Αποκαταστάθηκε η προβλήτα στη Γάζα για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας - Στη Λευκωσία η Sigrid Kaag

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 7.6.2024
Αποκαταστάθηκε η προβλήτα στη Γάζα για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας - Στη Λευκωσία η Sigrid Kaag
Στόχος είναι να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί όσον αφορά το Αμάλθεια, διότι οι ανάγκες είναι τεράστιες, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε την επιτυχή αποκατάσταση της προσωρινής προβλήτας στη Γάζα για τη διευκόλυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας.

«Περίπου στις 2:15 μ.μ. (τοπική ώρα Γάζας) στις 7 Ιουνίου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αποκατέστησε με επιτυχία την προσωρινή προβλήτα στη Γάζα, επιτρέποντας τη συνέχιση της παράδοσης της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας», αναφέρει η CENTCOM σε ανάρτηση στο «X».

Η ανάρτηση προσθέτει ότι τις επόμενες ημέρες, η CENTCOM, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), θα διευκολύνει τη μεταφορά ζωτικής σημασίας τροφίμων και άλλων προμηθειών έκτακτης ανάγκης, προς υποστήριξη της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ.

ΥΠΕΞ: Τεράστιες οι ανάγκες στη Γάζα, στόχος να αυξηθούν οι ρυθμοί αποστολής βοήθειας

Στόχος είναι να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί όσον αφορά το Αμάλθεια, διότι οι ανάγκες είναι τεράστιες, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω Κύπρου, είναι η μόνη ουσιαστικά ενεργή επιλογή για να μπορεί να σταλεί κάτι προς τη Γάζα, είπε ακόμη.

Σε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο με την ανώτερη ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια και αναδιάρθρωση στη Γάζα, Sigrid Kaag, ο κ. Κόμπος είπε ότι η κ. Kaag, η οποία μόλις επέστρεψε από την περιοχή, ενημέρωσε σήμερα «ότι η κατάσταση είναι τραγική». «Είναι μία κατάσταση η οποία μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει με βάση το τι βλέπουν, και σε αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία με τις φίλες χώρες που συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το έργο, κάνει κάτι το οποίο έχει αποτέλεσμα», είπε ο Υπουργός.

«Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό, πέρα φυσικά των πολιτικών ωφελημάτων τα οποία προκύπτουν για τη χώρα μας», σημείωσε.

Είπε ότι η συνάντηση «ακολουθεί προηγούμενες, τακτικές επαφές που είχαμε μαζί της», σημειώνοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία στα πλαίσια εφαρμογής του Αμάλθεια.

Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις ως προς την εξέλιξη της κατάστασης στη Γάζα σε μία σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων, την προσπάθεια ειρηνευτικής διαδικασίας καθώς επίσης και πως μπορεί να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αναδιάρθρωσης, αλλά και η παρούσα κατάσταση σε σχέση με τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είπε επίσης ότι συζήτησαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα επιχειρησιακά, όπως και για το πώς μπορεί να διευρυνθεί ο κατάλογος προϊόντων τα οποία μεταφέρονται, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συχνότητα των φορτίων, αλλά επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με τη διανομή.

«Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε επαφή, θα υπάρχει επόμενη ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα στην Ιορδανία όπου είναι η σύνοδος που αφορά τα ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κ. Kaag», σημείωσε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η επαναφορά της προσωρινής προβλήτας στη Γάζα, μετά τη ζημιά που υπέστη λόγω κακοκαιρίας, ο κ. Κόμπος είπε ότι σύμφωνα με τη δική τους πληροφόρηση, μέσα στις επόμενες μέρες, εντός του Σαββατοκύριακου το αργότερο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευαστικές εργασίες στην πλατφόρμα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν έχει επηρεαστεί ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά την αποστολή βοήθειας, «για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων στην άλλη πλευρά είτε σε πλωτά μέσα είτε άλλως πως κι αυτό είναι κάτι το οποίο επέτρεψε στο να γίνει μία προσαρμογή δεδομένης και της κατάστασης η οποία επικρατεί με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στο λιμάνι της Λάρνακας». Πρόσθεσε όμως ότι υπήρχε μία πολύ σημαντική φόρτωση ποσοτήτων προς τη Γάζα, και ότι «αυτή είναι μία προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί όταν ο πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τις αμέσως επόμενες μέρες, θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της εκφόρτωσης που είναι το προτελευταίο στάδιο της όλης προσπάθειας, πριν μετά δηλαδή ξεκινήσει η διάχυση στη Γάζα».

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, είπε ακόμη, είναι ένα αρκετά πολύπλοκο έργο το οποίο απαιτεί σημαντικές προσπάθειες συντήρησης. «Επηρεάζεται φυσικά από τις καιρικές συνθήκες επηρεάζεται φυσικά επίσης και από το τι συμβαίνει επί του εδάφους, συνεπώς δεν προκαλεί έκπληξη το ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα».

Σημείωσε ακόμη, ότι, η συγκεκριμένη κατασκευή δείχνει επίσης τη βούληση της αμερικανικής Κυβέρνησης να εμπλακεί σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκινά από την Κύπρο «και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει κάποιος να προσπερνά, διότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να έχει επέλθει μια κανονικότητα ως προς την επιχειρησιακή διάσταση του “Αμάλθεια”».

Ο κ. Κόμπος υπενθύμισε ότι στις αρχές η συζήτηση ήταν γύρω από το αν θα αναχωρούσε ένα πλοίο και τι θα μετέφερε. «Πλέον, αυτό έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας», είπε, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι αρκετά σημαντικό». Ενδεικτικά είπε ότι την περασμένη εβδομάδα αναχώρησαν οχτώ πλοία. «Άρα, είναι ένα έργο το οποίο έχει ρυθμούς οι οποίοι αυξάνονται και ο στόχος είναι να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, διότι οι ανάγκες είναι τεράστιες», είπε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί κάποια συγκεκριμένα ζητήματα από την κ. Kaag ο κ. Κόμπος είπε ότι συζήτησαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα επιχειρησιακά, όπως και για το πώς μπορεί να διευρυνθεί ο κατάλογος προϊόντων τα οποία μεταφέρονται, που έχουν να κάνουν με τη συχνότητα των φορτίων, αλλά επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με τη διανομή.

«Όλα αυτά όμως είναι σε μία φάση στην οποία βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή, ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει να συζητούμε ποιος θα είναι ο ρόλος όταν φτάσει η στιγμή της αναδιάρθρωσης διότι δεν υπάρχει πλέον κανονικότητα από άποψης υποδομών στη Γάζα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «θα είναι ένα τεράστιο έργο, το οποίο αυτό θα είναι και ο βασικός παράγοντας για το πιο κάτω κομμάτι, πάντα βέβαια στο πολιτικό πλαίσιο». Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας περί της λύσης δυο κρατών είναι γνωστή, είπε, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Συμμετοχή ΓΓ των ΗΕ στη Σύνοδο στην Ιορδανία

Ερωτηθείς για το τι αναμένεται από την Σύνοδο στην Ιορδανία, ο κ. Κόμπος είπε ότι είναι μια διεθνής σύνοδος την οποία συγκαλεί ο βασιλιάς της Ιορδανίας μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ ο οποίος και θα παραστεί, και όπου θα συζητηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας με σκοπό να υπάρχει βελτίωση μέσω όλων των δυνατών οδών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Σημείωσε ότι τα χερσαία περάσματα παραμένουν προτεραιότητα για όλους, «για τη διεθνή κοινότητα και για εμάς. Εμείς αυτό το οποίο έχουμε προσφέρει είναι μία επιλογή στη διεθνή κοινότητα που δεν προϋπήρχε, και η οποία όπως αποδεικνύεται αυτή τη στιγμή είναι η μόνη ουσιαστικά ενεργή επιλογή, η οποία μπορεί να σταλεί κάτι προς τη Γάζα. Δεν αρκεί, και είμαστε μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού. Αυτή ήταν εξαρχής η δική μας πρόθεση», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα παραστούν εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, ενδεχομένως και ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι δεν είχε εικόνα σχετικά με τη συμμετοχή ηγετών άλλων κρατών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Γιατί ο Πρόεδρος κρύβει τους 19 συμβούλους; - Αυτεπάγγελτη εξέταση από Βουλή
ΚΥΠΡΟΣ

Γιατί ο Πρόεδρος κρύβει τους 19 συμβούλους; - Αυτεπάγγελτη εξέταση από Βουλή

Γιατί ο Πρόεδρος κρύβει τους 19 συμβούλους; - Αυτεπάγγελτη εξέταση από Βουλή

Του είπε ότι λέει βλακείες και την κατήγγειλε - Ενώπιον της Αννίτας καταγγελία Λεωνίδου κατά Χαραλαμπίδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Του είπε ότι λέει βλακείες και την κατήγγειλε - Ενώπιον της Αννίτας καταγγελία Λεωνίδου κατά Χαραλαμπίδου

Του είπε ότι λέει βλακείες και την κατήγγειλε - Ενώπιον της Αννίτας καταγγελία Λεωνίδου κατά Χαραλαμπίδου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι απειλές της Χεζμπολάχ προς Κύπρο είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι απειλές της Χεζμπολάχ προς Κύπρο είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι απειλές της Χεζμπολάχ προς Κύπρο είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές

Οι ασκήσεις με το Ισραήλ που ενόχλησαν - Ερμηνεύθηκαν ως προετοιμασία επίθεσης στον Λίβανο
ΚΥΠΡΟΣ

Οι ασκήσεις με το Ισραήλ που ενόχλησαν - Ερμηνεύθηκαν ως προετοιμασία επίθεσης στον Λίβανο

Οι ασκήσεις με το Ισραήλ που ενόχλησαν - Ερμηνεύθηκαν ως προετοιμασία επίθεσης στον Λίβανο

Μετά από 10 χρόνια: Στις κάλπες για συνένωση ΑΣΔΥΚ-ΠΑΣΥΔΥ
ΚΥΠΡΟΣ

Μετά από 10 χρόνια: Στις κάλπες για συνένωση ΑΣΔΥΚ-ΠΑΣΥΔΥ

Μετά από 10 χρόνια: Στις κάλπες για συνένωση ΑΣΔΥΚ-ΠΑΣΥΔΥ