Συναινετική διακήρυξη από την G20, αποφεύγοντας την καταδίκη της Ρωσίας

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 9.9.2023
Συναινετική διακήρυξη από την G20, αποφεύγοντας την καταδίκη της Ρωσίας
Εμπορικό διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης μέσω Ισραήλ ανακοίνωσε ο Μπάιντεν στην διάσκεψη G20

Η ομάδα της G20 ενέκρινε σήμερα συναινετική διακήρυξη στην Σύνοδο Κορυφής στην Ινδία, που απέφυγε την καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε όλα τα κράτη να απόσχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών.

Η συναίνεση προκάλεσε έκπληξη καθώς η ομάδα είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δυτικά κράτη να πιέζουν νωρίτερα για έντονη καταδίκη της Ρωσίας στη Διακήρυξη των Ηγετών, ενώ άλλες χώρες απαίτησαν να δοθεί έμφαση σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διακήρυξη αναφέρει ότι όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας επιδιώκοντας εδαφική κατάκτηση κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους.

Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη, αναφέρεται.

Για την κρίση στην Ουκρανία, σημειώνεται ότι «υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση» και ότι η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι κρίσιμες.

Εξάλλου, η G20 καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διασφαλίσουν άμεσες και απρόσκοπτες παραδόσεις σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ρωσία και την Ουκρανία

Τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, ζήτησε να σταματήσει η καταστροφή με στρατιωτικά μέσα ή άλλου είδους επιθέσεις σε υποδομές

Σε σχέση με την οικονομία και τις χρηματοοικονομικές αγορές, η διακήρυξη σημειώνει ότι η ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών «θα προστατεύσει τους ευάλωτους, μέσω της προώθησης της δίκαιης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας»

Επιβεβαιώνει τη δέσμευση για τη συναλλαγματική ισοτιμία του Απριλίου 2021 που ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των τραπεζών και υποστηρίζει τις συστάσεις υψηλού επιπέδου του συμβουλίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για ρύθμιση, εποπτεία και επίβλεψη κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, δραστηριοτήτων

Σημειώνεται ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών μας, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα συζητήσουν την προώθηση του οδικού χάρτη για τα κρυπτονομίσματα στη συνάντησή τους τον Οκτώβριο.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, επισημαίνεται η ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες και αναφέρεται ότι η ομάδα των G20 θα εργαστεί για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης χαμηλού κόστους για τις αναπτυσσόμενες χώρες για να υποστηρίξει τη μετάβασή τους σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Επαναλαμβάνεται η χρήση μηχανισμών τιμολόγησης και μη τιμολόγησης των εκπομπών άνθρακα και των κινήτρων για ουδετερότητα άνθρακα και για μηδενικές εκπομπές άνθρακα και αναγνωρίζεται η ανάγκη για αυξημένες παγκόσμιες επενδύσεις για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Εμπορικό διάδρομο Ινδίας- Μ. Ανατολής - Ευρώπης μέσω Ισραήλ ανακοίνωσε ο Μπάιντεν στην διάσκεψη G20

Στο πλαίσιο της διάσκεψης των G20 που πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία εμπορικού διαδρόμου, στο πλαίσιο του οποίου θα συνδεθεί η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη με μία ποικιλία υποδομών, μεταξύ των οποίων και την κατασκευή σιδηροδρόμου που θα συνδέσει τον Περσικό Κόλπο και την Μεσόγειο, διασχίζοντας τα ΗΑΕ, την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και θα καταλήγει στις ισραηλινές μεσογειακές ακτές.

Το εγχείρημα χαρακτήρισε ως «μία συμφωνία τεράστιας σημασίας» ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατά την ανακοίνωσή του. Παράλληλα, με δηλώσεις του, χαιρέτισε το νέο αυτό πρότζεκτ ο οικοδεσπότης της διάσκεψης των G20, Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο σχεδιασμός κοινών επιδιώξεων και οραμάτων αποτελεί εγγύηση ότι ο νέος εμπορικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης θα καταστεί κοινός φάρος συνεργασίας, καινοτομίας και συλλογικής προόδου».

Με τον ίδιο ενθουσιασμό χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο νέο εμπορικό διάδρομο ως «ιστορική εξέλιξη» και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στην κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Περσικού Κόλπου και Μεσογείου ως μία ευκαιρία «να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40%».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, σχολιάζοντας ειδικότερα την εξέλιξη στα διεθνή ΜΜΕ, διευκρίνισε ότι «η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Κόλπου-Μεσογείου που θα διασχίζει εδάφη της Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ δεν προλέγει απαραίτητα ότι επίκειται εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών», τονίζοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ σημαντικό πως το Ισραήλ θα συμμετέχει σε αυτόν τον σχεδιασμό».

Τόνισε μάλιστα ότι, πέραν της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο θα περιλαμβάνονται και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα ΗΑΕ, η Ιορδανία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύουμε ότι, πέραν του ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει μεταμορφωτικό χαρακτήρα, καθαυτό μεταμορφωτικό είναι το όραμα που καλείται να πραγματώσει», πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

Στο νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο αναφέρθηκε και ο Άμος Χόκσταϊν, ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, αρμόδιος για την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών. Ο Χόκσταϊν σε δηλώσεις του στα διεθνή ΜΜΕ έδωσε γενικά στοιχεία για το επικείμενο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του πρότζεκτ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι κατά του ερχόμενους μήνες θα συναντηθούν κοινές ομάδες εργασίας των συνεργαζομένων κρατών για να καθορίσουν το τελικό χρονοδιάγραμμα των επαφών τους για την πορεία του έργου.

Σύμφωνα με τον Χόκσταϊν, το πρώτο στάδιο θα έχει στόχο την χαρτογράφηση των υποδομών που θα πρέπει να κατασκευαστούν και με ποιον τρόπο θα διασυνδεθούν σε πρακτικό επίπεδο οι υπάρχουσες υποδομές των χωρών που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Εντός του ερχομένου έτους, πρόσθεσε ο Χόκσταϊν, θα έχει συγκεκριμενοποιηθεί το πρότζεκτ της δημιουργίας του εμπορικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ώστε να είναι δυνατή η εκπόνηση μελέτης χρηματοδότησης και έναρξης κατασκευής των απαιτουμένων υποδομών, που θα περιλαμβάνουν – πέραν της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών – και τον τομέα της ενέργειας.

Όπως σχολιάζει η ινδική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Times of India, που καλύπτει τις εργασίες της διάσκεψης των G20 στο Νέο Δελχί, η ανάπτυξη του νέου εμπορικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης εκλαμβάνεται από τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς τους εταίρους ως ανταπάντηση στην επέκταση της οικονομικής παρουσίας της Κίνας στην περιοχή.

Από ισραηλινής πλευράς δεν έχει σημειωθεί κάποια επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής λόγω της σημερινής αργίας του Σαββάτου, που λήγει τις βραδινές ώρες απόψε. Ωστόσο, δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου κατά την διάρκεια του τελευταίου διμήνου, είχαν επαναφέρει στην επικαιρότητα παλαιότερες σκέψεις σιδηροδρομικής σύνδεσης των ισραηλινών μεσογειακών ακτών με τον Περσικό Κόλπο και κυρίως με την Σαουδική Αραβία, συνδέοντας αυτό το σενάριο με την έντονη φημολογία που φέρει το Ριάντ να πρόκειται να εξομαλύνει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ισραήλ, στο πλαίσιο ενός νέου στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως, η εκ νέου ανάδειξη της πιθανότητας σιδηροδρομικής διασύνδεσης Περσικού Κόλπου-Ισραήλ προκάλεσε επικριτικά σχόλια στην αγγλόφωνη φιλοκυβερνητική αιγυπτιακή εφημερίδα Egyptian Gazette, ως επίσης και σε άλλα αιγυπτιακά ΜΜΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Ισραηλινούς ότι επιδιώκουν την μείωση της στρατηγικής σημασίας της Διώρυγας του Σουέζ, προκειμένου να επιτύχουν την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας