Τοποθετείται υποδόρια στο χέρι και μπορεί να «διαβαστεί» από smartphone - Το έχουν ήδη κάνει 6.000 πολίτες.
Έξι χιλιάδες Σουηδοί έχουν εμφυτεύσει στο χέρι τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο «France 24» επισημαίνοντας ότι, η προηγμένη τεχνολογία κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Σουηδία θέσπισε νέους, αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid που απαιτούν, μεταξύ άλλων, την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων.
Ύστερα από αυτή την ανακοίνωση, ο αριθμός των πολιτών που εμφύτευσαν ένα μικροτσίπ, δημιούργημα της σουηδικής εταιρείας «Epicenter» (Επίκεντρο) αυξήθηκε.
Η εταιρεία «Epicenter», μία startup με έδρα τη Στοκχόλμη, έχει τελειοποιήσει το μικροτσίπ, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά τον κόκκο ρυζιού. Τοποθετείται υποδόρια και μπορεί να «διαβαστεί» από smart phone. Οι επικεφαλής της εταιρείας επιθυμούν την ευρεία εφαρμογή του, ακόμη και ως ανέπαφες πληρωμές με πιστωτική κάρτα.
Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από την σουηδική εταιρεία «Επίκεντρο», ο Χάνες Σγιομπλάντ, επικεφαλής του τμήματος διανομής της εταιρείας δείχνει πως λειτουργεί, όπως εξηγεί η βρετανική εταιρεία Daily Mail. Κουνάει λίγο ένα smartphone πάνω από το χέρι του, στο σημείο όπου έχει εμφυτευτεί το τσιπ κι αυτό αμέσως ενημερώνεται για το καθεστώς εμβολιασμού του.
«Τα εμφυτεύματα είναι πολύ ευέλικτη τεχνολογία που μπορoύν να χρησιμοποιηθούν για πολλά διαφορετικά πράγματα και αυτή τη στιγμή είναι πολύ βολικό να έχετε πάντα προσβάσιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού της νόσου COVID», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία. Πολλοί χώροι, εστιατόρια, μπαρ, αίθουσες συναυλιών και μουσεία σε πολλές χώρες του πλανήτη απαιτούν από τους επισκέπτες να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους προκειμένου εισέλθουν στο κτίριο. Και η εταιρεία θέλει να κάνει την παρουσίαση αυτών των πληροφοριών όσο το δυνατόν πιο εύκολη.
«Σε περίπτωση που το τηλέφωνό σας ξεμείνει από μπαταρία, με το μικροτσίπ λύνεται το πρόβλημα. Χρησιμοποιούμε αυτήν την τεχνολογία σήμερα, του χρόνου θα τη χρησιμοποιήσουμε για κάτι άλλο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής startup. Το 2015, η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε εμφυτεύσει το μικροτσίπ σε περισσότερους από 100 υπαλλήλους της, με το οποίο μπορούσαν να ανοίξουν πόρτες (που ξεκλείδωναν μόνο με κωδικό) και να χειρίζονται εκτυπωτές.
Πώς εμφυτεύεται το μικροτσίπΜία μία σύριγγα γίνεται η έγχυση του μικροτσίπ στο χέρι. Όταν ενεργοποιηθεί μέσω μίας συσκευής, τότε μια μικρή ποσότητα δεδομένων ρέει μεταξύ των δύο συσκευών μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Ο Πάτρικ Μέστερτον, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Epicenter, είχε επισημάνει το 2017 ότι το μεγαλύτερο όφελός του είναι η ευκολία». «Βασικά αντικαθιστά πολλά πράγματα που έχετε, άλλες συσκευές επικοινωνίας, είτε είναι πιστωτικές κάρτες είτε κλειδιά».
Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εταιρεία ονομάζεται «Ταυτοποίηση ΡΑδιοσυχνότητας» (RFID- Radio-Frequency Identification), η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά πεδία για την αναγνώριση ηλεκτρονικά αποθηκευμένων πληροφοριών. «Τα εμφυτεύματα είναι μια τεχνολογία που μπορεί να έχει πολλών ειδών εφαρμογές και αποτελεί τώρα μια πολύ βολική λύση ώστε να έχουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την Covid πάντοτε διαθέσιμα πάνω μας. To κινητό τηλέφωνο μπορεί κάποια στιγμή να μην έχει άλλη μπαταρία ή να μην λειτουργεί οπότε το εμφύτευμα δίνει την λύση. Χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία αυτή την στιγμή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε ένα χρόνο θα την χρησιμοποιήσουμε για να παρέχει κάποια άλλη υπηρεσία» δηλώνει ο Χάνες Σγιόμπλαντ.
Το τσιπάκι μπορεί να εμφυτευθεί σε διάφορα σημεία είτε στον βραχίονα είτε σε κάποιο σημείο των δαχτύλων και αν κάποιος που το τοποθέτησε στο χέρι θέλει να το αφαιρέσει αυτό γίνεται εύκολα. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της Epicenter έχουν εμφυτεύσει στο χέρι τους ένα τσιπ για να κυκλοφορούν χωρίς κάρτες αναγνώρισης μέσα στην εταιρεία αλλά και να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές όπως εκτυπωτές ή ακόμη και τους αυτόματους πωλητές αναψυκτικών και τροφίμων. Η «Three Square Market», μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Ουισκόνσιν, έγινε η πρώτη εταιρεία στις ΗΠΑ που πρόσφερε στους υπαλλήλους της παρόμοια δωρεάν εμφυτεύματα μικροτσίπ τον Αύγουστο του 2017.
Το τσιπ δίνει στους υπαλλήλους πρόσβαση σε κλειδωμένα δωμάτια και τη δυνατότητα να πληρώνουν για φαγητό και ποτό στο διάλειμμα δωμάτιο.
Πηγή: protothema.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.