NATO: Υπογράφονται σήμερα τα πρωτόκολλα προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας

Δημοσιεύθηκε 5.7.2022
NATO: Υπογράφονται σήμερα τα πρωτόκολλα προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας
«Με 32 έθνη γύρω από το τραπέζι, θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί και οι λαοί μας θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς, καθώς αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη κρίση στην ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Οι χώρες μέλη του NATO θα υπογράψουν σήμερα τα πρωτόκολλα προσχώρησης, που είναι απαραίτητα για να προσκληθούν η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, σε τελετή που θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε και ο Φινλανδός ομόλογός της Πέκα Χααβίστο αναμένεται να μετάσχουν στην τελετή μαζί με εκπροσώπους των 30 μελών της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Τα πρωτόκολλα επιτρέπουν στον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ να προσκαλέσει επισήμως την Σουηδία και τη Φινλανδία να προσχωρήσουν στην συμμαχία, μολονότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να οδηγήσει στη συνέχιση της αναμονής για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Τα μέλη του NATO οφείλουν να επικυρώσουν τα πρωτόκολλα πρόσκλησης. Η διαδικασία αυτή αφορά συνήθως τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτή αναμένεται να διαρκέσει άλλους έξι με οκτώ μήνες προτού μπορέσουν να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στον οργανισμό.

Τα πρωτόκολλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν υπογραφεί νωρίτερα. Ωστόσο η Τουρκία δέχθηκε να άρει τις αντιρρήσεις της στην αίτηση ένταξης στον οργανισμό των δύο σκανδιναβικών χωρών με μια συμφωνία που επετεύχθη την τελευταία στιγμή ενόψει της έναρξης της συνόδου κορυφής του NATO στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα.

Η Άγκυρα κατηγορούσε και τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική πολιτοφυλακή που εδρεύει στη Συρία. Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει και τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες απέρριψαν τις κατηγορίες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στο NATO στις 18 Μαΐου. Ωστόσο η Τουρκία έθετε εμπόδια στο αίτημά τους για εβδομάδες επικαλούμενη ανησυχίες που συνδέονταν με την τρομοκρατία. Η προσχώρηση νέων μελών στην Ατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία.

Η διαδικασία κατέστη δυνατό να προχωρήσει αφότου οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια σειρά αντιτρομοκρατικών προσπαθειών, στις οποίες περιλαμβάνονται συμφωνίες έκδοσης και δεσμεύσεις για τον τερματισμό εμπάργκο όπλων.

Γ.Στόλτενμπεργκ: Με 32 έθνη θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί

«Με 32 έθνη γύρω από το τραπέζι, θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί και οι λαοί μας θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς, καθώς αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη κρίση στην ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην εισαγωγική του τοποθέτηση πριν από τη συνεδρίαση για την υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή «για την Φινλανδία, τη Σουηδία, το ΝΑΤΟ και την κοινή ασφάλειά μας», σημείωσε ενώ επισήμανε ότι «υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν και κάναμε ό,τι κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ. Βρήκαμε κοινό τόπο».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «την περασμένη εβδομάδα, στη Μαδρίτη, οι ηγέτες της Συμμαχίας συμφώνησαν να προσκαλέσουν την Φινλανδία και την Σουηδία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας σε συνέχεια της συμφωνίας του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Σήμερα, επισήμως θα υπογράψουμε τα πρωτόκολλα προσχώρησης, κάτι που σηματοδοτεί την αρχή της διαδικασίας επικύρωσης».

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, που είναι έτοιμες και επιθυμούν να συνδράμουν στην κοινή μας ασφάλεια», τόνισε ο ΓΓ της Συυμαχίας.

Υπουργός Εξωτερικών Φινλανδίας: Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέεκα Χααβίστο υπογράμμισε ότι η προχώρηση των δύο χωρών «συμβάλλει στη συλλογική ασφάλεια της συμμαχίας». «Είμαι πεπεισμένος ότι η Φινλανδία θα συμβάλλει κάνοντας το ΝΑΤΟ ακόμη πιο ισχυρό τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά», τόνισε ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών . Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην άμυνα και την αποτροπή θα αυξήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη».

Υπουργός Εξωτερικών Σουηδίας: Ως μελλοντικό μέλος της Συμμαχίας, η Σουηδία θα συμβάλλει στην ασφάλεια όλων των συμμάχων

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο και η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε.

Συμπλήρωσε ότι η υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης θα είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την ιδιότητα μέλους, ενώ το επόμενο στάδιο θα είναι η διαδικασία επικύρωσης σε καθεμιά από τις χώρες των συμμάχων. Τέλος, η κ. Λίντε επισήμανε ότι «ως μελλοντικό μέλος της Συμμαχίας, η Σουηδία θα συμβάλλει στην ασφάλεια όλων των συμμάχων».

Η απόφαση ΝΑΤΟ οδηγεί σε κλιμάκωση έντασης, λέει το Κρεμλίνο

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να ανακηρύξει τη Ρωσία εχθρό, οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης και υπονόμευση της ασφάλειας στην Ευρώπη, έρχεται, δε, σε αντίθεση με τη Θεμελιώδη Πράξη, που έχουν υπογράψει Ρωσία και ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και θεωρούμενος έγκυρος εκφραστής της πολιτικής του Κρεμλίνου Νικολάι Πάτρουσεφ.

«Υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα και την κυριαρχία της, η Ρωσία κηρύχθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εχθρός, πράγμα, που καταγράφηκε στα έγγραφα του δόγματος, που υιοθετήθηκαν μεταξύ άλλων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη», υποστήριξε ο Πάτρουσεφ σε σύσκεψη για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας στην περιφέρεια της Άπω Ανατολής.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, «οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους αρνήθηκαν να διεξάγουν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία στον τομέα της στρατηγικής ασφάλειας και αγνόησαν πλήρως τις απαιτήσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας», ενώ την ίδια στιγμή «οι στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ πλησιάζουν στα σύνορά μας, δραστήρια αυξάνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις και μέσα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε η ένταξη στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δημιουργήθηκε η νέα στρατιωτική συμμαχία AUKUS», όπως μεταφέρει τις δηλώσεις του το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Οι αποφάσεις αυτές και οι ενέργειες όχι μόνο οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά ευθέως έρχονται σε αντίθεση με τη Θεμελιώδη Πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η οποία παρεμπιπτόντως συνεχίζει νομικώς να είναι σε ισχύ», είπε ο Ν. Πάτρουσεφ, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερά επαναλαμβανόμενη θέση του Κρεμλίνου ότι οι στόχοι που έχει θέσει ο Β. Πούτιν ανακοινώνοντας την επίθεση του ρωσικού στρατού στις ουκρανικές δυνάμεις «θα επιτευχθούν, παρά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και τη Δύση στην Ουκρανία και την αυξημένη μεταφορά επιθετικών όπλων».

Όπως υποστήριξε ο γραμματέας του ρωσικού ΣΑ στόχοι της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι «να προστατευθούν οι άνθρωποι από τη γενοκτονία από πλευράς του ουκρανικού νεοναζιστικού καθεστώτος, να αποστρατιωτικοποιηθεί και αποναζιστικοποιηθεί το έδαφος της Ουκρανίας, να επιτευχθεί στην πράξη το ουδέτερο καθεστώς της, το οποίο πρέπει να καταγραφεί στο Σύνταγμα».

Θέλοντας να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του Κρεμλίνου, ο Ν. Πάτρουσεφ είπε ότι «η διάδοση του νεοναζισμού στην Ουκρανία, η λειτουργία στο έδαφός της βιολογικών εργαστηρίων, τα οποία εντάσσονται σε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα των ΗΠΑ, καθώς και τα σχέδια, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Κιέβου για δημιουργία πυρηνικού όπλου και ένταξη στο ΝΑΤΟ, δημιουργούσαν σημαντικές απειλές για την ασφάλεια όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου».

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Κοινού Κέντρου Επιτήρησης και Συντονισμού του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, που είχε δημιουργηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία και συνεχίζει να λειτουργεί στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, η πρώτη χρήση των εξελιγμένων αμερικανικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Μ142 HIMARS από την ουκρανική πλευρά καταγράφηκε στην κωμόπολη Σνιέζνοε εντός των εδαφών, που έχει υπό τον έλεγχό της η ρωσόφωνη πολιτοφυλακή του Ντονιέτσκ, η οποία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση του Κιέβου ως «αυτονομιστική και τρομοκρατική οργάνωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – Γρίφος τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – Γρίφος τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – Γρίφος τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου

Προεκλογικά παρατράγουδα: Πάνω από 1.400 οι παράνομες μετοικεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

Προεκλογικά παρατράγουδα: Πάνω από 1.400 οι παράνομες μετοικεσίες

Προεκλογικά παρατράγουδα: Πάνω από 1.400 οι παράνομες μετοικεσίες

Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές πλήττονται
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές πλήττονται

Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές πλήττονται

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών