Ο Εμανουέλ Μακρόν και η κεντρώα κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη πολιτική κρίση στη Γαλλία μετά την παραίτηση υπουργού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νόμο που υποστηρίζεται από την ακροδεξιά.
Ο Ορελιέν Ρουσό, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Υγείας πριν από πέντε μήνες, υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου από τους βουλευτές το βράδυ της Τρίτης. Λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέρ Βεράν, είπε ότι έγινε αποδεκτή.
Αρκετοί άλλοι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Κλεμάν Μπον, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές και είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο επίμαχο νομοσχέδιο, κλήθηκαν να δουν την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, μετά την ψηφοφορία σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω αποχωρήσεις από το υπουργικό συμβούλιο.
Το αρχικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο εκπονείτο τους τελευταίους 18 μήνες, απορρίφθηξε αυτόν τον μήνα από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης πριν από τη συζήτηση στην Εθνική Συνέλευση. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση, που δεν έχει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, το πέρασε μέσω μια μεικτής επιτροπής επτά βουλευτών και επτά γερουσιαστών από την Ανω Βουλή –η οποία ελέγχεται από τη δεξιά.
Όταν το ήδη αμφιλεγόμενο κείμενο επέστρεψε στη συνέλευση, οι γερουσιαστές είχαν εισαγάγει τόσα σκληρά μέτρα – συμπεριλαμβανομένων των «ποσοστώσεων» μετανάστευσης και περιορισμούς στα επιδόματα πρόνοιας για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα – σε σημείο που η ηγέτης της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, ισχυρίστηκε ότι ήταν μια «ιδεολογική νίκη» για τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του κόμματός της.
Η Μπορν αρνήθηκε ότι υπάρχει κρίση στην κυβέρνηση. Επέμεινε ότι έχει «διασφαλίσει ότι αυτό το νομοσχέδιο σέβεται τις αξίες μας» και ότι η νομοθεσία περιέχει «χρήσιμα και αποτελεσματικά μέτρα που περίμεναν οι συμπολίτες μας».
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διχάστηκαν, με 27 να καταψηφίζουν και 32 να απέχουν από την ψηφοφορία, αλλά η Μπορν επέμεινε ότι το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των 88 βουλευτών της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN). Αλλά μια ανάλυση των ψήφων έδειξε ότι αν το RN είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο, δεν θα είχε περάσει.
Ο Βεράν είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Γνωρίζαμε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης ήταν μια επικίνδυνη αποστολή. Eχουμε μόνο μια μερική πλειοψηφία στο Assemblée nationale… οπότε στρίψαμε προς τα δεξιά. Γνωρίζαμε ότι ο νόμος θα ήταν καρπός συμβιβασμού. Από χθες ο καθένας προσπαθεί να επιβάλει το δικό του αφήγημα. Η [RN] και η δεξιά θέλουν να φωνάξουν τη ″νίκη″ τους».
Το κείμενο έχει σταλεί στο συνταγματικό συμβούλιο της χώρας, το οποίο έχει στη διάθεσή του ένα μήνα για να εξετάσει εάν τυχόν προτάσεις του είναι αντισυνταγματικές και πρέπει να αφαιρεθούν.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.