Με έκπληξη μια ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων που βρεθήκαμε την περασμένη βδομάδα στην Κίνα συναντήσαμε στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Σαγκάης τον…κινέζο καραγκιόζη. Φιγούρες του αρχαιότατου θεάτρου σκιών της Κίνας που έλκουν την καταγωγή τους από τη δυναστεία Μιγκ.
Διάφοροι μελετητές αναγάγουν το θέατρο σκιών στην Κίνα, γύρω στo 200 μ.Χ με χώρα εισαγωγής την Ινδία. Στην Κίνα προέκυψε σύμφωνα με μια κινέζικη παράδοση από ένα μάγο, που για να παρηγορήσει τον Βασιλιά Βού - Τί, που έχασε τη γυναίκα του, αναπαράστησε τη σκιά της, πίσω από μια οθόνη. Το Κινέζικο Θέατρο Σκιών, φτάνει σε θαυμαστό βαθμό τελειότητας, και απαράμιλλη αισθητική ποιότητα, γιατί ενσωματώνει διαφορετικές Τέχνες, όπως: Η ζωγραφική, η Χαραχτική, η Μουσική, η μιμητική, δίνοντάς τις σε μια καινούργια έκφραση.
Οι φιγούρες του κινέζικου Θεάτρου Σκιών είναι περίπλοκες, λεπτοδουλεμένες και με πολλές αρθρώσεις (κινητά μέρη). Κατασκευάζονταν από δέρμα γαϊδάρου και αναπαριστούσαν το Βούδα, διάφορα φαντάσματα, καθώς και δαίμονες με κεφάλια ζώων. Αργότερα, όταν το θέαμα έχασε το θρησκευτικό του χαρακτήρα, αντικαταστάθηκαν με άλλες που είχαν ανθρώπινή μορφή.
Αρκετά από αυτά τα δείγματα κινεζικού θεάτρου σκιών αλλά και Comics βρέθηκαν στο πλαίσιο αρχαιολογικών ανασκαφών το 1957 στην περιοχή Lyoyang στην επαρχία Henan.
Παγκόσμιος
Μετά την Ασία το Θέατρο Σκιών ταξίδεψε στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Στις μουσουλμανικές χώρες το Θέατρο Σκιών δέχτηκε σημαντικούς περιορισμούς, αφού η θρησκεία δεν επέτρεπε οι φιγούρες να απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές.
Σημαντικός σταθμός της διαδρομής του Θεάτρου Σκιών ήταν στη συνέχεια η Οθωμανική αυτοκρατορία, το 16ο αιώνα. Σχετικά με τη δημιουργία του τούρκικου Θεάτρου Σκιών, μια παράδοση αναφέρει πως ο Χατζηαβάτης ήταν εργολάβος στην Προύσα της Μικράς Ασίας και έχτιζε ένα παλάτι για λογαριασμό του Πασά. Μεταξύ των μαστόρων που συμμετείχαν στο χτίσιμο ήταν και ο Καραγκιόζης ως μαραγκός. Με τα αστεία του ξεσήκωνε όλους τους μαστόρους και έτσι το χτίσιμο του παλατιού καθυστερούσε. Όταν το έμαθε ο πασάς από τον Χατζηαβάτη, εξοργίστηκε και διέταξε να τον σκοτώσουν.
Ο θάνατος του Καραγκιόζη προκάλεσε την αγανάκτηση του λαού. Λίγο αργότερα ο Πασάς έπεσε σε μελαγχολία εξαιτίας της αδικίας που είχε διαπράξει. Ο Χατζηαβάτης για να τον διασκεδάσει έφτιαξε μια χάρτινη φιγούρα του Καραγκιόζη και τον αναπαράστησε πάνω σε ένα πανί που το φώτιζε. Τα αστεία του Καραγκιόζη χαροποίησαν τον Πασά και έδωσε την άδεια στον Χατζηαβάτη να δίνει ανάλογες παραστάσεις και για το λαό.