Με το ενάμισι πόδι στα ημιτελικά του Champions League βρίσκεται η Λίβερπουλ μετά τη νίκη της με 2-0 επί της Πόρτο στο Άνφιλντ στον πρώτο προημιτελικό!
Οι reds έθεσαν από νωρίς τις βάσεις για τη νίκη με τα γκολ των Κεϊτά στο 5’ και Φιρμίνο στο 26’ και παρότι οι «δράκοι» έχασαν κάποιες καλές ευκαιρίες κυρίως με τον Μαρεγκά, η ομάδα του Κλοπ κράτησε το «καθαρό» της προβάδισμα.
Έτσι, η περσινή φιναλίστ πάει με... αέρα στον επαναληπτικό που θα γίνει την άλλη Τετάρτη (17/4) στο Ντραγκάο, εκεί όπου πέρσι (για τη φάση των «16» τότε) πέρασε με μια εύκολη πεντάρα.
Φουλ για τετράδα με Σον η Τότεναμ, μοιραίος ο Αγουέρο! (video)
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φιρμίνο, που σε 11 αγώνες του Champions League στο Άνφιλντ έχει εμπλακεί σε 12 γκολ (7 γκολ, 5 ασίστ), έφτασε συνολικά τα 13 στη διοργάνωση (σε 22 αγώνες) και μόνο δύο άλλοι Βραζιλιάνοι έχουν φτάσει αυτόν τον αριθμό σε λιγότερους αγώνες (20 ο Αντριάνο, 21 ο Νεϊμάρ).
Παράλληλα, με τα 13 του γκολ στο CL ο Φιρμίνο ισοφάρισε τους Σαλάχ-Μανέ και μόνο ο Τζέραρντ έχει περισσότερα στη διοργάνωση με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Επίσης, από τη σεζόν 2017/18, μόνο ο Ρονάλντο (24) έχει εμπλακεί σε περισσότερα γκολ από τον Φιρμίνο (20) στο Champions League (19 ο Μέσι)!
Όσον αφορά τον Κεϊτά, που σκόραρε το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη Γουινέα που σκοράρει στα πλέι οφ του Champions League.
Σημειώνεται επίσης πως αυτή ήταν η νίκη Νο400 του Γιούργκεν Κλοπ ως προπονητής (111 με Λίβερπουλ, 180 με Ντόρτμουντ, 109 με Μάιντς).
Ο αγώνας…
Η Πόρτο είχε την πρώτη φάση με τον Μαρεγκά στο 2’ να σουτάρει έξω, όμως η Λίβερπουλ ήταν αυτή που βρήκε το γρήγορο γκολ. Στο 5’ ο Μανέ από αριστερά έδωσε στον Φιρμίνο κι αυτός στον Κεϊτά, ο οποίος σούταρε από το ύψος της περιοχής κι η μπάλα αφού κόντραρε, κατέληξε στα δίχτυα του Κασίγιας για το 1-0!
Στο 22’ οι reds έχασαν μεγάλη ευκαιρία για το δεύτερο γκολ όταν ο Σαλάχ από ευνοϊκή θέση αστόχησε, αλλά στο 26’ το 2-0 έγινε πράξη, αφού ο Φιρμίνο μετά το γύρισμα του Άρνολντ (μετά από ωραία συνεργασία με τον Χέντερσον) είχε εύκολο έργο να σπρώξει την μπάλα στην κενή εστία!
Η Πόρτο έφτασε μια ανάσα στο να μειώσει στο 30ό λεπτό με τον Μαρεγκά να βλέπει τον Άλισον να κάνει τρομερή απόκρουση, ενώ σ’ εκείνο το σημείο ο ρεφ κοίταξε το VAR για χέρι του Άρνολντ στην περιοχή, όμως δεν έδωσε πέναλτι και οι «δράκοι» εκτέλεσαν κόρνερ, απειλώντας ξανά με τον Μαρεγκά που είδε και πάλι τον Βραζιλιάνο πορτιέρο των γηπεδούχων να αποκρούει.
Στο 34’ ήταν σειρά της Λίβερπουλ να πλησιάσει στο γκολ αλλά ο Φιρμίνο σούταρε άουτ, στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου.
Η πρώτη φάση της επανάληψης ήταν το γκολ του Μανέ στο 48’ που ακυρώθηκε με υπόδειξη οφσάιντ που επιβεβαιώθηκε από το VAR, αν και η φάση ήταν πραγματικά οριακή, ενώ στο 53’ το σουτ του Σαλάχ κατέληξε στην αγκαλιά του Κασίγιας.
Στο 69’ ο Μαρεγκά που ήταν ο μόνος από πλευράς «δράκων» που απειλούσε ανάγκασε τον Άλισον σε απόκρουση, ενώ στο επόμενο λεπτό του σουτ του Μανέ για τη Λίβερπουλ δεν βρήκε στόχο.
Στο 78’ ο Μαρεγκά έχασε άλλη μια καλή ευκαιρία για τους Πορτογάλους σουτάροντας έξω και από εκεί και πέρα δεν σημειώθηκε κάτι αξιόλογο, με τη Λίβερπουλ να κρατά το 2-0 μέχρι το φινάλε, ενώ οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν -δικαίως- για κόκκινη κάρτα στον Σαλάχ στο 84' για πάτημα στον Οτάβιο.
Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ–Άρνολντ, Λόβρεν, Φαν Ντάικ, Μίλνερ, Χέντερσον, Φαμπίνιο, Κεϊτά, Σαλάχ, Φιρμίνο (82' Στάριτζ), Μανέ (73' Οριγκί)
Πόρτο: Κασίγιας, Περέιρα (77' Αντράντε Ντος Σάντος), Φελίπε, Μιλιτάο, Κορόνα, Ντανίλο, Τόρες (73' Κόστα Αλμέιδα), Τέλες, Οτάβιο, Σοάρες (62' Μπραχίμι), Μαρεγκά