Μετά την επικράτηση των Συντηρητικών στις εκλογές, η Μεγάλη Βρετανία οδεύει ολοταχώς σε Brexit, που θα επηρεάσει φυσικά και το ποδόσφαιρο της χώρας.
«Θα υλοποιήσουμε το Brexit εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν ή αλλά ούτε ίσως. Τα καταφέραμε, το κάναμε», δήλωσε στην επινίκια ομιλία του ο Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του που τον επευφημούσε στο Λονδίνο, λίγο μετά την επισημοποίηση της νίκης του στην έδρα του στο Όξμπριτζ.
Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει, λοιπόν, από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ενέργεια που θα φέρει σημαντικές επιπτώσεις και στο ποδόσφαιρο της χώρας.
Με την χώρα εκτός, οι ποδοσφαιριστές που τώρα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θεωρούνται πια μη κοινοτικοί. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας ετοιμάζει νέο κανονισμό, ώστε να προσαρμοστεί στα δεδομένα που δημιουργούνται, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμα σαφές.
Σημειώνεται ότι τώρα, η αγγλική Oμοσπονδία απαιτεί από τους μη κοινοτικούς ποδοσφαιριστές των δέκα πρώτων χωρών στην κατάταξη της FIFA ποσοστό 30% παρουσίας τους στην εθνική ομάδα της χώρας, ώστε να μπορούν να πάρουν μεταγραφή σε σύλλογο της χώρας.
Για παράδειγμα, βάσει αυτού του κριτηρίου, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν θα έχει πρόβλημα να πάρει άδεια εργασίας ώστε να αγωνιστεί εκεί. Κάτι που, φυσικά, δεν θα ισχύει για έναν αρκετά νεότερο ποδοσφαιριστή.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας, βέβαια, βλέπει και την ευκαιρία που δίνεται τώρα για την ανάπτυξη των ακαδημιών και την ανέλιξη των ταλέντων της χώρας. Από την άλλη, η Premier League, ανοιχτά και κατηγορηματικά εναντίον του Braxit, σημειώνει τη σημασία που έχει η έλευση ξένων ποδοσφαιριστών και προπονητών για την άνοδο του αθλήματος στη χώρα.
Επιπλέον, άποψη της Premier League είναι πως οι περισσότερες λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες «παράγουν» ήδη πολλούς γηγενείς ποδοσφαιριστές και δεν ενδιαφέρονται να εξάγουν περισσότερα ταλέντα. Θεωρούν, δηλαδή, ότι οι πoδοσφαιριστές σε αυτό το επίπεδο είναι απίθανο να κερδίσουν πόντους για την εθνική ομάδα της Αγγλίας και, ως εκ τούτου, δεν θα προσφέρουν και πολλά για τη βελτίωση του πρωταθλήματος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Daily Telegraph», πριν από μερικές εβδομάδες, αναμένεται πτώση στη μεταγραφική αγορά από τα μισά της επομένης σεζόν, όταν τον Ιανουάριο του 2021 η κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει το νέο σύστημα εισόδου και παραμονής στη χώρα αλλοεθνών με βάση μοριοδότηση που θυμίζει το αντίστοιχο σύστημα στην Αυστραλία, και δεν ευνοεί τους νέους και άπειρους ποδοσφαιριστές.
«Καθώς ψαρεύουμε σε διαφορετικές θάλασσες από τις μεγάλες ομάδες, αυτές θα παίρνουν πάντα ακριβούς παίκτες, ενώ εμείς πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί στις μεταγραφές», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Μπράιτον, Πολ Μπάρμπερ.
Το ερώτημα είναι αν οι ποδοσφαιρικές αρχές στη Μεγάλη Βρετανία είναι όντως προετοιμασμένες για το Brexit ή αν θα ακολουθήσει χάος.
Θα υποχρεωθούν οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές να γίνουν μη κοινοτικοί παίκτες, που οφείλουν να διαθέτουν άδεια εργασίας βάσει πολύπλοκων κριτηρίων; Το ίδιο θα ισχύει, φυσικά, και για τους προπονητές, αλλά και για άλλους μη Βρετανούς υπαλλήλους (για παράδειγμα, τους γιατρούς).
Σύμφωνα με νέα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου CIES, τον περασμένο Απρίλιο, το ποσοστό των λεπτών συμμετοχής των Άγγλων ποδοσφαιριστών στους αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας μειώθηκε από 45,1% το 2011-12 σε 35,2% πέρυσι.
Επιπλέον, οι προερχόμενοι από επτά ευρωπαϊκές χώρες έχουν σχεδόν ίσο συνολικά χρόνο με αυτόν των Άγγλων παικτών: οι Ισπανοί έχουν 10,8% των λεπτών στην Πρέμιερ Λιγκ, οι Γάλλοι 7,2%, οι Γερμανοί 4,8%, οι Πορτογάλοι 3,8%, οι Ολλανδοί 3,4%, οι Βέλγοι 3% και οι Ιρλανδοί 1,5%. Συνολικά δηλαδή 34,5%.
Υπάρχει άλλη μια προέκταση στο θέμα. Ο Άντριου Οσμπουρν, δικηγόρος μετανάστευσης της επιχείρησης Lewis Silkin, εξήγησε: «Εάν είσαι πολίτης της ΕΕ και έχεις καταδικαστεί ή σου έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης ή ακόμη κι εάν είναι με αναστολή, απαγορεύεται να εισέλθεις στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Έτσι, σε αυτό το σενάριο μετά το Brexit, αστέρες όπως ο Μέσι (που καταδικάστηκε σε 21 μήνες φυλάκιση για φορολογική απάτη), ο Μαρσέλο (τέσσερις μήνες), ο Ντιέγκο Κόστα ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε κανένα παινίδι σε Champions ή Europa League αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια ομάδα από την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία ή την Ουαλία.
Ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης, τι στάση θα κρατήσουν οι μεγιστάνες ιδιοκτήτες των συλλόγων; Οι ξένοι επιχειρηματίες που δραστηριοπιούνται στο ποδόσφαιρο της Αγγλίας θα παραμείνουν για να στηρίξουν τις επενδύσεις τους;
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.