Τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες η τακτική της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις στην Ουκρανία, έχει μεταβληθεί σε δυο βασικά σημεία: στο στόχαστρο έχουν μπει ξεκάθαρα κρίσιμες υποδομές της χώρας- κυρίως αυτές της ενέργειας- και ένα μεγάλος αριθμός αυτών των επιθέσεων διεξάγεται με drones-καμικάζι, ιρανικής κατασκευής.
Το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν είναι τεράστιο. Πλέον το 40% των υποδομών ενέργειας της χώρας έχει πληγεί, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος-προγραμματισμένες και μη- σημειώνονται σε όλη τη χώρα, οι πολίτες καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση πολλές ώρες την ημέρα. Επηρεάζεται όμως και η θέρμανση των σπιτιών -με τον χειμώνα μάλιστα να πλησιάζει- σε μια χώρα που το κρύο είναι ήδη αισθητό. O υδράργυρος για παράδειγμα στο Κίεβο αυτές τις ημέρες δεν ξεπερνούσε τους 4 βαθμούς Κελσίου.
Δεν είναι όμως μόνο το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν τα ιρανικά drones-καμικάζι ο λόγος που το Κίεβο ενίσταται τόσο σφοδρά στην χρήση τους και η ΕΕ και οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος, που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, αφορά το κόστος που σχετίζεται με την κατάρριψή τους.
Όπως γράφει ο Guardian, ο οικονομικό κόστος για Κίεβο, υπερβαίνει κατά πολύ τα ποσά που δαπανά η Ρωσία για την προμήθεια και την εκτόξευση αυτών των φτηνών συστημάτων ιρανικής κατασκευής.
Ακόμη και υπερδιπλάσια η διαφορά κόστους
Συνολικά 161 drones Shahed-136, ένα μεγαλύτερο Shahed-129 και τέσσερα ακόμη μεγαλύτερα γνωστά ως Mohajer-6 καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα τον τελευταίο μήνα.
Με την τιμή των Shahed-136 να κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ έκαστος το συνολικό κόστος των αποτυχημένων επιθέσεων για τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες εκτιμάται από στρατιωτικούς αναλυτές της ΜΚΟ Molfar ότι είναι μεταξύ 11,66 εκατ. δολάρια και 17,9 εκατ. δολάρια.
Από την άλλη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει πλήθος όπλων για την κατάρριψη των drones συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών MiG-29, πυραύλων κρουζ C-300, συστημάτων επίγειας άμυνας Nasams κ.α.
Το εκτιμώμενο κόστος καταρρίψεων για το Κίεβο, ανέρχεται σε περισσότερα από 28,14 εκατ. δολάρια σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία βασίζεται σε ανοιχτές πηγές και σε δεδομένα που αφορούν drones που εκτοξεύτηκαν μεταξύ 13 Σεπτεμβρίου και 17 Οκτωβρίου.
Κατά συνέπεια η διαφορά κόστους μπορεί να είναι ακόμη και υπερδιπλάσια.
Ο Αρτεμ Σταροσιεκ, διευθύνων σύμβουλος της Molfar, σχολιάζει πως η χρήση drones θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας της Μόσχας και όχι απλά ως μια συνειδητή επιλογή χαμηλούς κόστους. «Η Ρωσία χάνει αυτόν τον πόλεμο. Αν παραγγέλνουν drones από το Ιράν σημαίνει ότι δεν έχουν δικά τους όπλα».
Δεν μπορεί όμως να παραβλέψει κανείς πως η νέα τακτική της Ρωσίας- εξ ανάγκης ή μη- υποχρεώνει την Ουκρανία να ξοδεύει ακριβό (οικονομικά) όσο και πολύτιμο για εκείνη στρατιωτικό υλικό που δεν διαθέτει σε αφθονία. Οι προμήθειες της εξαρτώνται από τη Δύση που πλέον πιέζεται και μία αμυντική βιομηχανία που δεν προλαβαίνει να παράξει άμεσα τα όπλα που χρειάζονται αφού η «κατανάλωση» είναι πρωτοφανής.
Υψηλός ποσοστό επιτυχημένων καταρρίψεων
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απευθυνόμενος στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 ότι επιπλέον 2.400 «Shaheds» είχαν παραγγελθεί από τον ρωσικό στρατό στην Τεχεράνη, αν και δεν διευκρίνισε τον τύπο ενώ ο Σταρόσιεκ λέει πως «είναι ήδη εν κινήσει».
Οι δε ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρουσιάζουν υψηλό βαθμό επιτυχίας στην κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136 (που μετονομάστηκαν σε Geran-2) από τη Ρωσία, τα οποία πετούν χαμηλά και αργά.
Περίπου το 60% είχε καταστραφεί στον αέρα, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών στις 6 Οκτωβρίου. Τα δε στοιχεία του Molfar υποδηλώνουν ότι έως και το 80% των 208 Shahed-136 που εκτοξεύτηκαν έως τις 17 Οκτωβρίου καταρρίφθηκαν.
Την Τετάρτη, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας και ο Ζελένσκι ανέφεραν ότι συνολικά από τις 13 Σεπτεμβρίου έως την την περασμένη Δευτέρα, 223 ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 είχαν καταρριφθεί.
Μόνο την Δευτέρα, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με 43 drones, εκ των οποίων τα 37 καταστράφηκαν όπως ισχυρίζονται οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Σταρόσιεκ λέει επίσης ότι η χαμηλή πτήση των drones δυσκόλεψε την επίγεια άμυνα να τα καταρρίψει και ότι απαιτείται τεχνολογία «drone catching» για να βελτιωθεί περαιτέρω ο ρυθμός καταστροφής.
«Θα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτά τα drones προτού αρχίσουν να ίπτανται πάνω από την πόλη, επειδή εάν καταρριφθούν μπορεί πέφτοντας να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων».
Πηγή: huffingtonpost.gr, Guardian, Kyiv Independent, Iran Int., UK Ministry of Defence
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.