UNICEF: 460 εκατομμύρια παιδιά στη Νότια Ασία εκτεθειμένα σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Σε πολλές περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν η θερμοκρασία έφτασε τους 47 βαθμούς κελσίου τον Ιούνιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 44 ανθρώπους

 

 Τα κύματα καύσωνα τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης είναι ιδιαίτερα έντονα στη Νότια Ασία, με αποτέλεσμα να υποφέρουν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η UNICEF γίνεται γνωστό πως σύμφωνα με τα δεδομένα του 2020 περίπου 460 εκατομμύρια παιδιά σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν εκτίθενται σε θερμοκρασίες όπου 83 ή περισσότερες ημέρες το χρόνο ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 76% των παιδιών στη Νότια Ασία εκτέθηκαν σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με το 32% παγκοσμίως.

«Οι χώρες της περιοχής δεν είναι οι πιο ζεστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά η ζέστη εδώ εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή εκατομμυρίων ευάλωτων παιδιών», δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Νότια Ασία. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα μωρά, τα νήπια, τα υποσιτισμένα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες, καθώς είναι πιο ευάλωτα σε θερμοπληξίες και άλλες σοβαρές επιπτώσεις».

Σε πολλές περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν η θερμοκρασία έφτασε τους 47 βαθμούς κελσίου τον Ιούνιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 44 ανθρώπους. Υπάρχουν ανησυχίες για τους εργάτες που περνούν πολλές ώρες στο ύπαιθρο και για τους φτωχούς πληθυσμούς που έχουν ελάχιστες ή καθόλου επιλογές ψύξης.

Σύμφωνα με την UNICEF, τέτοιες θερμοκρασίες προκαλούν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της ανεπάρκειας οργάνων. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιο απειλητικοί για τα παιδιά καθώς δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα σε μια τέτοια αλλαγή της θερμοκρασίας.

Τον Απρίλιο του 2022, η Ινδία βίωσε ένα κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου για επτά συνεχόμενες ημέρες. Σε ορισμένα κρατίδια, έκλεισαν τα σχολεία, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και ασκήθηκε πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ενυδατώνονται.

Η κλιματική κρίση έπληξε πέρυσι και το Πακιστάν καθώς την περίοδο των μουσώνων, ο τεράστιος αριθμός βροχοπτώσεων προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες και έλιωσαν οι παγετώνες. Από αυτά τα φαινόμενα σκοτώθηκαν σχεδόν 1.600 άνθρωποι – εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο ήταν παιδιά.

Στην έκθεσή της, η UNICEF προειδοποίησε ότι τελικά τα παιδιά, οι έφηβοι και οι γυναίκες είναι μεταξύ εκείνων που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από τ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play