Ρωσικό φιάσκο: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα «Moskva» κατά τη ρυμούλκησή της

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 14.4.2022
Ρωσικό φιάσκο: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα «Moskva» κατά τη ρυμούλκησή της
Πιστεύεται ότι οι πύραυλοι Neptune εκτοξεύτηκαν από κάπου γύρω από την Οδησσό, η οποία είναι η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας και πόλη-λιμάνι όπου έχουν καταγραφεί στο παρελθόν πυρά από πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών συστημάτων.

Σε ρωσικό φιάσκο εξελίχθηκε η επιχείρηση ρυμούλκησης του καταδρομικού Moskva μετά το πυραυλικό χτύπημα των Ουκρανών. «Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε την σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» αναφέρει το μήνυμα, σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti.

Εν τω μεταξύ, σε αναδιοργάνωση των σχεδιασμών της φαίνεται ότι προχωράει η Ρωσία μετά το πυραυλικό χτύπημα που δέχθηκε η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva». Σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ το Κρεμλίνο αποφάσισε να απομακρύνει τα ρωσικά πλοία από τις ουκρανικές ακτές.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος υπάρχουν ενδείξεις με βάση τις οποίες το Κρεμλίνο μπορεί να αποσύρει το ρωσικό ναυτικό μακριά από την πυραυλική εμβέλεια των Ουκρανών. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι τα ρωσικά πλοία πλέον βρίσκονται 80 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές.Από την άλλη πλευρά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί το καταδρομικό «Moskva», επεσήμανε πως η φωτιά έχει περιοριστεί και ισχυρίστηκε πως το σκάφος όχι μόνο επιπλέει αλλά θα ρυμουλκηθεί στο λιμάνι. Σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχουν σταματήσει οι εκρήξεις των πυρομαχικών.

Πάντως οι ισχυρισμοί των Ρώσων δεν επιβεβαιώνονται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της άυμανς των ΗΠΑ το «Moskva» εξακολουθεί να φλέγεται ενώ όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του NBC, Ραφ Σάντσεθ έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Ακόμη πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξαν ορισμένες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το «Moskva» έχει βυθιστεί ή έχει έχει υποστεί βλάβες.

Νωρίτερα την Πέμπτη το καταδρομικό φαινόταν να βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων καθιστώντας ευάλωτο σε περίπτωση επίθεσης από πυραύλους με βεληνεκές έως και 170 μίλια. Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται πίσω από την πυραυλική επίθεση στη ρωσική ναυαρχίδα.Επιπλέον το Κίεβο πρόσθεσε πως η φωτιά στο πλοίο ξέσπασε μετά από επίθεση από πυραύλους Neptune που εκτοξεύθηκαν κοντά στο λιμάνι της Οδησσού με τον αριθμό των θυμάτων να είναι άγνωστος. Από την πλευρά της η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε πως χτύπησε το «Moskva» αργά την Τετάρη προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο πλοίο, στο οποίο ξέσπασε και φωτιά.

Η πρόσβαση στο σημείο όπου βρισκόταν το καταδρομικό ήταν αδύνατη εξαιτίας των εκρήξεων αλλά και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανέφερε σε δηλώσεις του πως το «Moskva» βρισκόταν 60 μίλια μακριά από τις ακτές της Οδησσού όταν ακούστηκε «μία αρκετά μεγάλη» έκρηξη που προκάλεσε «εκτεταμένες ζημιές», Επίσης συμπλήρωσε πως το πλοίο εξακολουθεί να επιπλέει και μπορεί να κινείται προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε από ουκρανική επίθεση.

Την ίδια ώρα προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα που έχει να κάνει με το πως μία χώρα χωρίς ναυτικό κατάφερε ένα τόσο σημαντικό πλήγμα όχι σε ένα απλό πλοίο αλλά στην ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου. Ένας έγκριτος αναλυτής, ο H.I Shutton δώλσε ότι το «Moskva» το τελευταίο δίμηνο κινείται «προβλέψιμα» γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα πέριξ από το Φιδονήσι.

Το καταδρομικό θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας κατασκευαστεί με βασικό γνώμονα τη γρήγορη και εύκολη εξουδετέρωση των πλοίων συνοδείας των Αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

MOSKVA_DATA
Το Moskva, καθελκύστηκε το 1979 και μπήκε σε υπηρεσία το 1983, ενώ το 2000 υποβλήθηκε σε εκτεταμένη επισκευή και εκσυγχρονισμό, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες αεράμυνάς του, το οπλοστάσιο του αλλά και βελτιώνοντας τα ραντάρ του και τα ηλεκτρονικά του συστήματα. Ήταν το ηγετικό πλοίο της κλάσης Project 1164 Atlant του σοβιετικού ναυτικού. Το συνολικό μήκος του πλοίου είναι 186,4 μέτρα και πλάτος 20,8 μέτρα. To πλήρες εκτόπισμα φτάνει τους 12.400 τόνους και η μέγιστη ταχύτητα έως τους 32 κόμβους και αρχικά είχε σχεδιαστεί κυρίως για επιχειρήσεις εναντίον στόχων επιφανείας. Αρχικά ονομαζόταν Σλάβα, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Μόσκβα (Μόσχα).

Διέθετε δεκαέξι εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας – επιφανείας SS-N-12 Sandbox που είναι τοποθετημένοι σε δύο σειρές κατά μήκος και των δύο πλευρών της υπερκατασκευής. Είχε τεράστια δύναμη πυρός αφού στα οπλικά του συστήματα συμπεριλαμβάνονται επίσης 8 σιλό αντιαεροπορικών πυραύλων επιφανείας – αέρος SA-N-6 (οχτώ πύραυλοι σε κάθε σιλό σύνολο δηλαδή 64 πύραυλοι) και P-1000 Vulkan. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι προσέφεραν στο πλοίο μία ισχυρή αντιαεροπορική ομπρέλα, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να αναχαιτίζουν επιθέσεις που προέρχονται από πυραύλους αέρος-επιφανείας που εξαπολύονται από εχθρικά αεροσκάφη και πλοία.

MOSKVA_02
Το ρωσικό καταδρομικό διέθετε επίσης ισχυρά ανθυποβρυχιακά όπλα, σταθερούς τορπιλοσωλήνες των 533 χιλ τοποθετημένους πίσω από το υπόστεγο σε κάθε πλευρά του σκάφους και δύο δωδεκαπλους εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών πυραύλων RBU-6000 μπροστά στη γέφυρα. Το υπερυψωμένο τμήμα του καταστρώματος στη πρύμνη επέτρεπε παράλληλα και τη χρήση ενός ελικοπτέρου Ka-27.

Τέλος, ο οπλισμός του περιλάμβανε και έξι πυροβόλα CIWS Gatling των 30χιλ, δύο μπροστά από την γέφυρα και δύο σε κάθε πλευρά του καταδρομικού. Το κυρίως όπλο στην κατηγορία αυτή αποτελείται από ένα δίδυμο πυροβόλο 130 χιλιοστών που ήταν τοποθετημένο στο μπροστινό τμήμα του πλοίου. Το ρωσικό καταδρομικό διέθετε επίσης και ένα πλήρες φάσμα αισθητήρων και ραντάρ καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.068_AA_14042022_687210
000_328A9QX
Εάν τελικά επαληθευθεί η καταστροφή του «Moskva» τότε θα μιλάμε για το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί πλοίο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα θα μιλάμε για άλλη μία «ταπεινωτική» απώλεια για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και όλα αυτά την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είναι «έξαλλος» με την επίθεση στο καταδρομικό. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ ενημερώθηκε για το πλήγμα που δέχθηκε η ρωσική ναυαρχίδα το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα αρχικά είχε λάθος πληροφόρηση καθώς του είπαν ότι η επίθεση έγινε με βρετανικά όπλα.
Όπως ανέφερε το κανάλι του General SVR στο Telegram ο Πούτιν ήταν «έξαλλος» και πρόσθεσε πως «δεν τον έχουμε ξαναδεί έτσι».

Πώς έγινε η επίθεση 

Μπορεί να μην είναι ακόμα απόλυτα σαφές πώς ακριβώς κατάφεραν οι Ουκρανοί να διαπεράσουν τις άμυνες του Moskva, ωστόσο, η Daily Mail επικαλούμενη πηγές που συνδέονται με τη ρωσική ομάδα Wagner , αναφέρει ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να αποσπάσουν την προσοχή ή να εξουδετερώσουν τα ραντάρ του πλοίου πριν από την επίθεση. Είναι επίσης πιθανό τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να χρησιμοποιήθηκαν ως παρατηρητές για να κατευθύνουν τους εισερχόμενους πυραύλους στο στόχο.

Οι ίδιες ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν - σύμφωνα πάντα με την Daily Mail - ότι το Moskva χτυπήθηκε δύο φορές στην αριστερή πλευρά του από τους πυραύλους και έπιασε φωτιά. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατακλυστεί από ισχυρισμούς ότι το πλοίο βυθίστηκε, αν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το διέψευσε - λέγοντας ότι παραμένει "πλωτό" και θα ρυμουλκηθεί στο λιμάνι.

Η Ρωσία παραδέχθηκε, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών στο πλοίο, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε ουκρανική επίθεση - λέγοντας μόνο ότι η αιτία ερευνάται.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το πλήρωμα έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε θύματα. Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, πιστεύει ότι «εκατοντάδες» ναύτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη - άποψη που συμμερίζεται ο Ilya Ponomarev, ένας Ρώσος πολιτικός κατά του Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι μόνο 50 από το 510μελές πλήρωμα έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι διασώθηκαν.

Ο Ponomarev, γράφοντας στον δικό του λογαριασμό στο Telegram σήμερα έγραψε: «Η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva», βυθίστηκε στον βυθό από δύο ουκρανικής κατασκευής πυραύλους Neptune. Προς το παρόν, είναι αξιόπιστα γνωστό για τη διάσωση 50 ανθρώπων από τα 510 μέλη του πληρώματος.

Πιστεύεται ότι οι πύραυλοι Neptune εκτοξεύτηκαν από κάπου γύρω από την Οδησσό, η οποία είναι η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας και πόλη-λιμάνι όπου έχουν καταγραφεί στο παρελθόν πυρά από πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών συστημάτων.

Ακόμη ο  Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, χωρίς να αναφέρει ποια είναι η θέση του.

«Φλέγεται. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος», ανέφερε.

Ο κυβερνήτης της Οδησσού Maksym Marchenko έγραψε χθες στο Telegram πως «οι πύραυλοι Neptune που φρουρούσαν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν πολύ σοβαρή ζημιά στο ρωσικό πλοίο. Δόξα στην Ουκρανία!».

PROTOTHEMA.GR

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η Αρχή Λιμένων ανέκτησε τον έλεγχο της πύλης και της επικράτειας του λιμανιού της Λάρνακας
ΚΥΠΡΟΣ

Η Αρχή Λιμένων ανέκτησε τον έλεγχο της πύλης και της επικράτειας του λιμανιού της Λάρνακας

Η Αρχή Λιμένων ανέκτησε τον έλεγχο της πύλης και της επικράτειας του λιμανιού της Λάρνακας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης: «Επιτακτική ανάγκη για την ειρήνη»
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης: «Επιτακτική ανάγκη για την ειρήνη»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης: «Επιτακτική ανάγκη για την ειρήνη»

Εδώ και χρόνια δημόσιοι υπάλληλοι κάθονται στα σπίτια τους και πληρώνονται
ΚΥΠΡΟΣ

Εδώ και χρόνια δημόσιοι υπάλληλοι κάθονται στα σπίτια τους και πληρώνονται

Εδώ και χρόνια δημόσιοι υπάλληλοι κάθονται στα σπίτια τους και πληρώνονται

Ψάχνουν τον Τσώκο στο ΡΙΚ να του παραδώσουν επιστολή
ΚΥΠΡΟΣ

Ψάχνουν τον Τσώκο στο ΡΙΚ να του παραδώσουν επιστολή

Ψάχνουν τον Τσώκο στο ΡΙΚ να του παραδώσουν επιστολή

Ένατη μέρα διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα για εισαγωγή κρέατος από Ολλανδία
ΚΥΠΡΟΣ

Ένατη μέρα διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα για εισαγωγή κρέατος από Ολλανδία

Ένατη μέρα διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα για εισαγωγή κρέατος από Ολλανδία