To σκηνικό των ευρωεκλογών σε Γερμανία και Αυστρία - Εκτιμήσεις για ποσοστά

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 9.6.2024
To σκηνικό των ευρωεκλογών σε Γερμανία  και Αυστρία - Εκτιμήσεις για ποσοστά
Οι Γερμανοί προσέρχονται σήμερα στις ευρωκάλπες, για να εκλέξουν τους 96 ευρωβουλευτές που αναλογούν στη χώρα τους

Με απροθυμία, ανησυχία για το μεταναστευτικό, διαδοχικά σκάνδαλα στους κόλπους της ακροδεξιάς και τους 16άρηδες να ψηφίζουν για πρώτη φορά, οι Γερμανοί προσέρχονται σήμερα στις ευρωκάλπες, για να εκλέξουν τους 96 ευρωβουλευτές που αναλογούν στη χώρα τους.

Η προεκλογική περίοδος ήταν υποτονική, η πλειοψηφία ωστόσο των ψηφοφόρων κρίνει θετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση - ένας στους δύο εκφράζει μάλιστα ενδιαφέρον για την έκβαση των εκλογών.

Αν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν φρόντιζε τις τελευταίες εβδομάδες να τροφοδοτεί τη δημοσιότητα με υποθέσεις κατασκοπείας, δωροδοκίας και προκλητικών δηλώσεων με νεοναζιστικές …αποκλίσεις, ίσως στη Γερμανία πολλοί να αδιαφορούσαν πλήρως για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε!», κάλεσαν τους πολίτες από κοινού πριν από λίγες ημέρες οι Πρόεδροι της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, με άρθρο τους στην εφημερίδα «Tagesspiegel».

«Με τις εκλογές υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την κοινή μας ελευθερία», τόνισαν οι τρεις Πρόεδροι, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στην εποχή μας «αμφισβητούνται σε πολλά σημεία του πλανήτη οι ευρωπαϊκές αρχές του πλουραλισμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Σε καμπάνια υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες συμμετείχαν ακόμη ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί και ινφλουένσερ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου YouGov, το 53% των ψηφοφόρων στη Γερμανία δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, με το 41% να παραδέχεται ότι έχει «ασθενές» έως «καθόλου» ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λειτουργία της.

Το 53% των ερωτηθέντων θα ήθελε μια ΕΕ με ισχυρότερη συνοχή, ενώ το 21% θα προτιμούσε τα κράτη-μέλη να είχαν μεγαλύτερη αυτονομία. Ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει επιπλέον ότι θεωρεί τις ευρωεκλογές εξίσου σημαντικές με τις εθνικές εκλογές.

Σε έρευνα της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 62% των ψηφοφόρων 26-69 ετών δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει και σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να κυμανθεί και η γενική συμμετοχή. Αντιθέτως, το 57% των νέων 16-25 ετών σκοπεύει να απέχει.

Ωστόσο, το 78% σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Γερμανίας στην ΕΕ εάν γινόταν ένα τέτοιο δημοψήφισμα, ενώ το 67% εκφράζει ικανοποίηση «από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ».

Για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πάντως, ως κορυφαία προτεραιότητα αναδεικνύεται η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Στην τελευταία δημοσκόπηση, την Παρασκευή, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) διατηρεί το προβάδισμά της με ποσοστό 29%, ενώ φαίνεται ότι θα δοθεί μάχη για τη δεύτερη θέση.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στο 15% και ακολουθούν με διαφορά μιας μονάδας η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Πράσινοι. Η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) βρίσκεται στο 6%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) στο 4% και η Αριστερά στο 3%.

Για την Αριστερά οι ευρωεκλογές δεν υπήρξαν ποτέ προνομιακό πεδίο. Φέτος όμως το κόμμα παλεύει για την επιβίωσή του, καθώς η πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Ζάρα Βάγκενκνεχτ, αποχώρησε πριν από λίγους μήνες, παίρνοντας μαζί της περίπου τους μισούς ψηφοφόρους.

Με ένα μίγμα αριστερής ρητορικής και εθνικιστικών και λαϊκιστικών μηνυμάτων, η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» κερδίζει ψήφους από το παλιό της κόμμα, αλλά και από την AfD. Στις ευρωπαϊκές εκλογές πάντως δεν ισχύει το εκλογικό μέτρο του 5% και πολλά από τα 35 κόμματα που συμμετέχουν έχουν σοβαρές ελπίδες να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ανάμεσά τους, δύο κόμματα για την προστασία των ζώων, ένα για την προώθηση της ιατρικής έρευνας κατά των ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση, ένα κόμμα χορτοφάγων και βίγκαν, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, οι Πειρατές και το «Κόμμα για έναν Ανθρώπινο Κόσμο».

Το σατιρικό «Το Κόμμα» (Die Partei), το οποίο ξεκίνησε από το περιοδικό «Τιτανικός», διατηρεί δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέσεις όπως για επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του ντονέρ και της μπίρας.

Η «Βάση» (Die Basis) έχει τις ρίζες της στην διαμαρτυρία εναντίον των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας του κορΩνοϊού.

Ζητά μεταξύ άλλων την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αρνείται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και απορρίπτει στην εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας στον τραπεζικό και στον υγειονομικό κλάδο.

Ως κόμμα συμμετέχει στις εκλογές και η οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα «Τελευταία Γενιά» (Letzte Generation), η οποία έγινε γνωστή για τις αμφιλεγόμενες δράσεις διαμαρτυρίας της, π.χ. με μέλη της να κολλούν τα χέρια τους στην άσφαλτο προκειμένου να εμποδίσουν την κυκλοφορία. Η ακροδεξιά δεν εκπροσωπείται στις ευρωεκλογές μόνο από την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Η «Πατρίδα» (Die Heimat) έχει χαρακτηριστεί επισήμως από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία του Συντάγματος ως ακροδεξιό σχήμα και ουσιαστικά αποτελεί μετονομασία του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας» (NPD), το οποίο έχει απαγορευτεί.

Η «Πατρίδα» ζητά αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επιστροφή του μάρκου, «υποχρεωτικό επαναπατρισμό» και διαγραφή από το Σύνταγμα του δικαιώματος στο άσυλο. Στις σημερινές ευρωεκλογές την ψήφο των πολιτών της Γερμανίας θα ζητήσουν ακόμη η «Συμμαχία για την Καινοτομία και τη Δικαιοσύνη» (BIG), η οποία θεωρείται το πρώτο γερμανικό κόμμα που ιδρύεται από μουσουλμάνους.

Αυτοπροσδιορίζεται ως «η φωνή των πολιτών με ή χωρίς μεταναστευτικό ιστορικό» και στο πρόγραμμά του ζητά μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, απλοποίηση της επανένωσης οικογενειών και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αλλά και «δίκαιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ - και για την Τουρκία».

Παρόμοια είναι η ατζέντα και της νεοϊδρυθείσας «Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση» (DAVA), η οποία «χρεώνεται» στο κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα πιο προβεβλημένα στελέχη της είναι οργανωμένοι υποστηρικτές του.

Ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος, Φατίχ Ζινγκάλ, υπήρξε εκπρόσωπος της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), η οποία παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «ομάδα συμφερόντων κοντά στην τουρκική κυβέρνηση» και ο τρίτος της λίστας, Μουσταφά Γιολντάς, ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ), ο οποίος τέθηκε εκτός νόμου το 2010 επειδή στήριζε οικονομικά τη Χαμάς.

Το DAVA φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως κόμμα και να συμμετάσχει επίσης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ζητά καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας και εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης γλώσσας στα γερμανικά σχολεία.

Οι κάλπες στη Γερμανία θα κλείσουν στις 18:00 (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των exit polls των δύο καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα μεταδοθούν στις 23:00, μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης στην ΕΕ, στην Ιταλία.

Η περίπτωση της AfD Το 2024 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη γερμανική ακροδεξιά. Με ποσοστά άνω του 22% και παγιωμένη τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, η AfD φαινόταν ότι μαζί με την «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν θα ήταν τα ισχυρότερα κόμματα δεξιότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η αποκάλυψη όμως της συμμετοχής στελεχών της σε μυστική συνάντηση, όπου από κοινού με «διακεκριμένους» νεοναζί συζητείτο σχέδιο «υποχρεωτικού επαναπατρισμού» εκατομμυρίων μεταναστών, σήμανε και την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τα ποσοστά του κόμματος.

Στην κατάρριψη των όποιων άλλοθι ήρθαν να συμβάλουν η σύλληψη στενού συνεργάτη του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαξιμίλιαν Κρα για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, ο έλεγχος του ιδίου για σχέσεις με το Πεκίνο και τη Μόσχα, η εισαγγελική έρευνα σε βάρος του δεύτερου της λίστας Πετρ Μπρίστον με την υποψία της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος προερχόμενου από τη Ρωσία, και βεβαίως η δικαστική απόφαση που δικαιώνει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος για την ταξινόμηση της AfD ως «εν δυνάμει ακροδεξιάς» περίπτωσης.

Στο μεταξύ, ακόμη και η ID, η ευρωομάδα «Ταυτότητας και Δημοκρατίας» στην οποία ανήκουν τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Ολλανδού Πρωθυπουργού Χέιρτ Βίλντερς, θεώρησαν την AfD υπερβολικά ακραία και δρομολόγησαν την αποβολή της. Εκεί λοιπόν που για μήνες «γεννούσαν και τα κοκόρια» της AfD, συνεπικουρούμενα από τα εσωτερικά προβλήματα και την εικόνα «Βαβέλ» στον κυβερνητικό συνασπισμό, τα ποσοστά του κόμματος έχουν πλέον «περιοριστεί» κοντά στο 14-16%. Ενόψει των τοπικών εκλογών στη Θουριγγία, τη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, προπύργια της AfD, η κάλπη των ευρωεκλογών θεωρείται ίσως το πιο αξιόπιστο βαρόμετρο.

Αυστρία: Έτοιμη για ιστορική νίκη η ακροδεξιά

Η Αυστρία δεν είναι άπειρη σε σχέση με την ακροδεξιά. Σήμερα όμως το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ θα μπορούσε να αναδειχθεί για πρώτη φορά ως η ισχυρότερη δύναμη.

Με δεδομένο το γεγονός ότι το φθινόπωρο ακολουθούν εθνικές εκλογές, οι σημερινές κάλπες λειτουργούν αναπόφευκτα ως βαρόμετρο. Το FPÖ έχει κερδίσει ήδη ένα «βραβείο».

Η γερμανική εφημερίδα BILD ανακήρυξε την προεκλογική αφίσα του ως την «πιο αηδιαστική» αυτών των εκλογών.

«Στοπ στην τρέλα της ΕΕ», είναι το κεντρικό σύνθημα και συνοδεύεται από ασπρόμαυρα σκίτσα με πρόσφυγες σε λέμβο, τανκς, ανεμογεννήτριες, πυραύλους και στο κέντρο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αγκαλιάζονται και να ανταλλάσσουν ένα φιλί.

«Κρίση ασύλου», «Πολεμοκαπηλία», «Οικο-κομμουνισμός» και «Κορονο-χάος», γράφει ακόμη η αφίσα.

«Το FPÖ είναι η φωνή του Πούτιν στην Αυστρία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ντένις Ράντκε, ενώ στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) έκανε λόγο για αναπαραγωγή της «προπαγάνδας του εκπροσώπου του Πούτιν, Πεσκόφ».

Η ουκρανική πρεσβεία στη Βιέννη διαμαρτυρήθηκε έντονα για «προσβολή του ουκρανικού λαού». Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το FPÖ προηγείται με ποσοστό 28-30% και ακολουθούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) με 22-24%, το ÖVP με 19-23%, οι φιλελεύθεροι NEOS με 10-14% και οι Πράσινοι με 9-13%.

Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι επέλεξαν ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους την ακτιβίστρια του κλίματος Λένα Σίλινγκ. Η 23χρονη «Αυστριακή Γκρέτα» όμως, αντί να τραβήξει την προσοχή στις «πράσινες» προτάσεις της, προκάλεσε σοβαρή ζημιά στο κόμμα, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Der Standard για περιστατικά συκοφαντικής δυσφήμισης που έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια και για κριτική προς το κόμμα των Πρασίνων λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

Η στρατηγική επιλογή της ηγεσίας του κόμματος να απορρίψει τις κατηγορίες και να επιρρίψει την ευθύνη για τις αποκαλύψεις στα αντίπαλα κόμματα και στα ΜΜΕ, φαίνεται ότι μάλλον κοστίζει τελικά σε ψήφους. Πανευρωπαϊκά άλλωστε εκτιμάται ότι τα «πράσινα» κόμματα θα καταγράψουν σοβαρές απώλειες, καθώς το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων έχει σε σχέση με το 2019 μετατοπιστεί από την προστασία του κλίματος στον πληθωρισμό και την ασφάλεια.

Αντιθέτως, το FPÖ φαίνεται ασταμάτητο, παρά το σκάνδαλο με τον πρώην πράκτορα Εγκίστο Οτ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο με την υποψία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας.

Ο Οτ παρέδιδε μεταξύ άλλων σε ρωσικές υπηρεσίες τηλεφωνικά αρχεία αξιωματούχων του αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών, όταν Υπουργός δεν ήταν άλλος από τον Χέρμπερτ Κικλ, αρχηγό του FPÖ. Οι υποψίες στρέφονται και κατά του ίδιου του κ. Κικλ, για ενδεχόμενη ανοχή, αν όχι συνεργασία με τον κατάσκοπο.

Η σχέση άλλωστε του κόμματος με το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» είναι γνωστή και παλιά. Το 2016 τα δύο κόμματα υπέγραψαν μάλιστα και «Συνθήκη Φιλίας», στο πλαίσιο της οποίας γίνονταν συνεχείς ανταλλαγές, μέχρι που ο Χέρμπερτ Κικλ, υπό το βάρος της κριτικής, την κήρυξε πρόσφατα άκυρη και εκτός ισχύος.

Οι θέσεις πάντως του κόμματος κατά των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας παραμένουν, μαζί με τις προτάσεις κατά της μετανάστευσης και υπέρ της ανάκτησης κυριαρχίας που έχει παραχωρήσει η Αυστρία στην ΕΕ. Η επιθετική αντιευρωπαϊκή ρητορική του FPÖ προφανώς δεν είναι τυχαία: σε πρόσφατη έρευνα για την εφημερίδα Der Standard, το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ΕΕ κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Η Αυστρία εκλέγει 20 ευρωβουλευτές και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της ανέρχονται σε 6,3 εκατομμύρια.

Στις ευρωεκλογές του 2019 ψήφισε το 59,6%. Στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν συνολικά επτά κόμματα, τα πέντε που εκπροσωπούνται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (ÖVP, SPÖ, FPÖ, Πράσινοι, Neos), το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) και η λίστα DNA, με κεντρικό θέμα την κριτική στα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Τα δύο τελευταία έπρεπε να συγκεντρώσουν 2.600 υπογραφές προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές.

Οι κάλπες κλείνουν σταδιακά στη χώρα από τις 13:00 (τοπική ώρα) έως τις 17:00, με τελευταία τη Βιέννη.

Μεταξύ 21:15-21:45 η πρώτη εκτίμηση για τη νέα σύνθεση σε επίπεδο πολιτικών ομάδων, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε αίθουσα Τύπου μετατρέπεται σήμερα, Κυριακή, ημέρα κορύφωσης των ευρωεκλογών και στα 27 κράτη μέλη, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και στις θέσεις των ευρωβουλευτών κάθονται από το πρωί δημοσιογράφοι, προκειμένου να μεταδώσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη νέα σύνθεση, σε επίπεδο πολιτικών ομάδων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 - 21:45 ώρα Κύπρου, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής, Όπως σημειώνεται, η εκτίμηση θα βασίζεται σε ειδική μεθοδολογία, προεκλογικές δημοσκοπήσεις και στις διαθέσιμες εκείνη την ώρα εκτιμήσεις εθνικών αποτελεσμάτων (exit polls).

Η παρουσίαση της εκτίμησης θα γίνει στις οθόνες που θα έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά θα κοινοποιηθεί και διαδικτυακά. Και θα επικαιροποιείται συνεχώς.

Υπογραμμίζεται, επίσης, η πρόβλεψη θα βασίζεται στη διάρθρωση του απερχόμενου ΕΚ, καθώς η μελλοντική σύνθεση του εκλεγμένου ΕΚ και των πολιτικών του ομάδων του δεν μπορεί να προβλεφθεί πριν από τη σύνοδο για τη συγκρότησή του σε σώμα (16-19 Ιουλίου). Έτσι, τα εθνικά κόμματα που ήδη εκπροσωπούνται στο ΕΚ θα τοποθετηθούν στην ίδια πολιτική ομάδα στην οποία είχαν ενταχθεί στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, ενώ τα εθνικά κόμματα που δεν εκπροσωπούνται επί του παρόντος στο ΕΚ θα ενταχθούν σε μια πολιτική ομάδα εάν συνδέονται επίσημα με αυτή την ομάδα ή συμμετέχουν πλήρως ως μέλη σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα (εγγεγραμμένο στην Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα και τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Ιδρύματα). Τα υπόλοιπα εθνικά κόμματα (που επί του παρόντος δεν εκπροσωπούνται στο ΕΚ ούτε έχουν κάποια επίσημη σύνδεση με ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα ή πολιτική ομάδα) θα κατατάσσονται στην κατηγορία «άλλα», χωρίς να προδικάζεται ο πολιτικός τους προσανατολισμός και το με ποιες πολιτικές ομάδες θα συνεργαστούν.

Exit polls και επίσημα αποτελέσματα

Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα συγκεντρώνονται, επίσης, οι εκτιμήσεις αποτελεσμάτων (exit polls) και η κοινοποίησή τους από το ΕΚ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 19:15 ώρα Κύπρου, ανάλογα με το σε ποια κράτη μέλη θα πραγματοποιηθούν ή όχι και, βεβαίως, σε ποια κράτη μέλη θα έχουν κλείσει οι κάλπες.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη διευκρίνιση, τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών μπορούν να δημοσιευθούν από το ΕΚ μόνο μετά τις 23:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης), δηλαδή, τα μεσάνυχτα, ώρα Κύπρου, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η δημοσιοποίησή των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται στις 00:15-00:45 ώρα Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιεύει δεδομένα και εκτιμήσεις και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ στον ιστότοπο: https://results.elections.europa.eu/el/ Τέλος, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ (του απερχόμενου) και κορυφαίοι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της βραδιάς, στη γέφυρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και στην οδό Wiertz όπου θα έχουν τοποθετηθεί επίσης θέσεις ζωντανού ρεπορτάζ «stand-up».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας