Η σιιτική ομάδα Χεζμπολάχ, με άμεσο έλεγχο σε μεγάλες περιοχές του Λιβάνου και μεγάλη πολιτική δύναμη στη χώρα, είναι στρατιωτικά πολύ ισχυρότερη από ό,τι όταν πολέμησε τον τελευταίο της πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, το 2006. Σήμερα βρίσκεται μπροστά στο να αποφασίσει αν ή ιστορία θα επαναληφθεί 17 χρόνια αργότερα.
Από τον Οκτώβριο, αφού η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στο έδαφός της και συνέλαβε ισραηλινούς ομήρους, ο σχηματισμός έχει εμπλακεί σε διασταυρούμενες και όλο και πιο έντονες επιθέσεις με τον Εβραϊκό Στρατό.
Τα σύνορά τους έχουν γίνει πρακτικά πεδίο μάχης. Αυξάνεται ο φόβος στον Λίβανο ότι θα είναι ένα δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο της Γάζας.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η απόφαση για αυτήν την πιθανή σύγκρουση δεν εξαρτάται από αυτήν.
Τα τέσσερα κλειδιά για την κατανόηση της δύναμης που κατέχει η Χεζμπολάχ στη χώρα και τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει στρατιωτικά το Ισραήλ:
1. Καταγωγή και παρουσία στον Λίβανο
Το ένοπλο κίνημα δημιουργήθηκε από μια ομάδα σιιτών κληρικών λίγο μετά την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο στις 6 Ιουνίου 1982 και ήταν η μόνη πολιτοφυλακή που δεν διατάχθηκε να αφοπλιστεί ως μέρος της συμφωνίας που τερμάτισε τον πόλεμο. 1975-1990).
Συχνά δηλώνεται σε σχέση με τη Χεζμπολάχ ότι είναι ένα είδος «κράτους μέσα σε ένα κράτος», με τον πολιτικό του βραχίονα, τον μηχανισμό ασφαλείας του και ακόμη και ένα δίκτυο μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που παρέχουν βοήθεια στον πληθυσμό.
Γεωγραφικά, ελέγχει σε γενικές γραμμές τη νότια περιοχή του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με το Ισραήλ, της ανατολικής κοιλάδας Bekaa και των νότιων προαστίων της Βηρυτού.
2. Συμμαχίες
Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα σήμερα υπό την ηγεσία του κληρικού Χασάν Νασράλα που ιδρύθηκε στο Ιράν μόλις δύο χρόνια μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, είναι σιιτική δύναμη με την οποία η Χεζμπολάχ διατηρεί στενούς δεσμούς και η οποία έχει συμβάλει ευρέως στη χρηματοδότηση και την άνθησή της.
Ένας άλλος από τους βασικούς της συμμάχους είναι η γειτονική Συρία, όπου διατηρεί στρατιωτική ανάπτυξη για την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και όπου συχνά γίνεται στόχος πυραυλικών επιθέσεων από την ισραηλινή αεροπορία, ενέργειες στις οποίες συνήθως δεν ανταποκρίνεται.
Μαζί με το Ιράν και τη Συρία, είναι επίσης μέρος ενός έντονα αντι-ισραηλινού άτυπου συνασπισμού, γνωστός ως Άξονας της Αντίστασης, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης παλαιστινιακές, ιρακινές ή πολιτοφυλακές της Υεμένης, και ο οποίος απειλεί να εμπλακεί στον πόλεμο της Γάζας για να υποστηρίξει το Παλαιστινιακό Ισλαμικό-ομάδα Χαμάς.
3. Στρατιωτική ικανότητα
Αν και ο αριθμός των μαχητών που αποτελούν σήμερα τις τάξεις της Χεζμπολάχ δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, η κοινή αποδοχή λέει ότι θα ήταν τουλάχιστον μερικές δεκάδες χιλιάδες και ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τους 100.000 πολιτοφύλακες, ως αρχηγός του σχηματισμού.
Το οπλοστάσιο και το επίπεδο εκπαίδευσής του πιστεύεται επίσης ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ήταν κατά τον πόλεμο του 2006, έχοντας εκπαιδεύσει χιλιάδες άντρες του στον πόλεμο της Συρίας και συσσωρεύοντας μεγάλες ποσότητες όπλων, συμπεριλαμβανομένων των drones.
Οι ισραηλινοί εμπειρογνώμονες και τα μέσα ενημέρωσης, οι πιο ένθερμοι εχθροί τους, εκτιμούν ότι η σιιτική ομάδα έχει περίπου 150.000 βλήματα διαφόρων τύπων και ότι ανάμεσά τους θα ήταν πυραύλους ιρανικής κατασκευής με βεληνεκές για επίθεση σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τη διαίρεση.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης πριν από 17 χρόνια, ο πιο απομακρυσμένος στόχος που χτυπήθηκε από τη Χεζμπολάχ ήταν στην ισραηλινή πόλη Χάιφα, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ η χρήση πυραύλων εκείνο το καλοκαίρι ήταν σχετικά περιορισμένη.
Αντίθετα, την τελευταία εβδομάδα το κίνημα του Λιβάνου εκτόξευσε αρκετούς κατευθυνόμενους πυραύλους την ημέρα, χτυπώντας με ακρίβεια τανκς και στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ.
4. Πολιτική εξουσία
Σε έναν ρόλο συχνά υπό τη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων που της έχουν αποδοθεί στο παρελθόν εντός και εκτός Λιβάνου, η σιιτική ομάδα έγινε μέλος του λιβανικού κοινοβουλίου το 1997 και οκτώ χρόνια αργότερα απέκτησε το πρώτο χαρτοφυλάκιό της στην κυβέρνηση.
Έχοντας αυξήσει την πολιτική της επιρροή με τα χρόνια, σήμερα έχει 13 δικές της έδρες στο Νομοθετικό Σώμα και ο φιλοσυριακός συνασπισμός της εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, παρόλο που έχασε την πλειοψηφία του στις περσινές εκλογές.
Η Χεζμπολάχ έχει επίσης αρκετούς υπουργούς στην τρέχουσα εκτελεστική εξουσία, η οποία το 2021 κατάφερε να παραλύσει για μήνες με μποϊκοτάζ μαζί με τη σιίτη σύμμαχό της Αμάλ, εκτός από μέλη σε εξέχουσες στρατιωτικές και διοικητικές θέσεις χάρη στο περίπλοκο λιβανέζικο σύστημα κατανομής της εξουσίας.
Πηγή: ertnews.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.