Στην Κολομβία το 2017 θα κλείσει με τον χαμηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη με τους αντάρτες της άκρας αριστεράς η οποία σπάρασσε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής επί μισό αιώνα και πλέον, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι αρχές.
Στην Κολομβία, τη χώρα η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, καταγράφηκαν «λίγες περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες» το 2017, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας.
«Καταγράψαμε φέτος έναν δείκτη 23 (ανθρωποκτονιών) ανά 100.000» κατοίκους, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, κάνοντας λόγο για 320 λιγότερες δολοφονίες από την αμέσως προηγούμενη χρονιά και διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή η χρονιά θα μείνει στην ιστορία ως η πιο ασφαλής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ιατροδικαστικό ινστιτούτο της Κολομβίας, το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τον ετήσιο επίσημο απολογισμό του, είχε κάνει λόγο για 11.532 ανθρωποκτονίες το 2016.
Ως το 2015, η Κολομβία κατατασσόταν 3η στη Λατινική Αμερική μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών, μετά τη Βενεζουέλα (57,1) και τη Βραζιλία (26,7), ενώ ο μέσος όρος στον πλανήτη είναι 5,3, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η κυβέρνηση δημοσιοποιεί αυτόν τον απολογισμό στο τέλος μιας χρονιάς κατά τη διάρκεια της οποίας η οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) παρέδωσε τα όπλα και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά, μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν ο επικεφαλής της και ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος τον Νοέμβριο του 2016.
Παράλληλα, η Μπογοτά διεξάγει συνομιλίες με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή στη χώρα και έχει κηρύξει αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με τις κυβερνητικές δυνάμεις η οποία ισχύει ως την 9η Ιανουαρίου, μέχρι νεωτέρας.
Ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας υπενθύμισε ότι στη χώρα καταγράφονταν ως και 25.000 ανθρωποκτονίες τον χρόνο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, ενώ σήμερα η πλειονότητα των φόνων και των δολοφονιών αποδίδονται σε διαπληκτισμούς.
«Ο κυριότερος λόγος είναι η αδιαλλαξία (...) αυτή προκαλεί τους θανάσιμους διαπληκτισμούς», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι δολοφονίες δεν οφείλονται πλέον «στην ένοπλη σύγκρουση».
Η πρωτεύουσα της Κολομβίας, η Μπογοτά, είναι η πόλη της χώρας όπου ο δείκτης των ανθρωποκτονιών μειώθηκε περισσότερο, στις 14,2.