«Εδώ και 50 χρόνια δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού εξαιτίας της άδικης και ασυμβίβαστης στάσης που κρατούν
οι Ε/κ» δήλωσε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της 74η Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανάφερε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον "τουρκοκυπριακό λαό", με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές.
«Είναι καθαρό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις», ανέφερε, ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, λέγοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση win-win.
«Αλλά ατυχώς, συνέχισε, ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης. Είμαστε αποφασισμένοι, στην Ανατολική Μεσόγειο, να προστατεύσουμε μέχρι τέλους, να νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων».
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτοί σε προτάσεις βασισμένες στην συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στα πυρηνικά όπλα, όπου είπε πως ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει, ή να καταργηθούν εντελώς, ή να επιτραπεί σε όλους να τα κατέχουν.
Στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του, ο Ερντογάν είπε:
«Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο, σε ότι αφορά την ανθρωπιστική δράση, καθώς φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων σε παγκόσμια κλίμακα. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων και της πείνας. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 πολιτειών των ΗΠΑ.
Το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες, που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύριοι. Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Συρίων από την Τουρκία και την Ευρώπη.
Η τρομοκρατική οργάνωση PKK δρα υπό τη συγκάλυψη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Βόρεια Συρία. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί για την ασφάλεια της περιοχής
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες.
Η διεθνής κοινότητας χάνει διαρκώς την ικανότητά της να βρίσκει μακρόχρονες και σταθερές λύσεις σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία, η κλιματική αλλαγή.
Καλούμε τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας, προς τη διασφάλιση της ασφάλειας στη Συρία και στην Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθεί η μετανάστευση και οι σφαγές ανθρώπων».
Δείτε εδώ LIVE την Γενική Συνέλευση:
The 74th #UNGA debate is LIVE. Find out if your leader is speaking today - 24 September.
List of speakers: https://t.co/ngc9mbPpdk
?️Watch it LIVE in 6 official languages (AR/EN/FR/RU/SP/ZH) → https://t.co/gEh6A2ZFiO https://t.co/LJzyxxUpxH
— UN Web TV (@UNWebTV) September 24, 2019