Εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.
Οι διαδηλωτές σε πολλές περιπτώσεις γονατίζουν, μία κίνηση που συμβολίζει τη διαφωνία τους με τη βία και τον ρατσισμό. Πώς όμως προέκυψε αυτή η κίνηση;
Το 2016, ο Αμερικανός παίκτης του NFL Κόλιν Κάπερνικ, κάθισε στον πάγκο κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου πριν από την έναρξη ενός αγώνα, διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική βία και τον ρατσιμό.
Τότε, ο Κάπερνικ είχε δηλώσει ότι «δεν θα σταθώ για να δείξω τιμή και περηφάνεια σε μια σημαία που καταπιέζει τους μαύρους». Όπως είπε, ένας βετεράνος παίκτης του NFL, τον συμβούλεψε να γονατίσει, καθώς αυτό θα έδειχνε περισσότερο σεβασμό. Έτσι, στο επόμενο παιχνίδι, ο Κάπερνικ αντί να κάτσει στον πάγκο, γονάτισε κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπερασπίστηκε τον παίκτη, λέγοντας ότι ο καθένας έχει το συναγματικό δικαίωμα να εκφράζει τις διαφωνίες του. Ένα χρόνο αργότερα, ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την άποψη ότι ο Κάπερνικ, αλλά και όσοι αντιγράφουν την κίνησή του, πρέπει να απολυθούν από τις ομάδες τους.
Το «γονάτισμα» καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1965, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κιγνκ είχε γονατίσει κατά τη διάρκεια προσευχής για τα ίσα δικαιώματα των πολιτών.
Όσον αφορά το σύνθημα «Black Lives Matter», αυτό ξεκίνησε από το 2013. Συγκεκριμένα, μετά τη δολοφονία ενός μαύρου τον Φεβρουάριο του 2012, την επόμενη χρονιά ξεκίνησε στα κοινωνικά δίκτυα μία εκστρατεία με το hashtag #BlackLivesMatter, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.