Στοίχημα η εκεχειρία παρά το «ναι» των Λιβύων

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 20.1.2020
Στοίχημα η εκεχειρία παρά το «ναι» των Λιβύων
Ο Χαφτάρ συναίνεσε για στρατιωτική επιτροπή που θα επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός

Απόφαση για επιβολή και επιτήρηση εκεχειρίας στη Λιβύη, τήρηση του εμπάργκο πώλησης ή μεταφοράς όπλων στους αντιμαχόμενους και αποφυγή οποιασδήποτε στρατιωτικής εμπλοκής τρίτης χώρας στη δοκιμαζόμενη από δεκαετή εμφύλιο Λιβύη έλαβε, μεταξύ άλλων, η χθεσινή διεθνής διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και κράτησε πέραν των πέντε ωρών. Ωστόσο, οι ελπίδες για εξεύρεση πολιτικής λύσης για κατάπαυση του δεκαετούς εμφυλίου στη Λιβύη και επιστροφή της χώρας στην ηρεμία είναι για την ώρα συγκρατημένες, καθώς, όπως δήλωσε μετά τη διάσκεψη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο εμπόλεμες πλευρές δεν κατάφεραν ούτε χθες να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο». Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι «η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), Φαγιέζ αλ Σαράτζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.


Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Αλ Σαράτζ και Χαφτάρ δεν είχαν ούτε χθες οποιαδήποτε συνάντηση ή επικοινωνία, αλλά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε μετά τη διάσκεψη ότι συνομίλησε χθες ξεχωριστά και με τις δύο πλευρές.

Η 10μελής επιτροπή

Στη διάσκεψη Τύπου μετά το τέλος της διάσκεψης, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, πλαισιούμενη από τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη κατέληξαν σε ένα πλήρες σχέδιο επίλυσης της αντιπαράθεσης στη Λιβύη, το οποίο όμως πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ηγέτιδα της Γερμανίας δεν αναφέρθηκε στις πρόνοιες του σχεδίου, ωστόσο, μέσω του τελικού ανακοινωθέντος καλούνται οι δύο πλευρές να συστήσουν ενιαία λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, συμφωνήθηκε και η σύσταση 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων που ήδη υπέδειξαν (από πέντε) οι αντιμαχόμενες πλευρές. Η στρατιωτική επιτροπή θα διαχειριστεί την εφαρμογή και επιτήρηση της απόφασης για κατάπαυση του πυρός. Ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε συγκεκριμένα ότι «χάρη στην συνάντηση του Βερολίνου κατέστη εφικτό να έχουμε σήμερα πέντε εκπροσώπους και από την πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ», ο οποίος σε προηγούμενες προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία είχε κρατήσει αρνητική στάση. Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική επιτροπή, ο κ. Γκουτέρες είπε πως αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα στη Γενεύη.

«Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση στο Βερολίνο «δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα στη Λιβύη, όμως οι συνομιλίες είχαν ως σκοπό να δώσουν νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία. Όλες οι πλευρές», πρόσθεσε, «εργάστηκαν εποικοδομητικά. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων ώστε να κρατηθεί η εκεχειρία». Διαβεβαίωσε δε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι υπάρχει συμφωνία ώστε να μοιρασθούν δίκαια τα κέρδη από τα πετρέλαια της Λιβύης.

Ο Γκουτέρες

Από πλευράς του, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη θα συνεχιστούν στη Γενεύη, χωρίς να διευκρινίσει πότε και με τη συμμετοχή ποιων. Είπε μόνο ότι «θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη.

Ο ρόλος της Ιταλίας

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε χθες, σύμφωνα με το in.gr, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο. «Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το ’παρών’ στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση», πρόσθεσε.

  • Στη διεθνή διάσκεψη εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο, ή και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλγερία. Συμμετείχαν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.


Επιτροπή Παρακολούθησης για Λιβύη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανακοίνωσε χθες, μετά το πέρας της Διάσκεψης για τη Λιβύη, τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης των συμφωνηθέντων, η οποία, όπως είπε, θα διασφαλίσει την υλοποίηση των αποφάσεων και θα συνοδεύει τις περαιτέρω εργασίες του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τη Στήριξη της Λιβύης (UNSMIL).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Μάας είπε ότι «η Επιτροπή Παρακολούθησης θα καθοδηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις αρχές Φεβρουαρίου και χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζονται για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά». Η σύσταση των επιτροπών θα γίνει στη Γερμανία και η Γερμανία θα είναι ο οικοδεσπότης και συμπρόεδρος και στη συνέχεια όλοι οι διεθνείς εταίροι που ήταν σήμερα εδώ και εκείνοι οι οποίοι θα προστεθούν θα πάρουν με τη σειρά την ευθύνη στα χέρια τους», εξήγησε ο κ. Μάας. Είπε ακόμα ότι το θέμα της Λιβύης θα συζητηθεί και σήμερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τόνισε ότι «τώρα πρέπει να καταφέρουμε να φέρουμε μαζί τις λιβυκές αντίπαλες πλευρές, ώστε μαζί τους -μιας που τώρα το θέμα είναι η εκεχειρία και η κατάπαυση του πυρός- να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες και ο εμφύλιος στη Λιβύη να πάει προς πολιτική λύση και να επιτύχουμε στη Λιβύη μόνιμη ειρήνη».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Ανώγυρα - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Ανώγυρα - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Ανώγυρα - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»
ΚΟΣΜΟΣ

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας