Clasico μικρής αξίας και όλα τα μεγάλα ντέρμπι του κόσμου!

ΠΟΛΙΤΗΣ SPORTS Δημοσιεύθηκε 5.1.2020
Clasico μικρής αξίας και όλα τα μεγάλα ντέρμπι του κόσμου!
Ντέρμπι αξίας 104,05 εκατομμυρίων ευρώ είναι αυτό των «αιωνίων» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Ντέρμπι αξίας 104,05 εκατομμυρίων ευρώ είναι αυτό των «αιωνίων» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που θα διεξαχθεί απόψε (19:30) χωρίς θεατές στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».


Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τα μισά χρήματα από όσο κοστολογείται ο Κιλιάν Μπαπέ (200 εκατ. ευρώ και ακριβότερος παίκτης στον κόσμο), σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα οικονομίας του ποδοσφαίρου transfertmarkt.


Ο Ολυμπιακός, η πιο ακριβή ομάδα της ελληνικής Super League, έχει αξία 86,30 εκατομμύρια ευρώ, η οποία είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Παναθηναϊκού (17,75 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το transfertmarkt.


Πιο ακριβός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είναι ο απών, λόγω τραυματισμού, Κώστας Φορτούνης, ο οποίος κοστολογείται στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Παναθηναϊκό ακριβότερος είναι ο αρχηγός του, Δημήτρης Κουρμπέλης, με 2 εκατομμύρια ευρώ.


O Ολυμπιακός είναι η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος (η άλλη ο ΠΑΟΚ) με 11 νίκες και 5 ισοπαλίες, έχοντας μαλιστα την καλύτερη άμυνα (6 γκολ), ενώ ο Παναθηναϊκός (7ος) έχει 5 νίκες, 7 ισοπαλίες και 4 ήττες.


Οι πράσινοι του Γιώργου Δώνη είναι η ομάδα με το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στην Super League (23,6 χρόνια), ενώ ο Ολυμπιακός έχει μέσο όρο 25,6 χρόνια. Δέκα επτά οι διεθνείς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, τέσσερις εκείνοι του Παναθηναϊκού.


Οι δύο προπονητές, Πέδρο Μάρτινς και Γιώργος Δώνης, έχουν συναντηθεί τρεις φορές, με τον Πορτογάλο να έχει μια νίκη, ενώ τα δύο άλλα ματς ολοκληρώθηκαν ισόπαλα. Ο Έλληνας προπονητής του Παναθηναικού έχει βρεθεί 22 φορές αντίπαλος του Ολυμπιακού, μετρώντας 2 νίκες, 6 ισοπαλίες και 14 ήττες.


Έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για μία αναμέτρηση που παραμένει πάντα ξεχωριστή και συγκεντρώνει το μέγιστο ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από την κατάσταση, την θέση στην βαθμολογία, τους στόχους και τις επιδιώξεις των δύο αντιπάλων. Όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα ντέρμπι σε κάθε ποδοσφαιρική γωνία του κόσμου. Όχι άδικα και καθόλου τυχαία.


Έστω κι αν η ετυμολογία του όρου ντέρμπι, δοσμένη από τους Άγγλους, αναφέρεται σε αναμετρήσεις ανάμεσα σε ομάδες της ίδιας πόλης, όμως με το χρόνο η σημασία επεκτάθηκε για να χαρακτηρίσει κορυφαίες αναμετρήσεις του ποδοσφαίρου.


Παιχνίδια που διεξάγονται μέσα σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, κάτι που απόψε θα λείψει σίγουρα από το άδειο από φιλάθλους «Γεώργιος Καραισκάκης».


Τα ντέρμπι σε όλο τον κόσμο είναι συχνά αγώνες που αρκετές φορές ξεπερνούν τα όρια ενός γηπέδου, προκειμένου να συναντήσουν την ιστορία, την πολιτική, την οικονομία ή ακόμα και την θρησκεία, εξυπηρετώντας περισσότερο το μύθο που τα περιβάλλει και καθιστώντας τα ένα ξεχωριστό μέρος της ιστορίας του ποδοσφαίρου.


Αποτέλεσμα εικόνας για Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός

ΤΟ 2018 Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΕ ΝΤΕΡΜΠΙ


Με αξία μόλις 79,68 εκατ. ευρώ, το 2018 (σύμφωνα με το transfertmarkt), κυρίως λόγω της χαμηλής κοστολόγησης του Παναθηναϊκού στα 16,93 εκατ. ευρώ, αφού ο Ολυμπιακός ήταν στα 62,75 εκατ. ευρώ, είχαμε το ντέρμπι «αιωνίων» με τη μικρότερη αξία στα τελευταία είκοσι χρόνια.


Αυτή τη φορά η συνάντηση φτάνει τα 104,05 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας του Ολυμπιακού που κοστολογείται 86,3 εκατ. ευρώ, έναντι των 17,75 εκατ. του Παναθηναϊκού. Από την περίοδο 1998-99 έως και την τρέχουσα σεζόν, μόνο σε δύο περιπτώσεις η συνολική αξία του Παναθηναϊκού ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του Ολυμπιακού.


Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τη σεζόν 2009-10, όπου οι «πράσινοι» ήταν στα 99 εκατ. ευρώ και οι «ερυθρόλευκοι» στα 94,20 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη ήταν την σεζόν 2007-08: Παναθηναϊκός 58 εκατ. ευρώ-Ολυμπιακός 55,65 εκατ. ευρώ.


ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Από το Superclasico της Αργεντινής στο Clasico της Ισπανίας, από εκείνο της Τεχεράνης και σε εκείνο της Αφρικής στην Αίγυπτο, υπάρχει μία μακρά λίστα με τα πιο «καυτά» ντέρμπι στον κόσμο.


Το πιο ακριβό είναι μακράν το Clasico, συνολικής αξίας 2,14 δισ. ευρώ, ενώ εκείνο που κοστολογείται λιγότερο (από την σχετική λίστα επιλογής) είναι στη Ασία και στην Τεχεράνη, ανάμεσα σε Εστεγκλάλ και Περσέπολις με αξία 31,53 εκατ. ευρώ.


ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ-ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ (αξία 265,40 εκατ. ευρώ): Είναι η Μέκκα των ντέρμπι, ένας αγώνας που, σύμφωνα με τον Observer, πρέπει να δει ένας φίλαθλος πριν να πεθάνει. Αρκούν δύο λέξεις, Super και Clasico... Γεννήθηκε στην Μπόκα, περιοχή του Μπουένος Αϊρες, όπου έχουν έδρα και οι δύο ομάδες. Μετανάστες από την Γένοβα έδωσαν ζωή στην Μπόκα (σημερινής αξίας 123,10 εκατ. ευρώ), Άγγλοι ίδρυσαν την Ρίβερ (142,30 εκατ. ευρώ), η οποία με τα χρόνια πήρε το προσωνύμιο «εκατομμυριούχοι», δεδομένης της οικονομικής κατάστασής της, μετά τις παραχωρήσεις Ντι Στέφανο και Σίβορι. Τα χρήματα αυτά την βοήθησαν να μετακομίσει σε πιο πλούσιες συνοικίες της πόλης, εγκαταλείποντας την Μπόκα. Στο πρώτο ντέρμπι υπήρξαν δύο νεκροί. Εβδομήντα ένας τραυματίες στα σοβαρά επεισόδια του '68 στο «Μονουμεντάλ». Μία αντιπαλότητα που ποτέ δεν μειώθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Ιστορία και μαγεία παραμένουν στο Superclasico, ένα ντέρμπι που δεν θα πεθάνει ποτέ.


Αποτέλεσμα εικόνας για Μπαρτσελόνα ρΕΆΛ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΡΕΑΛ (αξίας 2,14 δισ. ευρώ): Σίγουρα δεν ακολουθεί την ετυμολογία του όρου ντέρμπι, όπως την έδωσαν οι Άγγλοι, αφού πρόκειται για συνάντηση ανάμεσα σε ομάδες διαφορετικών πόλεων, αλλά ο καθένας θα ήθελε να κάνει αυτή την εξαίρεση για το Clasico. Μία αντιπαλότητα που πάει πολύ πίσω, ξεφεύγει από τα όρια του γηπέδου, αγγίζοντας την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Η Ρεάλ, με σημερινή αξία 1,07 δισ. ευρώ, ήταν η ομάδα του δικτάτορα Φράνκο, οι εξέδρες στη Βαρκελώνη αποτέλεσαν μέρος αντίστασης, σύμβολο υπερηφάνειας και ελπίδας. Η Ρεάλ Μαδρίτης με την ολόλευκη στολή της εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την ενωμένη και αδιαίρετη Ισπανία, η Μπαρτσελόνα, με σημερινή αξία 1,07 δισ. ευρώ, δείχνει υπερήφανα την καταλανική σημαία στη φανέλα της ως σύμβολο του διαρκούς αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Μια αναμέτρηση ανάμεσα στην πρωτεύουσα Μαδρίτη και την -πρωτεύουσα της Καταλωνίας- Βαρκελώνη, που αναζητά την ανεξαρτησία της. Μία αντιπαλότητα που θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο του αθλητισμού.


ΣΕΛΤΙΚ-ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ (αξίας 145,38 εκατ. ευρώ): Βρέθηκαν ακόμα και σε χωριστές κατηγορίες κι όμως το ντέρμπι τους δεν αλλοιώθηκε. Ένας αγώνας που το ποδόσφαιρο συναντάται με την πολιτική, την Ιστορία και περισσότερο την θρησκεία. Από το ντέρμπι της Γλασκώβης δεν έλειψε ποτέ τίποτα. Πατριωτισμός αλλά και πίστη, οι καθολικοί της Σέλτικ με σημερινή αξία 93,78 εκατ. ευρώ από τη μία, οι προτεστάντες της Ρέιντζερς με αξία 51,60 εκατ. ευρώ από την άλλη. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν είχε περάσει από τη μία πλευρά στην άλλη μέχρι το 1989, όταν ο Μο Τζόνστον πήγε στους «Τζερς». Ματς συχνά με επεισόδια, αλλά και τεράστιο ενδιαφέρον. Το Old firm είναι σίγουρα από τα ντέρμπι εκείνα που ξεχωρίζουν.


ΠΑΡΤΙΖΑΝ-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (αξίας 111,25 εκατ. ευρώ): Αποκαλείται στη Σερβία «Večiti derbi», με άλλα λόγια το αιώνιο ντέρμπι. Είναι ανάμεσα στα πιο «καυτά» του κόσμου. Είναι αγώνας μεταξύ των δύο συλλόγων με τους περισσότερους τίτλους στην Σερβία. Το Βελιγράδι χωρίζεται στα δύο, οι «νεκροθάφτες» από την μία, όπως αποκαλούν τους οπαδούς της Παρτιζάν, ομάδα με σημερινή αξία 46,15 εκατ. ευρώ, και οι γενναίοι νέοι από την άλλη, όπως λένε τους φίλους του Ερυθρού Αστέρα, που έχει αξία 65,10 εκατ. ευρώ. Αντιπαλότητα που συχνά φέρνει βία. Λόγοι ποδοσφαιρικοί, αλλά όχι μόνο. Η Παρτιζάν αποτέλεσε έκφραση του υπουργείου Αμυνας της Σερβίας, ο Ερυθρός Αστέρας του υπουργείου Εσωτερικών. Αξιοσημείωτα τα γεγονότα του 2000, όπου αναμενόταν ένα πολύ θερμό ντέρμπι. Τριάντα οκτώ δευτερόλεπτα από την έναρξη, άρχισαν οι βίαιες συγκρούσεις στις εξέδρες, ο αγώνας διακόπηκε πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό.


ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (αξίας 212,83 εκατ. ευρώ): Μία γέφυρα που είναι αρκετή για να χωρίσει στην μέση την Κωνσταντινούπολη, μία πόλη με δύο ψυχές. Ασία και Ευρώπη, πέρα από το νερό, ή διαφορετικά Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ. Από τη μία μεριά της γέφυρας είναι η Γαλατασαράι, με σημερινή αξία 122,65 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στην πλούσια Κωνσταντινούπολη, την περιοχή της Δύσης. Από την άλλη η Φενερμπαχτσέ, με αξία 90,18 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύει το πνεύμα της Ανατολής που έχει η Πόλη. Το αποκαλούν l Kitalar Arasi Derbi, ντέρμπι διηπειρωτικό, και δίχως αμφιβολία είναι από τα πιο «καυτά» στον κόσμο. Αγώνας με βία και πάθος που χωρίζει την Πόλη στα δύο, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.


ΣΕΒΙΛΗ-ΜΠΕΤΙΣ (αξίας 596 εκατ. ευρώ): Η συνάντηση της Ανδαλουσίας καταφέρνει και συγκεντρώνει πάντα προσοχή και ενδιαφέρον. Μία πόλη, δύο χρώματα: το κόκκινο από την μία πλευρά για την Σεβίλη, με σημερινή αξία 285,50 εκατ. ευρώ, το πράσινο για την Μπέτις, με αξία 283,50 εκατ. ευρώ, από την άλλη. Με την συνοδεία του άσπρου, που ποτέ δεν λείπει. Στην Ισπανία λένε ότι το ντέρμπι της Σεβίλης δεν έχει όμοιο, σε τέτοιο σημείο που είναι αδιανόητο ένας παίκτης να μετακινηθεί από την μία μεριά της πόλης στην άλλη, αλλάζοντας φανέλα και ομάδα.


ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ-ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ (αξίας 155,90 εκατ. ευρώ): Πρόκειται για το περίφημο "Fla-Flu" ή το Clássico das Multidões. Είναι το πιο μεγάλο ντέρμπι στην Βραζιλία, που έχει να παρουσιάσει ένα ασυναγώνιστο ρεκόρ: 194.603 θεατές στις 12 Δεκεμβρίου 1963 στο Maracanà. Η ιστορία της αντιπαλότητάς τους ξεκινά από πολύ παλιά. Η Φλαμένγκο του Ζόρζε Ζέσους, με σημερινή αξία 126,20 εκατ. ευρώ, ιδρύθηκε μετά από την αποστασία ορισμένων παικτών της Φλουμινένσε, αξίας στις μέρες μας 29,20 εκατ. ευρώ, που το 1911 παρουσίασε ένα νέο αθλητικό κέντρο στο Ρίο, χωρίς όμως να έχει ποδοσφαιρικό γήπεδο. Πέρασαν 117 χρόνια, όμως τίποτε δεν βρέθηκε, προκειμένου να μετριάσει αυτή την αντιπαλότητα.


ΕΣΤΕΓΚΛΑΛ-ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ (αξίας 31,53 εκατ. ευρώ): Επιβεβαίωση ότι ντέρμπι δεν υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη ή τη Νότια Αμερική. Κάτι που γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι στην Τεχεράνη. Μία πόλη χωρισμένη στη μέση, ανάμεσα στην Εστεγκλάλ, με σημερινή αξία 14,28 εκατ. ευρώ, και την Περσέπολις, που κοστολογείται στα 17,25 εκατ ευρώ. Ένα ραντεβού ποδοσφαίρου, κοινωνίας και πολιτικής. Η ιστορία αναφέρει τη μία ως την ομάδα του Σάχη, ανάμεσα στις πλουσιότερες, και την άλλη ως μία από εκείνες που προέρχονται από τα χαμηλά στρώματα. Μία αντιπαλότητα πολύ μεγάλη, σε σημείο που η Ligue του Ιράν για 14 χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2009, αναγκάστηκε να καλέσει ξένους διαιτητές. Το μέγεθος του ενδιαφέροντος μαρτυρά η παρουσία των περισσότερων από 100.000 θεατών, μόνο άνδρες μέχρι πρόσφατα, αφού ο νόμος απαγόρευε την παρουσία γυναικών.


ΑΛ ΑΧΛΙ-ΖΑΜΑΛΕΚ (αξίας 54,21 εκατ. ευρώ): Η «μαύρη ήπειρος» έχει τη δική της ξεχωριστή συνάντηση, το δικό της ντέρμπι. Στην Αίγυπτο του ποδοσφαίρου, εκεί που από τη μία βρίσκεται το προλεταριάτο, η ομάδα που ιδρύθηκε από φοιτητές, και από την άλλη η αστική τάξη, η ομάδα του βασιλιά. Μία συνάντηση με μεγάλη αντιπαλότητα. Η Αλ Αχλί έχει σημερινή αξία 33,18 εκατ. ευρώ και η Ζάμαλεκ 21,03 εκατ. ευρώ. Είναι οι δύο ομάδες με τους περισσότερους τίτλους στην Αίγυπτο, που όμως τις χωρίζει και η πολιτική. «Αετοί» ενάντια στους «τοξότες», κοκκινόμαυροι απέναντι στους ερυθρόλευκους. Αποχρώσεις στο Κάιρο, που δοκιμάζει βίαια επεισόδια σχεδόν σε κάθε ένα από αυτά τα ντέρμπι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας