Στρατιώτες από διάφορες χώρες έχουν φτάσει στην ανατολική Ρωσία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες θα πάρει μέρος η Κίνα, είπε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τη Δευτέρα, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Στρατιωτικοί από φιλικές προς το Κρεμλίνο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της στενής συμμάχου Λευκορωσίας, της Ινδίας, της Μογγολίας και της Συρίας θα συμμετέχουν στις ασκήσεις.
Οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ 1 και 7 Σεπτεμβρίου και θα σκορπίσουν σε εφτά στρατιωτικά πεδία εκπαίδευσης στα ανατολικά της Ρωσίας, καθώς και στα νερά της Οχοτσκικής θάλασσας και της Θάλασσας της Ιαπωνίας.
Παρόμοιες ασκήσεις είχαν διεξαχθεί το 2018.
Το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα συμμετέχει αλλά δεν είπε πόσα στρατεύματα θα στείλει.
Το Πεκίνο επέμεινε ότι η συμμετοχή του στις κοινές ασκήσεις ήταν "άσχετη με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση".
Πάνω από 50.000 στρατιωτικοί και 5.000 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 140 αεροσκαφών και 60 πλοίων, θα αναπτυχθούν στις στρατιωτικές ασκήσεις με το όνομα Βοστόκ-2022, είπε το Υπουργείο Άμυνας σε δήλωση.
Οι στρατιώτες που θα συμμετέχουν έφτασαν στο κέντρο εκπαίδευσης Sergeyevsky της άπω ανατολικής Ρωσίας και έχουν "ξεκινήσει να προετοιμάζονται και να παραλαμβάνουν τον εξοπλισμό και τα όπλα", πρόσθεσε.
Η Μόσχα δεν είπε πόσοι στρατιώτες θα φτάσουν από κάθε συμμετέχουσα χώρα.
Από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα αναζητεί στενότερες σχέσεις με χώρες της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας, ειδικά την Κίνα.
Η Μόσχα ήταν πλήρως αλληλέγγυα με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, τον Αύγουστο στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της επικράτεια.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως, είχε πει ότι, παρόλο που οι αναθερμασμένες σχέσεις Κίνας-Ρωσίας υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια, η Ουάσιγκτον "δεν εξάγει κάποιο συμπέρασμα" από τις ασκήσεις.