Δίχασε το Ισραήλ η συμφωνία με τον Λίβανο - Φωνάζει και η Χεζμπολάχ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 12.10.2022
Δίχασε το Ισραήλ η συμφωνία με τον Λίβανο - Φωνάζει και η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ απαιτεί κοινό ταμείο εσόδων από το φυσικό αέριο για όλες τις κοινότητες του Λιβάνου

Δριμείες επικρίσεις εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά των χειρισμών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ προσωπικά για την κατάληξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο που οδήγησαν τις δύο χώρες να αποδεχθούν τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης.

Συγκεκριμένα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο facebook, ο Νετανιάχου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία με τον Λίβανο «δεν αποτελεί μία συμφωνία ιστορική, αλλά ιστορική παράδοση», προσθέτοντας ότι «για πάνω από μία δεκαετία οι ισραηλινές κυβερνήσεις υπό την δική μου ηγεσία, ουδέποτε υποχωρήσαμε στις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, και η στάση μας αυτή δεν προκάλεσε κανέναν πόλεμο.

Μέσα σε τρεις μόνο μήνες, ο Λαπίντ παραδόθηκε ολοσχερώς στις απαιτήσεις της Χεζμπολάχ. Και με ποιον τρόπο ο Λαπίντ προσπαθεί να αιτιολογήσει αυτήν την παράδοση άνευ όρων; Λέει ότι η συμφωνία αυτή ήταν αναγκαία για να εξορύξει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Καρίς. Θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Λαπίντ ότι το κοίτασμα αυτό βρίσκεται εντός της δικής μας ΑΟΖ, ότι οι εργασίες αξιοποίησής του άρχισαν πριν πέντε χρόνια και ότι επί των ημερών μου οι ισραηλινές κυβερνήσεις ουδέποτε φαντάστηκαν να ζητήσουν την άδεια του Νασράλα για να το αξιοποιήσουμε».

Ο Νετανιάχου συνέχισε τις επικρίσεις του κατά των χειρισμών της κυβέρνησης Λαπίντ, κατηγορώντας τον ότι «δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προθέσεις του Ιράν να καταστεί πυρηνική δύναμη, δεδομένης της αναδιάταξης του διεθνούς συστήματος που προκαλεί η ουκρανική κρίση».

Στο χθεσινό μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Βενιαμίν Νετανιάχου κατέληξε λέγοντας ότι "θα επιστρέψουμε στο Ισραήλ την δυνατή ηγεσία που του αξίζει, μία ηγεσία έμπειρη και υπεύθυνη, που θα επαναφέρει τη χώρα σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, χωρίς να κινδυνεύει το Ισραήλ να παρασυρθεί σε περιττούς πολέμους".

Απαντώντας στις επικρίσεις Νετανιάχου, το κόμμα του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι για μία ακόμη φορά ο Νετανιάχου επιλέγει να απευθυνθεί στα ΜΜΕ και να αναπαράξει τα μηνύματα του Νασράλα. Ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ άλλοτε θα στήριζε με ενθουσιασμό οποιαδήποτε συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα, τώρα έχει μετατραπεί σε ηχηρό επικριτή της επειδή δεν ήταν εκείνος που την πέτυχε.

Στον ίδιο τόνο απάντησε στις επικρίσεις Νετανιάχου και ο υπουργός άμυνας Μπένι Γκαντς λέγοντας ότι «ποτέ δεν παραδοθήκαμε και ούτε πρόκειται να παραδώσουμε χιλιοστό της εθνικής μας ασφάλειας. Η συμφωνία επετεύχθη παρά τις απειλές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που προσπάθησε να τορπιλίσει την διαπραγματευτική διαδικασία».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Λίβανο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια, θα αποφέρει δισεκατομμύρια στην ισραηλινή οικονομία και θα αποτελέσει εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας».

Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, η διακυβέρνηση Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία και όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, του είπε χαρακτηριστικά ότι «γράφει Ιστορία».

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, το περιεχόμενο της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου εξήρε αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε μεταξύ άλλων ότι η "συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου επιλύει μία χρόνια διαφορά, περί της οποίας βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και πάρα πολλά χρόνια πλείστες διαμεσολαβητικές προσπάθειες χωρίς όμως να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τις τελευταίες εβδομάδες δόθηκε διέξοδος. Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου, κάθε μία ξεχωριστά, συμφώνησαν ξεχωριστά ενώπιον των ΗΠΑ να επιλύσουν την μεταξύ τους διαφορά. Η συμφωνία αυτή δίνει ελπίδα στον Λίβανο, γεγονός πολύ σημαντικό, και εμείς είμαστε ευτυχείς ότι ο Λίβανος αποκτά πλέον την δυνατότητα να αναπτύξει το δικό του κοίτασμα μέσα στην δική του ΑΟΖ".

Το Ισραήλ, από τη δική του πλευρά, έχει ήδη πολλά κοιτάσματα. Η συμφωνία αυτή εξασφΗ δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για την διατήρηση της ασφάλειας του Ισραήλ είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα από τα δεδομένα που ενισχύουν την ισραηλινή εθνική ασφάλεια», κατέληξε.

Πάντως, επικρίσεις κατά της συμφωνίας εκφράζονται και στους κόλπους της κυβέρνησης Λαπίντ. Η υπουργός εσωτερικών, Αγιέλετ Σιακέντ, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία εάν το υπουργικό συμβούλιο δεν αποφασίσει να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στην Κνέσετ. Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ανάλογη στάση υπολογίζει να τηρήσει και εκείνος, πλην όμως εκτιμάται ότι δεν θα προβεί στην άσκηση βέτο κατά τη συνεδρίαση του περιορισμένης σύνθεσης υπουργικού συμβουλίου για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας που αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη 12/10.

Σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, η είδηση της επίτευξης συμφωνίας με τον Λίβανο δεν φαίνεται να ενισχύει την δημοτικότητα του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, το κόμμα του πρωθυπουργού μειώνει την δύναμή του κατά μία έδρα (24), σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (25). Το Λικούντ του Βενιαμίν Νετανιάχου διατηρεί την δύναμή του (32 έδρες), ενώ ενισχύεται το ακροδεξιό εθνοθρησκευτικό κόμμα «Θρρησκευτικός Σιωνισμός» των Μπετσαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανεβάζοντας την απόδοσή του στις 13 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η μέγιστη δημοσκοπική του απόδοση κυμαινόταν ανάμεσα στις 11 με 12 έδρες. Παρ’όλα αυτά, τα κόμματα της κεντροδεξιάς/δεξιάς παράταξης δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον συνολικό αριθμό των 60 εδρών, γεγονός που δεν καθιστά εφικτό τον σχηματισμό μίας αμιγώς δεξιάς κυβέρνησης υπό τον Νετανιάχου.

Ως προς το ερώτημα «εάν ο Λαπίντ ή ο Νετανιάχου αποτιμούν ορθά το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Λίβανο» η ισραηλινή κοινή γνώμη φαίνεται πως είναι διχασμένη. Το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Νετανιάχου αποτιμά σωστά το περιεχόμενο της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης, έναντι 34% που υποστηρίζει τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Λαπίντ.

Η Χεζμπολάχ απαιτεί κοινό ταμείο εσόδων από το φυσικό αέριο για όλες τις κοινότητες του Λιβάνου

Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, σε εκτενή χθεσινοβραδινή του ομιλία δήλωσε ότι «μόνο όταν θα δούμε τις αντιπροσωπείες να οδεύουν στην Νακούρα για να υπογράψουν την τελική συμφωνία, τότε μόνο θα μπορούμε να λέμε ότι η συμφωνία έχει πράγματι επιτευχθεί». «Μέχρι να συμβεί αυτό, θα πρέπει να παραμένουμε σε ετοιμότητα», τόνισε.

Συνέστησε στους οπαδούς και τα μέλη της οργάνωσής τους «να επιδείξουν υπομονή έως τη στιγμή που το κείμενο της συμφωνίας θα μελετηθεί με αντικειμενικότητα και με αίσθηση εθνικής ευθύνης». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση στο Ισραήλ, ο Νασράλα τόνισε ότι «αυτό το δεδομένο απαιτεί την διατήρηση της προσοχής εκ μέρους της λιβανικής πλευράς».

Σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σχολίασε ότι «δεν καθορίσθηκε εύκολα» και ότι «χρειάστηκε πολλή δουλειά μέχρι να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό της». Τόνισε ότι «η Χεζμπολάχ προετοιμαζόταν μέρα νύχτα για πόλεμο. Ενόσω η λιβανική πολιτική ηγεσία ήταν απασχολημένη στις διαπραγματεύσεις, η οργάνωση προετοιμαζόταν εντατικά για τα χειρότερα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, σε σύγκριση με την δική μας πλευρά, το Ισραήλ φοβάται πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο ενός πολέμου». Διευκρίνισε ότι «για την Χεζμπολάχ ήταν αρκετό να εκτοξεύσει τα drone της κατά της πλατφόρμας στο κοίτασμα Καρίς στις 5 Ιουλίου για να στείλει στο Ισραήλ τα κατάλληλα μηνύματα – και ο στόχος αυτός επετεύχθη».

Όσον αφορά τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του λιβανικού φυσικού αερίου, ο Χασάν Νασράλα τόνισε ότι «το φυσικό αέριο της χώρας ανήκει σε ολόκληρο τον λιβανικό λαό και όχι μία συγκεκριμένα κοινότητα». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό λιβανικό ταμείο, στο οποίο και θα βασίζονται οι ελπίδες των μελλοντικών γενεών».

Αμερικανικές εγγυήσεις υπέρ του Ισραήλ και διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Χεζμπολάχ

Αντιθέτως, όπως μετέδωσε χθες βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης Ισραήλ-Λιβάνου θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ, στην οποία θα καθορίζονται συγκεκριμένες αμερικανικές δεσμεύσεις για την προστασία της ισραηλινής εθνικής ασφάλειας σε περίπτωση που είτε η Χεζμπολάχ είτε οποιοσδήποτε άλλος λιβανικός παράγοντας θελήσει να παραβιάσει τα συμφωνηθέντα.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ φέρονται να εγγυώνται την προστασία της θαλάσσιας οριογραμμής πέντε χιλιομέτρων που θα διαχωρίζει τα ισραηλινά από τα λιβανικά χωρικά ύδατα, ως επίσης και την διαφύλαξη οικονομικών δικαιωμάτων που θεσπίζονται υπέρ του Ισραήλ επί του κοιτάσματος στα ανοικτά της Σιδώνας. Οι ΗΠΑ φέρονται να εγγυώνται ότι τυχόν έσοδα που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο κοίτασμα δεν θα καταλήξουν στην Χεζμπολάχ, κατ’ εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της οργάνωσης, η οποία συγκαταλέγεται στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως αυτός έχει καθορισθεί από το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Προεδρικές 2023/LIVE: Τα παγκύπρια ποσοστά - Σε εξέλιξη η καταμέτρηση, προσπέρασε τον Αβέρωφ ο Μαυρογιάννης
ΚΥΠΡΟΣ

Προεδρικές 2023/LIVE: Τα παγκύπρια ποσοστά - Σε εξέλιξη η καταμέτρηση, προσπέρασε τον Αβέρωφ ο Μαυρογιάννης

Προεδρικές 2023/LIVE: Τα παγκύπρια ποσοστά - Σε εξέλιξη η καταμέτρηση, προσπέρασε τον Αβέρωφ ο Μαυρογιάννης

Προεδρικές 2023: Όλα τα exit polls των τηλεοπτικών καναλιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικές 2023: Όλα τα exit polls των τηλεοπτικών καναλιών

Προεδρικές 2023: Όλα τα exit polls των τηλεοπτικών καναλιών

Στο 28% η αποχή λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες - Τι ώρα αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα
ΚΥΠΡΟΣ

Στο 28% η αποχή λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες - Τι ώρα αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα

Στο 28% η αποχή λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες - Τι ώρα αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα

Προεδρικές 2023: Δείτε πως ψήφισε το χωριό του Προέδρου Αναστασιάδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικές 2023: Δείτε πως ψήφισε το χωριό του Προέδρου Αναστασιάδη

Προεδρικές 2023: Δείτε πως ψήφισε το χωριό του Προέδρου Αναστασιάδη

Αγωνία αλλά και αισιοδοξία στον ΔΗΣΥ: «Πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία αλλά και αισιοδοξία στον ΔΗΣΥ: «Πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων»

Αγωνία αλλά και αισιοδοξία στον ΔΗΣΥ: «Πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων»