Υπέρ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας τάχθηκε χθες το Κοινοβούλιο της περιφέρειας, δίνοντας από τη μια τέλος στην αγωνία, ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο πιο ισχυρό μέτωπο αντιπαράθεσης με τη Μαδρίτη.
Έφυγαν τρεις
Μετά από συνεχείς αναβολές και έπειτα από μία επεισοδιακή συνεδρία, η Βουλή της Καταλωνίας ενέκρινε, με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου και κήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, τα τρία κόμματα που είναι αντίθετα στην ανεξαρτησία, το Λαϊκό Κόμμα (PPC), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC) και το κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα, λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσουν για κάτι το οποίο εξαρχής θεωρούσαν παράνομο. Σημειώνεται ακόμη ότι η ψηφοφορία διεξήχθη ονομαστικά, με τον κάθε βουλευτή να ρίχνει την ψήφο του σε κάλπη. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι η καταλανική Βουλή αποτελείται από 135 μέλη, από τα οποία τα 52 αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία. Σε περίπτωση που ψήφιζε η ολομέλεια του σώματος, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν οριακό (62-70), εάν προσμετρήσει κάποιος και τις 10 αρνητικές ψήφους από τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ.
Ζητωκραυγές
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο καταλανικό Κοινοβούλιο, η οποία ξεκίνησε μετά από συνεχείς αναβολές, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε έξω από το κτήριο αναμένοντας την τελική απόφαση. Με το άκουσμα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, ενώ κατά την αποχώρηση του Κάρλες Πουτζδεμόν από τη Βουλή, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να τον επευφημούν.
Αντίδραση Ραχόι
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter κάλεσε τους Ισπανούς να παραμείνουν ψύχραιμοι, ενώ τόνισε πως η κυριαρχία του νόμου στην Καταλωνία θα αποκατασταθεί. Νωρίτερα ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τη Γερουσία να εγκρίνει το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο του επιτρέπει να αποπέμψει τον Κάρλες Πουτζδεμόν από την προεδρία της Καταλωνίας, ενώ δίνει το δικαίωμα στη Μαδρίτη να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της περιφέρειας. Υπενθυμίζεται πως βάση του Συντάγματος, η κυβέρνησης της Ισπανίας θα πρέπει να ορίσει εκλογές για νέα κυβέρνηση στην Καταλωνία εντός έξι μηνών.
Ουδέν σχόλιον
Ουδέτερη στάση στο όλο ζήτημα κράτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα να παραπέμπει σε παλαιότερες δηλώσεις του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, στις οποίες τόνιζε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Καταλωνία είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας. Νωρίτερα, Ευρωπαίοι επίτροποι είχαν τονίσει την ανάγκη να γίνει σεβαστό το ισπανικό Σύνταγμα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Καταλωνία.
Η επόμενη μέρα
Μετά τα πανηγύρια, η Καταλωνία θα πρέπει να δει πλέον την επόμενη μέρα και αυτή είναι άκρως δυσοίωνη για την περιφέρεια. Κατ’ αρχήν, αυτόματα η Καταλωνία τίθεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε θα πρέπει, αν θέλει, να αρχίσει από την αρχή τις διαδικασίες ένταξης. Ακόμη, θα σταματήσει να έχει ως νόμισμά της το ευρώ, κάτι που θα την αναγκάσει να κόψει το δικό της νόμισμα. Σε αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν αρχίσει τις διαδικασίες απομάκρυνσης της έδρας τους από τη Βαρκελώνη, κάτι που σημαίνει πως η διοίκηση της περιφέρειας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ραγδαία αύξηση των ανέργων.
Τι προνοεί το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος
Το περιβόητο άρθρο του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερουσία στη Μαδρίτη, προνοεί μια σειρά μέτρων τα οποία η ισπανική κυβέρνηση θα επιβάλει στην Καταλωνία «προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην περιοχή». Το πρώτο μέτρο είναι η απομάκρυνση του Κάρλες Πουτζδεμόν και όλων των μελών της κυβέρνησής του και η ανάληψη της εξουσίας, αλλά επίσης και όλων των θεσμικών οργάνων από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Ακόμη, ένα μέτρο που ήδη εφαρμόστηκε από τον Σεπτέμβριο με σκοπό να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι ο έλεγχος των οικονομικών της περιφέρειας. Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε να της δοθούν οι εξουσίες για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική. Παράλληλα, υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης τίθενται και τα δύο δημόσια μέσα ενημέρωσης της Καταλωνίας (TV3 και Catalunya Radio), αλλά και οι τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα. Αυτό συνεπάγεται ότι η ισπανική κυβέρνηση θα έχει υπό τον έλεγχό της το Κέντρο Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφόρησης, το οποίο συντονίζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα της τοπικής κυβέρνησης. Επίσης, ο Ραχόι ζήτησε και τον έλεγχο της λειτουργίας του καταλανικού Κοινοβουλίου έτσι ώστε να συστήσει μια «αρχή», η οποία εντός 30 ημερών θα αξιολογήσει και θα ελέγξει ότι κανένα από τα νομοσχέδια ή καμία άλλη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία δεν θα αντίκειται στα μέτρα που θα ληφθούν για τον έλεγχο της Καταλωνίας. Μόλις καθαιρεθεί ο Πουτζδεμόν, το Κοινοβούλιο δεν θα έχει το δικαίωμα εκλογής αντικαταστάτη του ή διορισμού του. Όλα τα πιο πάνω μέτρα θα εφαρμοστούν για περίοδο έξι μηνών το μέγιστο, καθώς μέχρι τότε η ισπανική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην Καταλωνία.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.