Με αφορμή την απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς που ισχύει στο Κασμίρ κάνουμε μια σύντομη αναφορά των γεγονότων και γιατί η περιοχή θεωρείται εμπόλεμη ζώνη εδώ και δεκαετίες.
Τα προβλήματα για την περιοχή ξεκίνησαν ουσιαστικά το 1947, οπότε έγινε ο διαχωρισμός της ινδικής υποηπείρου κατόπιν της ανεξαρτησίας της από τους Βρετανούς. Σχηματίστηκαν δύο κράτη: η Ινδία και το Πακιστάν. Εν όψει των νέων δεδομένων που αναδύθηκαν, ο Μαχαραγιάς του Kashmir, Hari Singh, έπρεπε να επιλέξει βάσει εγγύτητας της περιοχής αν το Kashmir θα αποτελούσε έδαφος του Πακιστάν ή της Ινδίας. Ήταν ένας ινδουιστής ηγέτης μιας περιοχής η οποία κατοικούνταν ως επί το πλείστον από μουσουλμάνους. Αρχικά προσπάθησε να κρατήσει ουδέτερη στάση, και να μην επιλέξει καμία από τις δύο πλευρές όμως στη συνέχεια το Πακιστάν έστειλε μουσουλμάνους, οι οποίοι προσέγγισαν την πρωτεύουσα Srinagar. Έτσι, ο Μαχαραγιάς στράφηκε στην Ινδία προκειμένου να λάβει στρατιωτική βοήθεια. Ως αντάλλαγμα υπέγραψε την Πράξη Προσχώρησης, παραχωρώντας το Kashmir στην εν λόγω χώρα
Κατά την περίοδο 1947-1948 έγινε πόλεμος μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Η Ινδία απευθύνθηκε στα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) προκειμένου να επέλθει λύση στην αψιμαχία της με το Πακιστάν. Στις 13 Αυγούστου 1948 Ψήφισμα των ΗΕ ζήτησε από το Πακιστάν να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Kashmir και, αφού γινόταν αυτό, η Ινδία επρόκειτο να αποσύρει και αυτή το μεγαλύτερο μέρος από τις δικές της δυνάμεις. Κατόπιν τούτου, το σχέδιο περιελάμβανε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ούτως ώστε οι κάτοικοι του Kashmir να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ωστόσο, το Πακιστάν συνέχισε τον πόλεμο, αψηφώντας την εντολή των ΗΕ. Εν τέλει, το 1949 οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, με την Ινδία να καταλαμβάνει το 65% του Kashmir, και το υπόλοιπο να βρίσκεται υπό την κυριαρχία του Πακιστάν. Πλέον, μεταξύ του ινδικού και του πακιστανικού Kashmir τα ΗΕ χάραξαν Γραμμή Ελέγχου
Τον Αύγουστο του 1965, το Πακιστάν εξαπέλυσε μια συγκεκαλυμμένη επίθεση στο ινδικό τμήμα του Kashmir στην συνέχεια η Ινδία ανταπέδωσε το χτύπημα, περνώντας τα διεθνή σύνορα στο Ανατολικό Πακιστάν (σημερινό Bangladesh), και κάνοντας επίθεση στην περιοχή. Ο πόλεμος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, με την κάθε δύναμη να έχει κατακτήσει τμήματα της εδαφικής επικράτειας της άλλης. Μετά από πιέσεις των διεθνών υπερδυνάμεων, τα δύο κράτη δέχθηκαν να τερματίσουν τον πόλεμο και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Το 1999, η Ινδία έκανε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον μαχητών που είχαν διεισδύσει σε βουνά στην περιοχή Kargil, στο ινδικό τμήμα του Kashmir. Το κράτος κατηγόρησε τότε το Πακιστάν πως στήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ η τελευταία χώρα απέρριψε την οποιαδήποτε στήριξή τους, Σε απάντηση των βομβαρδισμών, το Πακιστάν έθεσε σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις του, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια νέα σύγκρουση.
Το 2016 παρατηρήθηκε αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών. Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2016 το ινδικό τμήμα του Kashmir έγινε αντικείμενο επίθεσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 στρατιώτες
Σήμερα το Kashmir ανήκει σε τρία διαφορετικά κράτη. Το βορειοδυτικό τμήμα του -το επονομαζόμενο Βόρειες Περιοχές και Kashmir- ανήκει στο Πακιστάν, το κεντρικό και νότιο τμήμα του ανήκει στην Ινδία, ενώ η Κίνα έχει τον έλεγχο στο βορειοανατολικό πέρασμα.Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της επαρχίας του Κασμίρ δε θέλουν να ανήκουν διοικητικά στην Ίνδία, προτιμώντας, είτε την ανεξαρτησία, είτε την ένωση με το Πακιστάν.Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι πληθυσμοί του Κασμίρ και του Τζαμού είναι σε ποσοστό άνω του 60% μουσουλμανικοί. Η πολιτεία αυτή αποτελεί την μοναδική περιοχή σε όλη την Ινδία, όπου οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.