επισιτιστική ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το φαινόμενο ως ένα εκ των κρισιμότερων ανθρωπιστικών ζητημάτων της εποχής μας και αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχει βοήθεια, ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες για απρόσκοπτη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα καταδεικνύει όχι μόνο την ισχυρή βούληση, αλλά και την ετοιμότητα της Κύπρου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να συνεισφέρει με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Εξάλλου, μιλώντας κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βρισκόμαστε όλοι εδώ για να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία δεν είναι μόνη της. Η ευρεία συμμετοχή ηγετών στη Σύνοδο αυτή αντανακλά την ισχυρή μας προσήλωση σε μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε, επίσης, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί. Η παρανομία που πηγάζει από την εισβολή, την κατοχή και τη χρήση βίας δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή και δεν θα αναγνωριστεί ποτέ".

Είπε ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, πως «παραμένουμε στο πλευρό της Ουκρανίας, βοηθώντας όλες τις δίκαιες προσπάθειες για μια διαρκή ειρήνη στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ο σεβασμός μας στo απαραβίαστο των συνόρων, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία όλων των κρατών είναι εκ των ων ουκ άνευ για όλα τα κράτη παγκοσμίως».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει το απόγευμα από την Ελβετία στις Βρυξέλλες. 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play