Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα εφαρμόζει στο εξής «τακτική παύση» των επιχειρήσεών του καθημερινά σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ώστε «να αυξηθεί η ποσότητα των εισερχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακο.
Η «τακτική τοπική παύση της στρατιωτικής δραστηριότητας θα εφαρμόζεται από τις 08:00 ως τις 19:00 (σ.σ. τοπικές ώρες και ώρες Κύπρου) καθημερινά μέχρι νεοτέρας διαταγής», κατά μήκος της διαδρομής από την ισραηλινή συνοριακή διέλευση Κερέμ Σαλόμ ως τον δρόμο Σάλαχ αλ Ντιν, στον βορρά, εξήγησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε ανακοίνωσή τους.
Ο στρατός ανέφερε πως έλαβε την απόφαση αυτή στο πλαίσιο προσπαθειών με σκοπό «να αυξηθεί η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας» έπειτα από συνομιλίες με τον ΟΗΕ και άλλους «οργανισμούς».
Η εξέλιξη ανακοινώνεται την 254η ημέρα του πολέμου με τη Χαμάς κι ενώ, στο διπλωματικό μέτωπο, οι ελπίδες ότι θα συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μοιάζουν να απομακρύνονται, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, αφήνοντας ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί η πρόταση που παρουσίας ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τους θανάτους οκτώ στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες με τη Χαμάς συνεχίζουν να μαίνονται τους τελευταίους οκτώ και πλέον μήνες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πλέον απειλεί να ενσκήψει μαζικός λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το 75% των 2,4 εκατ. κατοίκων έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Λωρίδα της Γάζας έχει διαγνωστεί πως πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τους προσφέρθηκαν φροντίδες, ανάμεσά τους «1.600 παιδιά με ακραίο οξύ υποσιτισμό».
«Έχουν καταγραφεί ήδη 32 θάνατοι από υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων 28 παιδιών κάτω των πέντε ετών», τόνιζε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Έφηβος νεκρός σε επιδρομή του Ισραήλ
Το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι έφηβος σκοτώθηκε από πυρά δυνάμεων του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ πηγή στον ισραηλινό στρατό επιβεβαίωσε πως μέλη του άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης.
Ο Άμπντουλ Ραχμάν Σουλτάν Χατάτμπα, 16 ετών, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών δυνάμεων στην κοινότητα Μπέιτ Φουρίκ, στη βόρεια Δυτική Όχθη, κοντά στη Νάμπλους, ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook.
Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, άλλοι δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου αυτής —45χρονος και ακόμη ένας 16χρονος— και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.
Ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο στην πόλη κι έριξαν «πραγματικές σφαίρες εναντίον κατοίκων», μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή του στον ισραηλινό στρατό ανέφερε πως, κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στον τομέα της Νάμπλους, «δεκάδες ύποπτοι πέταξαν πέτρες προς την κατεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας», οι οποίες αντέδρασαν κάνοντας χρήση «μέσων αντιμετώπισης ταραχών» κι ανοίγοντας πυρ «με αληθινές σφαίρες».
Στη Δυτική Όχθη καταγραφόταν ήδη τα τελευταία δυο χρόνια έξαρση της βίας, που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Έκτοτε, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 546 Παλαιστίνιοι στην περιοχή αυτή, υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967, σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ή επιθέσεις εβραίων εποίκων, σύμφωνα με τους αριθμούς της Παλαιστινιακής Αρχής. Στην άλλη πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 14 Ισραηλινοί σε παλαιστινιακές επιθέσεις, κατά επίσημα δεδομένα.
Νέες ανταλλαγές πυρών του στρατού του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου
Η λιβανική Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός αντάλλαξαν για ακόμη μια φορά χθες Σάββατο πυρά σε τομείς στη μεθόριο των δυο κρατών, ενώ παλαιστινιακό κίνημα έκανε λόγο για θάνατο στις τάξεις του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή αυτή.
Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου, οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στον ισραηλινό στρατό είναι στην πράξη καθημερινές.
Οι επιθέσεις της λιβανικής παράταξης κλιμακώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τον θάνατο, την Τρίτη, ενός από τα πιο σημαντικά στελέχη του στρατιωτικού της βραχίονα, του Ταλίμπ Σάμι Αμπντάλα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τζουαΐγια, στον νότο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως προχώρησαν στην εξόντωση του Αμπντάλα, ο οποίος κατ’ αυτές είχε «σχεδιάσει και διαπράξει επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ.
Χθες η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως στοχοποίησε βάση στη Μερόν με «κατευθυνόμενους πυραύλους» κι εξαπέλυσε drones μιας κατεύθυνσης εναντίον άλλης βάσης, «στο πλαίσιο της ανταπόδοσης της δολοφονίας που διαπράχθηκε από τον εχθρό στην Τζουαΐγια».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως έγιναν εκτοξεύσεις «δυο πυραύλων» εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης στη Μερόν, όπου δεν αναφέρθηκαν κατ’ αυτές ούτε θύματα, ούτε ζημιές.
Εναέρια οχήματα στάλθηκαν εξάλλου από τον Λίβανο στην ισραηλινή επικράτεια και κατέπεσαν στην περιοχή Γκορέν, πρόσθεσαν, διευκρινίζοντας ότι προκάλεσαν πυρκαγιά.
Μαχητικό αεροσκάφος «έπληξε τρομοκράτη της Χεζμπολάχ» και το πυροβολικό άνοιξε πυρ για την «εξάλειψη απειλής» στην περιοχή Αϊταρούν, στον νότιο Λίβανο, ανέφεραν ακόμη, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε πως μαχητής του σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.
Παράλληλα χθες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» εξαιτίας της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης.
«Ο κίνδυνος λάθος υπολογισμού που θα οδηγούσε σε ξαφνική και ευρύτερη ένοπλη σύρραξη είναι υπαρκτός», υπογράμμισαν η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά).
Με κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, η ολλανδή διπλωμάτισσα και ο ισπανός στρατιωτικός κάλεσαν «τα μέρη να παύσουν πυρ και να αρχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη πολιτικής και διπλωματικής λύσης».
Η Χεζμπολάχ, παράταξη υποστηριζόμενη από το Ιράν, είναι ισχυρό ένοπλο κίνημα και πολιτικό κόμμα-κλειδί στον Λίβανο.
Τους οκτώ και πλέον μήνες εχθροπραξιών στα σύνορα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 471 άνθρωποι στη λιβανική επικράτεια, τουλάχιστον 91 άμαχοι και κάπου 300 μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην άλλη πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 ισραηλινοί στρατιωτικοί και 11 άμαχοι, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς.
Και στις δυο πλευρές των συνόρων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων συγκρούσεων.
Στο Ισραήλ η μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών από ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ για να απαιτήσουν για ακόμη μια φορά να κλειστεί από την κυβέρνηση συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση απαίτησαν ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο, ώστε να μπορέσει να κλειστεί συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, σημείωσε η εφημερίδα Haaretz, στην ψηφιακή της έκδοση.
Σύμφωνα με το Φόρουμ Οικογενειών των Ομήρων και των Εξαφανισθέντων, η χθεσινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει αφότου άρχισε η ένοπλη σύρραξη.
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν, εκ των οποίων 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 37.296 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας στον θύλακο, όπου κυβερνά η Χαμάς.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός —επρόκειτο για πρόταση του Ισραήλ, κατ' αυτόν— δεν μοιάζει να έχει πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί, καθώς τα μέρη παραμένουν ανυποχώρητα στις θέσεις τους.
Η Χαμάς απαιτεί «χρονοδιάγραμμα για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας». Αξιώσεις που απορρίπτει η Κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, ο οποίος δεν σταματά να διατρανώνει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί ωσότου εξαλειφθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ