Ενα από τα events του καλοκαιριού έφτασε λίγες ώρες πριν τη σέντρα. Η Premier League ξεκινά και σας παρουσιάζουμε εκτενές αφιέρωμα για το κορυφαίο πρωτάθλημα βάζοντάς σας από νωρίς σε μια ακόμα super ανταγωνιστική σεζόν.
Σε όποιο πρωτάθλημα και να είσαι κολλημένος, ακόμα και η αγαπημένη σου ομάδα να μην είναι στο Νησί, δεν μπορείς να μην παραδεχθείς ότι οι Αγγλοι κατά κανόνα συγκεντρώνουν τα περισσότερα αστέρια στη δικιά τους λίγκα. Παικταράδες από όλες τις Εθνικότητες μαζεύονται κάθε χρόνο στο Νησί και κάθε ομάδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην άλλη, ακόμα και σε αυτές που πάνε για το πρωτάθλημα. Για ακόμα μια σεζόν η Premier League ετοιμάζεται να γίνει super ανταγωνιστική και να δώσει ένταση από πολύ νωρίς μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι. Μερικές ώρες πριν τη σέντρα, το SDNA δίνει αφιέρωμα 3.000 λέξεων για το τι έκαναν και τι αναμένεται να κάνουν οι 20 ομάδες της σεζόν 2019-20. Enjoy…
«Το Champions League είναι σημαντικό και δύσκολο να κατακτήσεις, είναι όμως 7 ματς [στα νοκ-άουτ]. Δεν θα πάω στο καζίνο να παίξω ό,τι έχω σε 7 ματς, είναι μεγάλο ρίσκο. Θα βρεθούμε πιο κοντά στην Ευρώπη όταν θα έχουμε περισσότερα πρωταθλήματα, έτσι πάει το πράγμα στην Σίτι». Λογικά ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν σου άφησε καμία απορία για το πως βλέπει τη σεζόν που ξεκινά και το που θα ρίξει το βάρος. Οι Πολίτες ξεκίνησαν τη σεζόν 2019-20 όπως τελείωσαν την προηγούμενη, κατακτώντας σε βάρος της Λίβερπουλ μια κούπα, την 7η στην Σίτι για τον Καταλανό, ο οποίος πέρυσι οδήγησε το club σε εγχώριο treble. Μικρή ήταν η κινητικότητα το καλοκαίρι στο Etihad, κάτι που σημαίνει ότι ο κορμός έμεινε ίδιος. Κομπανί και Ντελφ αποχώρησαν και δύο αποκτήθηκαν. Ο αμυντικός μέσος, Ρόδρι, ήρθε από την Ατλέτικο αντί 70 εκατ. ευρώ σαν η μεταγραφή ρεκόρ για τον σύλλογο, στο ρόστερ μπήκε ο 22χρονος Ισπανός αριστερός μπακ, Ανχελίνιο, που πέρυσι έπαιξε σε 43 αγώνες με την PSV και αποκτήθηκε με χρήση της buy-back ρήτρας και την τελευταία μέρα προστέθηκε ο Ζοάο Κανσέλο από την Γιουβέντους. Η απόκτηση ενός σέντερ-μπακ ήταν το μόνο θέμα που ήταν ακοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή και τελικά δεν συνέβη ποτέ, όμως ο Πεπ έχει σαν ύστατη λύση, να χρησιμοποιήσει τον Ρόδρι του 1.90μ. σαν σέντερ-μπακ. Ο Λιρόι Σανέ τελικά δεν έφυγε για την Μπάγερν αφού υπέστη ζημιά στους συνδέσμους και τέθηκε εκτός για 3-4 μήνες.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Αυτή τη φορά να πιεί νερό από την πηγή
Η περσινή σεζόν για την Λίβερπουλ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ονειρική. Μετά το θαύμα της Κωνσταντινούπολης η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ σήκωσε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά στον ουρανό της Μαδρίτης. Στην Premier League όμως έφτασε στην πηγή... αλλά νερό δεν ήπιε, αφού οι Κόκκινοι συγκέντρωσαν 97 (!) βαθμούς και παρόλα αυτά τερμάτισαν πίσω από την Σίτι. Φέτος θέλουν να πιουν επιτέλους γάργαρο νερό από την πηγή και θα το επιδιώξουν με τη γνωστή συνταγή. Ο Κλοπ ακολούθησε την γερμανική λογική και δεν προχώρησε σε μεταγραφές αποφασίζοντας να δουλέψει με την υπάρχουσα ομάδα. Άλλωστε λένε ότι αν δεν χαλάσει κάτι, μην το φτιάξεις. Μαζί βέβαια με την εσωτερική δουλειά οι Κόκκινοι θέλουν να οχυρωθούν για το μέλλον και γι’ αυτό επένδυσαν σε δύο ταλέντα, τον 17χρονο Φαν Ντεν Μπεργκ και τον 16χρονο Χάρβεϊ Έλιοτ. Για να δούμε αν το σκεπτικό του Κλοπ δικαιωθεί με κάποιον τίτλο.
ΤΣΕΛΣΙ: Με Λάμπαρντ στη μεταβατική εποχή
Η νέα σεζόν είχε ξεκινήσει για την Τσέλσι ουσιαστικά πριν τελειώσει η προηγούμενη. Πως; Με την απόφαση να αφήσει τον προπονητή, Μαουρίτσιο Σάρι, να φύγει παρότι επανέφερε την ομάδα στο Champions League με 3η θέση στην Premier League και κατάκτηση του Europa League. Πλέον, στο Stamford Bridge ζουν ένα ρομάντζο με την επιστροφή του Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος, ως τεχνικός πλέον, καλείται να βοηθήσει σε μια δύσκολη περίοδο καθώς έχει επιβληθεί απαγόρευση μεταγραφών. Μοναδικό νέο πρόσωπο θα είναι ο μέχρι πρότινος εξτρέμ της Ντόρτμουντ, Κρίστιαν Πούλισιτς, που είχε αγοραστεί από τον Ιανουάριο. Πάντως ούτε ο νεαρός Αμερικανός, ούτε κάποιος άλλος μπορεί να καλύψει το αδιανόητο κενό που άφησε ο Εντέν Αζάρ, ο οποίος ύστερα από 7 χρόνια στο Λονδίνο έφυγε για την Ρεάλ. Ο Λάμπαρντ, πρώτος σκόρερ του club, είναι αναγκασμένος να δώσει χρόνο και ευκαιρίες στα νιάτα, όμως και να κλείσει την απόσταση από την κορυφή, από την οποία πέρυσι η Τσέλσι είχε απόσταση 26 βαθμών.
ΤΟΤΕΝΑΜ: Στην καλύτερή της φάση
Στην περσινή προετοιμασία ήταν μισή ομάδα εξαιτίας της συμμετοχής των παικτών της στο Mundial, ενώ το νέο γήπεδο τελικά ήταν έτοιμο για χρήση τον Απρίλιο, όμως παρόλα αυτά, η Τότεναμ κατάφερε να τερματίσει 4η στην Premier League και να φτάσει στον τελικό του Champions League. Φέτος οι Spurs δεν θα έχουν τέτοιου είδους προβλήματα και με τον Μαουρίσιο Ποκετίνο να μένει στον πάγκο και τον κορμό να διατηρείται, οι fans μπορούν να χαίρονται μια εκπληκτική περίοδο για το club. Αν και ο Αργεντινός είχε πει πως δεν θα γίνει κάποια ηχηρή κίνηση, το ρεκόρ μεταγραφής έγινε με τον μέσο της Λιόν Τανγκί Εντομπελέ που κόστισε 65 εκατ. ευρώ, ενώ στο φινάλε έγινε ένα ακόμα «μπαμ» με τον Ζιοβάνι Λο Σέλσο και ήρθε και ο ταλαντούχος αριστερός μπακ, Ράιαν Σεσενιόν. Η Τότεναμ δεν είναι σαν την Σίτι ή την Λίβερπουλ αλλά και φέτος θα είναι σταθερή αξία στο Νησί και αν ο Ντέλε Αλι σταθεροποιηθεί μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο.
ΑΡΣΕΝΑΛ: Πήρε φόρα από τις μεταγραφές
«Οι δικαιολογίες τελείωσαν» είναι το feeling στην Αγγλία για την Αρσεναλ, η οποία στην πρώτη σεζόν της μετα-Βενγκέρ εποχής, τερμάτισε μια θέση και 7 βαθμούς πάνω από την τελευταία του Αλσατού. Αν και είχε γίνει γνωστό ότι το budget θα είναι κοντά στα 50 εκατ. λίρες, τελικά μόνο 72 δαπανήθηκαν για τον Νικολά Πέπε, που πέρυσι έβαλε 22 γκολ και έδωσε 11 ασίστ στην Ligue1 με την Λιλ, ενώ oιι άλλες σημαντικές προσθήκες έγιναν στο 90’ με την απόκτηση του Νταβίντ Λουίζ από την Τσέλσι του Κίεραν Τίρνεϊ από την Σέλτικ. Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιστροφή στο Champions League, κάτι που από πέρυσι φάνηκε ότι είναι πολύ δύσκολο καθώς εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις που ρίχνουν πολύ ρευστό, Λέστερ , Εβερτον, Γουλβς πιέζουν από κάτω. Ο Ουνάι Εμερι φέτος θα κριθεί εντελώς διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι και αν δεν καταφέρει να μπει στην 4άδα, ο όρος αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Δυνάμωσε την άμυνα και πάει για υπέρβαση
Η σκληρή μετά-Φέργκιουσον εποχή συνεχίζεται για την Γιουνάιτεντ, η οποία έχει πάντα τον τρόπο να βρίσκεται στην επικαιρότητα, ειδικά στα μεταγραφικά με σενάρια για αναχωρήσεις/αφίξεις. Σε μια κίνηση που κρίθηκε μάλλον ως βιαστική, το club μονιμοποίησε τον Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο και ο Νορβηγός με περίσσια υπομονή διαχειρίστηκε τα όσα ακούγονταν όλο το καλοκαίρι για τους Πογκμπά και Λουκάκου. Το μπάτζετ των Κόκκινων Διαβόλων είχε γραφτεί πως θα είναι ταπεινό και ότι λίγοι θα αποκτηθούν, όμως μέσα σε μερικές εβδομάδες οι Κόκκινοι Διάβολοι έσπασαν το δικό τους ρεκόρ για τον πιο ακριβό αμυντικό και το... παγκόσμιο δίνοντας 100 εκατ. ευρώ στην Λέστερ για τον Χάρι Μαγκουάιρ. Με τον Γάλλο τελικά να μένει και τον Βέλγο να φεύγει για την Ιντερ, η Γιουνάιτεντ θα φαντάζει σαν overachiever αν καταφέρει να επιστρέψει στο Champions League, κάτι που τελευταία φορά συνέβη με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο.
ΓΟΥΛΒΣ: Τα θετικά αποτελέσματα απέναντι στους μικρούς θα φέρουν την επιτυχία
Η δουλειά του Νούνο Εσπιρίτο Σάντο στη Γουλβς είναι εντυπωσιακή. Μια νεοφώτιστη ομάδα τερμάτισε κάτω μόνο από το top-6 και εξασφάλισε θέση στα προκριματικά του Europa League, ενώ στο FA Cup αποκλείστηκε στην παράταση των ημιτελικών. Φέτος, οι Λύκοι θέλουν να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν, αν και το έργο προβλέπεται δυσκολότερο, καθώς οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις είναι πάντα επικίνδυνες για τις μικρομεσαίες ομάδες. Γι’ αυτό τον λόγο έγιναν κινήσεις που δίνουν βάθος καθώς οι αποχωρήσεις από το Μολινό δεν ήταν σημαντικές. Ο Πάτρικ Κουτρόνε, που αποκτήθηκε από τη Μίλαν, και ο δανεισμός του Βαγιέχο από τη Ρεάλ δίνουν το κάτι παραπάνω στις γραμμές μιας ομάδας που αρέσκεται να παίζει στην κόντρα, ενώ παίκτες όπως οι Μουτίνιο και Χιμένες αναμένεται να είναι καταλυτικοί. Ωστόσο, για να πετύχει φέτος η Γουλβς πρέπει να πάρει αποτελέσματα απέναντι στους μικρούς, άρα χρειάζεται να μάθει να παίζει και ποδόσφαιρο κυριαρχίας.
ΕΒΕΡΤΟΝ: Καινούργιο γήπεδο και Κέν οι οδηγοί για τη νέα σεζόν
Με όραμα ξεκινάει η νέα σεζόν για την Εβερτον, αφού ποδαρικό έγινε με την παρουσίαση των σχεδίων για το υπερσύγχρονο γήπεδο 52.000 θέσεων που θα έχει χτιστεί μέχρι το 2023 στην αποβάθρα Bramley-Moore. Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Μάρκο Σίλβα έχει κρατήσει έναν κορμό και οι βλέψεις φέτος είναι υψηλότερες, με στόχο του Europa League να μοιάζει εφικτός. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν τα Ζαχαρωτά ολοκλήρωσαν τη μεταγραφή του wonderkid της Γιουβέντους, Μόιζε Κεν, ενός επιθετικού για τον οποίο μιλούσε όλη η Ευρώπη τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον, έγιναν κι άλλες σημαντικές κινήσεις, όπως η μεταγραφή του Ντελφ από τη Σίτι και η αγορά του Αντρέ Γκόμες από την Μπαρτσελόνα. Με λίγες, αλλά πολύ σημαντικές προσθήκες πάνω στην υπάρχουσα βάση, η Εβερτον έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο ποιοτικά σχήματα του πρωταθλήματος και ελπίζει να είναι ανταγωνιστική.
ΛΕΣΤΕΡ: Με νιάτα και ενέργεια
Αν και συνήθως ένας προπονητής πηγαίνει σε μια ομάδα για να διορθώσει κάποια πράγματα, ο Μπρένταν Ρότζερς μπορεί να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε ό,τι άφησε ο Κλοπ Πιέλ στην Λέστερ. Η αγορά του 22χρονου παικταρά-μέσου, Τιέλεμανς, ήταν κάτι πολύ σημαντικό για τους Foxes, που έκαναν επίσης δικό τους τον πολυσύνθετο επιθετικό, Αγιόθε Πέρεθ, από την Νιούκαστλ και αναμένουν βοήθεια στον βασικό φορ, Τζέιμι Βάρντι. Ο τεχνικός από την Βόρεια Ιρλανδία έχει στα χέρια του μια νεανική ομάδα γεμάτη ενέργεια και φαντασία και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, μπορεί να χτυπήσει στα ίσα και να πάρει αποτέλεσμα από κάθε αντίπαλο. Το club δέχθηκε μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί και προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου πούλησε τον διεθνή Αγγλο σέντερ-μπακ, Χάρι Μαγκουάιρ, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί 100 εκατ. ευρώ σε ένα deal που ήταν το ακριβότερο στην ιστορία του.
ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ: Το βήμα παραπάνω με Αλέρ
Την περσινή σεζόν η Γουέστ Χαμ τερμάτισε στη 10η θέση της Premier League. Μία καλή θέση αν αναλογιστεί κανείς ότι το top-6 είναι καπαρωμένο από τους μεγάλους, αλλά και αν συνυπολογίσει τα προβλήματα τραυματισμών σημαντικών παικτών, όπως οι Λαντσίνι, Γούιλσιρ, Ριντ, Γιαρμολένκο και Αντι Κάρολ. Τη φετινή χρονιά, ωστόσο, τα Σφυριά θα πατήσουν στους αγωνιστικούς χώρους με όλα τα όπλα στη φαρέτρα τους, αλλά και με μερικές σημαντικές προσθήκες. Η απόκτηση από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης του Αλέρ των 20 γκολ σε Bundesliga και Europa League την περσινή σεζόν, αλλά και η μεταγραφή του μεσοεπιθετικού Φορνάλς από τη Βιγιαρεάλ ήχησαν στην αγγλική αγορά. Ετσι, ο Πελεγκρίνι έχει δημιουργήσει ένα μείγμα ποδοσφαιριστών, στο οποίο αν βγουν και οι νέες προσθήκες, τότε η Γουέστ Χαμ μπορεί να στοχεύσει ψηλότερα.
ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ: Ο Γκράθια αξιοποιεί τα εργαλεία του
Με σταθερά βήματα κινείται τα τελευταία χρόνια η Γουότφορντ και έχει καταφέρει να γίνει μόνιμη στην Premier League. Πέρυσι, αν και τερμάτισε στην 11η θέση, πέρασε 37 αγωνιστικές στο πάνω μισό της βαθμολογίας και έπαιξε στον τελικό του FA Cup για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια. Ο Ισπανός προπονητής, Χάβι Γκράθια, χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα εργαλεία που έχει στα χέρια του προσφέροντας σωστή διαχείριση και κίνητρο στους παίκτες του και έχει φτιάξει ένα σύνολο δυνατό στην κόντρα με τον Ζεράρ Ντεουλοφέου να περνά σε κεντρικό ρόλο και να πηγαίνει ανέλπιστα καλά. Αν και στη μεταγραφική φάνηκε πως τα πράγματα θα παραμείνουν εντελώς ήσυχα, πάρθηκε το ρίσκο με τον έμπειρο επιθετικό, Ντάνι Γουέλμπεκ, ήρθε ο σέντερ-μπακ, Κρεγκ Ντόσον, ενώ στο φινάλε αποκτήθηκε με ρεκόρ μεταγραφής, ο εξτρέμ της Ρεν, Ισμαΐλα Σαρ, αντί 35 εκατ. ευρώ.
ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ: Έμεινε τουλάχιστον ο Ζάχα
Η περσινή χρονιά βρήκε την Κρίσταλ Πάλας να τερματίζει στην 12η θέση της Premier League, όμως τα πράγματα φέτος θα είναι αρκετά πιο δύσκολα. Το καλοκαίρι η ομάδα του Ρόι Χόντσον αναλώθηκε στις διαπραγματεύσεις ως προς τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Έχασε τον Γουάν-Μπισάκα, ο οποίος αναχώρησε για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί 55 εκατ. ευρώ, ενώ δεν σταμάτησε να αρνείται προτάσεις για τον Γούλφριντ Ζάχα, τον οποίο κυνήγησαν η Έβερτον και η Άρσεναλ. Η λέξη σχεδιασμός ήταν σχεδόν άγνωστη με τον Αγγλο τεχνικό να διαχειρίζεται μία κατάσταση, στην οποία η μοναδική μεταγραφή είναι εκείνη του Αγιού, ενώ το ρόστερ είναι γερασμένο με ανάγκες και κενά. Ο Χόντσον φώναζε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για ενίσχυση, όμως ουδείς από την διοίκηση τον άκουσε. Έτσι φέτος, εκτός από τον Ζάχα, πρέπει να βασιστεί στον αρχηγό της, Λούκα Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος ήταν ο περσινός πρώτος σκόρερ και παίκτης βαρόμετρο. Αν θέλει να μην μπλέξει, πρέπει να τα πάει καλύτερα στο Selhurst Park από πέρυσι, όταν είχε μόλις 5 νίκες.
ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ: Η σεζόν προβλέπεται δύσκολη
Η Νιούκαστλ περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Οι οπαδοί της ομάδας έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στον ιδιοκτήτη Μάικ Άσλεϊ για την κακή αγωνιστική κατάσταση κατηγορώντας τον πως δεν ρίχνει... ρευστό στο σύλλογο. Η αποχώρηση του Ράφαελ Μπενίτεθ και η πρόσληψη του Στιβ Μπρους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σε ένα τόσο τεταμένο κλίμα οι Καρακάξες κάνουν πρεμιέρα σε μία σεζόν που προβλέπεται ανηφορική με μοναδικό στόχο την επιβίωση στην Premier League. Αν υπάρχουν ελπίδες; Φυσικά και υπάρχουν, ποδόσφαιρο είναι αυτό. Η Νιούκαστλ άλλωστε έχει αποκτήσει δύο ποδοσφαιριστές που έχει επενδύσει αρκετά πάνω τους και ελπίζει σε αυτούς. Ο λόγος για τον δεξιό εξτρέμ Σεν Μαξιμέν που αγόρασε από τη Νις και τον στράικερ Ζοέλιντον από την Χόφενχαϊμ. Εν πάση περιπτώσει, η Νιούκαστλ έχει τον τίτλο του φαβορί για υποβιβασμό, τώρα μένει να δούμε τι ισχύει στο χορτάρι.
ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ: Με πλάνο σχεδιάζει το μέλλον
Η Μπόρνμουθ ετοιμάζεται για την 5η της σεζόν στην Premier League και ο τεχνικός της, Έντι Χάου, εξακολουθεί να περνά τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα. Μάλιστα, είχε δηλώσει ότι αν το club συνεχίσει να πανηγυρίζει για την απλή παρουσία του στην Premier League, θα υπάρχει ταβάνι. Ο νεαρός Άγγλος στοχεύει στη δόμηση ενός συλλόγου που θα πατά γερά πάνω στην οργάνωσή του και σε αυτό το πνεύμα πραγματοποίησε το σχεδιασμό της νέας σεζόν. Κατάφερε να κρατήσει τον βασικό κορμό, πούλησε δύο παίκτες back-up, τους Τάιρον Μινγκς και Λις Μουσέ, αντί συνολικά 36 εκατ. λιρών και κάλυψε τα κενά κοιτάζοντας στην αγορά της Championship. Από εκεί απέκτησε τον 23χρονο, Φίλιπ Μπίλινγκ, και τον 20χρονο, Λόιντ Κέλι, ταλέντα που αποτελούν επένδυση για το μέλλον.
ΜΠΕΡΝΛΙ: Για μία ήσυχη χρονιά με την ίδια συνταγή
Τέτοιες μέρες το καλοκαίρι του 2018 η Μπέρνλι είχε το πρώτο της ευρωπαϊκό ταξίδι μετά το 1967 αγωνιζόμενη στο προκριματικά του Europa League, όπου αποκλείστηκε στα play-offs από τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια προσγειώθηκε στην σκληρή πραγματικότητα της Premier League, όπου ολοκλήρωσε τη σεζόν τερματίζοντας στην αξιοπρεπέστατη - για τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου - 14η θέση. Φέτος, η ομάδα του Σον Ντάις ξεκινάει τη χρονιά της χωρίς πολλές αλλαγές, δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ενώ πιο μεγάλη απώλεια ήταν εκείνη του Σαμ Βόουκς, ο οποίος αναχώρησε για την Στόουκ τον Ιανουάριο. Το κενό του καλύφθηκε το καλοκαίρι με τον 30χρονο στράικερ Τζέι Ροντρίγκες από την Γουέστ Μπρομ, δίχως να υπάρξουν άλλες αξιόλογες κινήσεις. Η Μπέρνλι θα πορευτεί την ερχόμενη σεζόν με την περσινή συνταγή, η οποία της έφερε άνετη σωτηρία.
ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ: Με Χάσενχιτλ και αυτοπεποίθηση
Πέρυσι τερματισε στο +5 από τη ζώνη του υποβιβασμού και την 16η θέση της PL, όμως στις τάξεις των οπαδών υπάρχει μια αίσθηση ότι κάτι καλό συμβαίνει στην ομάδα. Στα μέσα της περασμένης σεζόν η Σαουθάμπτον προσέλαβε τον Ραλφ Χάσενχιτλ και ο Γερμανός έχει καταφέρει να δώσει στους Αγίους μια θετική αύρα έχοντας μετατρέψει τον αρνητισμό σε αισιοδοξία. Οπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί του, Ποκετίνο και Κούμαν. Ο Τσε Ανταμς, ένας δυναμικός επιθετικός και ο Μουσά Τζενεπό, ένας εξτρέμ που δίνει το στοιχείο του απρόβλεπτου, κόστισαν μαζί 30 εκατ. ενώ αγοράστηκε ο Ντάνι Ινγκς από την Λίβερπουλ αντί 19 εκατ. λιρών. Φόρστερ, Καρίγιο, Λεμινά, παρέμειναν στο club σαν ο βασικός κορμός. Ενα πράγμα που καλείται να διορθώσει η Σαουθάμπτον είναι οι επιδόσεις εντός έδρας καθώς στα 57 τελευταία ματς στο Saint Mary's μετρά μόλις 15 νίκες.
ΜΠΡΑΪΤΟΝ: Δύσκολα, όπως και πέρυσι
Η τελευταία ομάδα που σώθηκε πέρυσι ήταν η Μπράιτον τερματίζοντας στο +2 από τον υποβιβασμό. Αφού ο προπονητής, Κρις Χιούτον, είχε 3 νίκες σε 23 αγώνες πρωταθλήματος, απομακρύνθηκε και τη θέση του πήρε ο Γκρέιαμ Πότερ, που είχε κάνει θαύματα στην Εστερσουντ και σταθεροποίησε την Σουόνσι. Αν και το προηγούμενο καλοκαίρι όλες οι μεταγραφές πάτωσαν, ο Αγγλος τεχνικός δήλωσε ότι «έχει γίνει καλή δουλειά στο club». Στόχος δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από τη αποφυγή του υποβιβασμού, ενώ το πρόβλημα στην επίθεση είναι το Νο1 που πρέπει να λυθεί καθώς πέρυσι ο μέσος όρος ήταν κάτω από ένα γκολ ανά αγώνα και όταν δεν σκόραρε ο 36χρονος φορ, Γκλεν Μάρεϊ, μπροστά δεν κουνιόταν τίποτα. «Ονόματα» όπως οι Χοσέ Ισκέρδο και Alireza Jahanbakhsh [εννοείται με λατινικά το όνομά του] οφείλουν κάποια στιγμή να παίξουν μπάλα και να βοηθήσουν.
ΝΟΡΙΤΣ: Ο σχεδιασμός όπλο και στα σαλόνια
Η Νόριτς είναι η ομάδα που κατέκτησε πέρυσι την Championship από τον Μάιο. Τα Καναρίνια επέστρεψαν στην PL και οφείλουν τα πάντα στον Γερμανό προπονητή, Ντάνιελ Φάρκε, ο οποίος το προηγούμενο καλοκαίρι πούλησε ό,τι καλύτερο είχε, μάζεψε 43 εκατ. λίρες και άλλαξε εντελώς την ομάδα. «Ηταν απίστευτο το πόσο με εμπιστεύτηκαν οι ιδιοκτήτες». Με τη δική του φιλοσοφία κινήθηκε η ομάδα και στην πρόσφατη μεταγραφική. Αποδέσμευσε μεγάλους σε ηλικία με μεγάλα συμβόλαια και έδωσε μόλις 3.75 εκατ. λίρες για τον Αγγλο δεξί μπακ, Σαμ Μπάιραμ, και τον Ελβετό επιθετικό, Γιόσιπ Ντρμιτς. Αν έπρεπε με το ζόρι να δώσεις σε κάποιον τον τίτλο του star-player, αυτός θα ήταν ο 29χρονος Φινλανδός επιθετικός, Τέεμου Πούκι, που έβαλε 29 τεμάχια πέρυσι στην Championship.
ΣΕΦΙΛΝΤ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Έσπασε μεταγραφικά ρεκόρ και στοχεύει την παραμονή
Η Σέφιλντ επέστρεψε στην Premier League έπειτα από 12 χρόνια με τον Κρις Γουάιλντερ και την παρέα του να παίρνουν τρεις σερί ανόδους και να βρίσκονται από την League One στη μεγάλη κατηγορία. Ως εκ τούτου ο 51χρονος τεχνικός, ο οποίος πλησιάζει τα 1.000 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας, ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2022 για να συνεχίσει το έργο του. Πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Σέφιλντ που αυτό το καλοκαίρι έσπασε τέσσερις φορές το ρεκόρ της πιο ακριβής της μεταγραφής. Νο1 από αυτές ήταν εκείνη του Ολιβερ Μακμπέρνι για τον οποίο δόθηκαν στην Σουόνσι 19 εκατ. ευρώ. Σημαντικές προσθήκες είναι επίσης αυτές των Μουσέ από την Μπόρνμουθ και του Γιαγκέλκα από την Εβερτον, όμως το ερώτημα παραμένει. Εχει το σύνολο του Γουάιλντερ την απαραίτητη ποιότητα να παραμείνει στην Premier;
ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ: 148 εκατομμύρια ευρώ και τα όνειρα στα ύψη
Η Άστον Βίλα επέστρεψε έπειτα από τρία χρόνια στην Premier League. Οι «Βίλανς» πήραν το μακρύ και δύσκολο δρόμο για την επιστροφή στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας της Αγγλίας. Τερμάτισαν στην 5η θέση της Championship και χρειάστηκε να κερδίσουν την Ντέρμπι Κάουντι του Φρανκ Λάμπαρντ στο μεγάλο τελικό των play-offs. Τώρα πλέον οι άνθρωποι και οι φίλοι της Άστον Βίλα ελπίζουν για το καλύτερο. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, άλλωστε πώς να μην είναι όταν οι «Βίλανς» σάρωσαν το μεταγραφικό παζάρι. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν ολοκληρώσει 12 μεταγραφές και έχουν ξοδέψει 148 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα της Premier League. Ακριβότερη αυτή του Γουέσλι για 25 εκατομμύρια, ενώ στο ρόστερ της έχει αξιόλογους παίκτες, όπως ο Ντάγκλας Λουίς και ο Ελ Γκαζί. Οι οπαδοί της Άστον Βίλα έχουν αγκαλιάσει την ομάδα τους από τα παιχνίδια της προετοιμασίας και ελπίζουν να την δουν να πηγαίνει ψηλά.
Πηγή: sdna.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.