Το Ιράν ασκεί ψυχολογικό πόλεμο στο Ισραήλ πριν το αναμενόμενο πυραυλικό χτύπημα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 11.4.2024
Το Ιράν ασκεί ψυχολογικό πόλεμο στο Ισραήλ πριν το αναμενόμενο πυραυλικό χτύπημα
Φόβοι για αντίποινα μετά το θάνατο των γιων και εγγονιών του ηγέτη της Χαμάς

Η διαγραφή από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μιας ανάρτησης από τον επίσημο λογαριασμό του που έγραφε ότι το Ιράν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο του πάνω από την πρωτεύουσα, Τεχεράνη, προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Ειδικά από τη στιγμή που το ημιεπίσημο πρακτορείο, αρνήθηκε σε νέο δημοσίευμα σήμερα, Πέμπτη, ότι είχε δημοσιεύσει κάτι παρόμοιο.

Στο αρχικό δημοσίευμα επικαλούμενο τον Ιρανό Υπουργό Άμυνας, Ταξίαρχο Mohammad Reza Ashtiani, έγραφε ότι η δραστηριότητα στον εναέριο χώρο πάνω από την πρωτεύουσα είχε ανασταλεί «λόγω στρατιωτικών ασκήσεων».

Ο Τζέισον Μπρόντσκι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, δήλωσε: «Το ιρανικό καθεστώς έχει εμπλακεί σε μια συντονισμένη εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου εναντίον του Ισραήλ για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα φόβου και σύγχυσης προωθώντας μια επικείμενη απάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σε tweet στον λογαριασμό του επισήμανε επίσης ότι ορισμένα κανάλια στο Telegram προώθησαν ψευδείς αναφορές για στρατιωτική εκπαίδευση πάνω από την Τεχεράνη και δημοσιεύτηκαν προπαγανδιστικά βίντεο για την εκτόξευση κάποιων πυραύλων.

Επιπλέον, άλλοι λογαριασμοί στο Telegram κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με photoshop που δείχνουν επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Χάιφα στο βορειοδυτικό Ισραήλ, με ένα σχόλιο πάνω από αυτό που ρωτούσε: «Ποιο μέρος θα θέλατε να χτυπηθεί», υποστηρίζοντας ότι το Ιρανικό Student News αναδημοσίευσε το πρακτορείο Al-Arabiya.

Bloomberg: Αναμένεται πυραυλική επίθεση από το Ιράν εντός του Ισραήλ σε κυβερνητικούς και στρατιωτικούς στόχους

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλέστηκε αμερικανικές πηγές και τους συμμάχους τους που ανέφεραν ότι επίκειται πυραυλική επίθεση από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στο Ισραήλ και ότι στρατιωτικές και κυβερνητικές τοποθεσίες αναμένεται να στοχοποιηθούν με πυραύλους και drones.

Το Bloomberg ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, ότι «η ιρανική επίθεση δεν αναμένεται να στοχεύσει εγκαταστάσεις πολιτών και μπορεί να μην προέρχεται απαραίτητα από το βόρειο Ισραήλ».

Η δέσμευση των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου παιδιών και εγγονιών του Ισμαήλ Χανίγια, και επίσης αφού ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Ένδειξη της αυξανόμενης έντασης: η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε χθες την αναστολή των πτήσεών της προς και από την Τεχεράνη, πιθανόν ως και σήμερα, εξαιτίας «της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή».

«Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου, η δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ μπροστά στις απειλές αυτές του Ιράν και των συμμάχων του, είναι αλύγιστη», συνέχισε. «Επαναλαμβάνω: αλύγιστη. Θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», επέμεινε, καλώντας παράλληλα τη Χαμάς, σύμμαχο της Τεχεράνης, να «προχωρήσει», να αποδεχθεί την προσφορά για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Φόβοι για αντίποινα μετά το θάνατο των γιων του Χανίγια

Ο ηγέτης της Χαμάς τόνισε πως ο θάνατος τριών γιων του και εγγονιών του σε βομβαρδισμό του Ισραήλ δεν πρόκειται να κάμψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, ότι δεν θα αλλάξει τη στάση του ούτε τις θέσεις του στις συνομιλίες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, έξι και πλέον μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Χθες Τετάρτη, η Χαμάς ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του Ισμαήλ Χανίγια σε αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επισκέπτονταν συγγενείς, την πρώτη ημέρα του εορτασμού του Έιντ αλ Φιτρ, της ολοκλήρωσης του ιερού μήνα του ραμαζανιού. «Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», δήλωσε ο κ. Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στη Ντόχα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ. «Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν».

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον των τριών γιων του κ. Χανίγια, που περιέγραψε ως μέλη του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Η εξέλιξη καταγράφτηκε την ώρα που οι μεσολαβητές, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, περιμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην πρόταση που του υπέβαλαν για να κηρυχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα συνοδευτεί από την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

«Ο εχθρός νομίζω πως μπορεί να σπάει τη βούληση του λαού μας και να να ωθήσει τους ηγέτες να κάνουν παραχωρήσεις (…) Μπορεί να ονειρεύεται! Το αίμα που χύθηκε θα μας κάνει ακόμα πιο ανυποχώρητους», είπε ο κ. Χανίγια. «Οι διεκδικήσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν θα τις εγκαταλείψουμε. Αν ο εχθρός πιστεύει πως βάζοντας στο στόχαστρο του γιους μας στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων, και προτού η Χαμάς δώσει την απάντησή της, θα ωθήσει το κίνημα να αλλάξει θέση, απατάται», πρόσθεσε.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, που εξελέγη πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς του 2017, ζει μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του εξέφρασε χθες τα συλλυπητήριά του, όπως και ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και ο δεύτερος τη τάξει της λιβανικής Χεζμπολά, ο Ναΐμ Κάσεμ, που επικοινώνησαν μαζί του, σύμφωνα με το κίνημά του.

Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντζ εκτίμησε ότι η Χαμάς «νικήθηκε στρατιωτικά» στη Γάζα

Το μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, δήλωσε χτες την Τετάρτη ότι το κίνημα της Χαμάς «ηττήθηκε στρατιωτικά» στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος θα συνεχίσει την επίθεσή του, ειδικά στην περιοχή της Ράφα.

Ο Gantz είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Sderot στο νότιο Ισραήλ: “Από στρατιωτική άποψη, η Χαμάς ηττήθηκε. Οι μαχητές της είτε σκοτώθηκαν είτε κρύβονται. Οι δυνατότητές της έχουν μειωθεί και θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ό,τι έχει απομείνει.

Πρόσθεσε ότι για τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος πολεμά το παλαιστινιακό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας για περισσότερους από 6 μήνες, «η νίκη θα έρθει βήμα-βήμα».

Ο Gantz, πρώην αρχηγός του επιτελείου του στρατού, συνέχισε: “Είμαστε στο σωστό δρόμο και δεν θα σταματήσουμε. Θα μπούμε στη Ράφα και θα επιστρέψουμε στο Khan Yunis“, που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από την οποία ο στρατός ανακοίνωσε την αποχώρησή του στις Κυριακή.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην επίθεση στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, κοντά στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, και να ορίσει ημερομηνία για αυτό.

Το Ισραήλ περιγράφει τη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν καταφύγει, ως το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς στη Λωρίδα.

Ο Μπένι Γκαντζ, ο πιο εξέχων αντίπαλος του Νετανιάχου, συμφώνησε να συμμετάσχει στην πολεμική κυβέρνηση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που σκότωσε τουλάχιστον 1.170 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση που ετοίμασε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν, 129 από τους οποίους κρατούνται ακόμη στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 34 που πέθαναν, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Σε απάντηση, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα από το 2007, και ο στρατός του εξαπέλυσε επίθεση που άφησε πάνω από 33.480 νεκρούς στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

(AP Photo/Leo Correa)

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Η πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο κάθε ημέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα επανέλαβε την τελευταία εβδομάδα τους όρους που θέτει για να κλειστεί συμφωνία: οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλη αύξησης της βοήθειας που προσφέρεται στον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σε όλο τον θύλακο και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Παρά τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται και σήμερα το πρωί αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Έιντ «γεμάτο θλίψη»

Στον παλαιστινιακό θύλακα, που έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, ανάμεσα στα συντρίμμια, σε σκηνές ή μέσα στα σπίτια τους (όσοι έχουν ακόμη), πολλοί Παλαιστίνιοι προσευχήθηκαν, έχοντας κοντά τους μικρά γλυκίσματα που κατάφεραν αρκετοί να φτιάξουν παρά τις φοβερές ελλείψεις, γιορτάζοντας το Έιντ αλ Φιτρ. Υπό πίεση από πολλές πρωτεύουσες για να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη μικροσκοπική περιοχή υπό απόλυτη πολιορκία, το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως αυξήθηκαν τα φορτηγά που εισέρχονται.

«Τον τελευταίο μήνα, ο ημερήσιος μέσος όρος ήταν 213, πριν από αυτόν 170», είπε χθες ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Πρόσθεσε πως στόχος είναι να αυξηθούν περαιτέρω, φθάνοντας κατά μέσο όρο περί τα 500 την ημέρα, μέσω Αιγύπτου, του ισραηλινού λιμένα Ασντότ και μέσω του ανοίγματος νέων χερσαίων διελεύσεων. Η διέλευση του Έρετς πάντως παραμένει ακόμη κλειστή.

Για τον Άχμεντ Κίστα, πατέρα τεσσάρων παιδιών, που πήρε την οικογένειά του και πήγε να βρει καταφύγιο στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, τα μέτρα που ανακοινώνουν οι αρχές του Ισραήλ δεν άλλαξαν τίποτα ως τώρα. «Δεν είχαμε ζήσει ποτέ Έιντ όπως αυτό, γεμάτο θλίψη, φόβο, καταστροφή κι αφανισμό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορεία.

Στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, οι πιστοί είχαν στον νου τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπως η Ραουάν Αμπντ, 32χρονη νοσοκόμα, για την οποία αυτό «είναι το πιο θλιμμένο Έιντ που βιώσαμε ποτέ».

Πηγή: ertnews.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας