Η Πολωνία δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε σχόλιά του που δημοσιεύθηκαν την ώρα που το Κίεβο δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την προέλαση του ρωσικού στρατού.
Ο Σικόρσκι δεν διευκρίνισε τι ρόλο θα έχουν τα στρατεύματα αυτά.
Αν και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να στέλνουν χρήματα και όπλα στο Κίεβο για όσο χρειαστεί προκειμένου να καταφέρει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, σε γενικές γραμμές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα.
Ερωτηθείς αν η Πολωνία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Σικόρσκι απάντησε: «Δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε. Θα πρέπει να αφήσουμε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να προσπαθεί να μαντέψει τις προθέσεις μας».
Η συνέντευξη του Πολωνού υπουργού δημοσιεύθηκε στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, την ιταλική La Repubblica και την ισπανική El Pais.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που άνοιξε την πόρτα στο ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εκτιμώντας ότι δυτικά στρατεύματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση Ουκρανών στην Ουκρανία.
Ο ίδιος ο Σικόρσκι έχει επισημάνει ότι η παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία «δεν είναι αδιανόητη».
Χθες, Δευτέρα, ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι υπέγραψε τα έγγραφα για να επιτραπεί σε Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης.

Ουγγαρία: Απορρίπτει τις « τρελές προτάσεις» για εκ νέου καθιέρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Ευρώπη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjartor δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι «τρελές προτάσεις» για την επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Ευρώπη είναι «απαράδεκτες» και η κυβέρνηση της Βουδαπέστης «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει σε νέους από την κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Ούγγρων, να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει η MTI.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας δήλωσε ότι η “αντίστροφη μέτρηση” για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο “δυστυχώς φέρνει αύξηση των πολεμικών συναισθημάτων” και πολλοί προτείνουν ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει περισσότερα χρήματα και περισσότερα όπλα”. Αυτό “μπορεί μόνο να οδηγήσει σε περισσότερες καταστροφές και περισσότερους θανάτους”.
Αναφέρθηκε σε προτάσεις να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν δυτικά όπλα εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.
«Μιλάω θετικά για μια πρωτοβουλία των χωρών του ΝΑΤΟ να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία και δυστυχώς οι συνάδελφοί μου υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν αποστασιοποιηθεί από τις απειλές πυρηνικού πολέμου», είπε ο Szijjarto.
Ο υπουργός επέμεινε ότι “δεν θέλουμε να δούμε Ούγγρους στο μέτωπο του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και δεν θέλουμε να οδηγηθούν νέοι Ούγγροι στην Ουκρανία. Αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτόν”.
Ο εκπρόσωπος της Βουδαπέστης εκτίμησε ότι το σχέδιο της 14ης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τη σημερινή του μορφή, είναι ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα της Ουγγαρίας και θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και η ουγγρική κυβέρνηση δεν θέλει να ψηφίσει υπέρ της αντίστοιχα μέτρα. Θα επηρεάσουν τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις μεθόδους πληρωμής για την ηλεκτρική ενέργεια , θα επιβραδυνθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Paks και η κυριαρχία της Ουγγαρίας όσον αφορά την έκδοση ορισμένων αδειών εξαγωγής θα παραβιαζόταν.
Πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα 13 πακέτα κυρώσεων έκαναν «πολύ περισσότερο κακό στην Ευρώπη παρά στη Ρωσία».
Όσον αφορά το ξεκλείδωμα άλλων 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, η Ουγγαρία διατηρεί τη θέση της, αν και – ισχυρίζεται ο Szijarto – οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και άλλες χώρες έχουν συνασπιστεί εναντίον του στη συνεδρίαση της Δευτέρας. «Ανεξάρτητα από το πόσο δυνατά φωνάζουν οι φιλοπολεμικοί πολιτικοί στην Ευρώπη (…) δεν θα ενδώσουμε στις φιλοπολεμικές πιέσεις», είπε.
«Επιμένουμε ότι πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη και να σταματήσει η παράλογη δολοφονία ανθρώπων και κάθε κλιμάκωση του πολέμου πρέπει να αποτραπεί».
Πηγή: ertnews.gr