Κοινό ψήφισμα ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας για την επίθεση στη Συρία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 5.4.2017
Κοινό ψήφισμα ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας για την επίθεση στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία πρότειναν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο καταδικάζει μια φονική επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που είδε το πρακτορείο Reuters, καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δίνει αναφορά κάθε μήνα για το αν η συριακή κυβέρνηση συνεργάζεται ή όχι με μια διεθνή έρευνα στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Και οι τρείς χώρες αποδίδουν την ευθύνη για την τους θανάτους και τραυματισμούς στις δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Ο συριακός στρατός έχει αρνηθεί την ευθύνη και ισχυρίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ χημικά όπλα. Το κείμενο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να παραδώσει σε διεθνή ερευνητική ομάδα στοιχεία για σχέδια και ημερολόγια πτήσης και τα ονόματα όλων των διοικητών μοιρών ελικοπτέρων, και να επιτρέψει την πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξεκίνησαν οι επιθέσεις που χρησιμοποίησαν τοξικά χημικά. Στο ψήφισμα ο ΟΗΕ επίσης "εκφράζει την οργή του ότι συνεχίζονται να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άτομα από χημικά όπλα στη Συρία, και εκφράζει την αποφασιστικότητά του να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί για την επίθεση με τοξικό αέριο. Μια έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων (OPCW), που εδρεύει στη Χάγη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονταν για τρεις επιθέσεις με αέριο χλωρίου το 2014 και 2015, και ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας. Η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει τα χημικά της όπλα το 2013, υπό μια συμφωνία για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει η Μόσχα και η Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την επίθεση με χημικά όπλα και επέρριψε την ευθύνη στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ, αλλά δεν αποκάλυψε ποιά θα είναι η ανταπόκρισή του, παρά τις εκκλήσεις από τη Γαλλία για ισχυρότερη αμερικανική ηγεσία. Ο Τραμπ τόνισε πως η επίθεση στην περιφέρεια Ιντλίμπ είναι "κατακριτέα και δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο", προσπάθησε ωστόσο να επιρρίψει και ευθύνες στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία δείχνει "τον στυγνό και απροκάλυπτα βάρβαρο" τρόπο που επιχειρεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, καλώντας τη Ρωσία και το Ιράν να διασφαλίσουν ότι κάτι παρόμοιες επιθέσεις δεν θα ξανασυμβούν. "Εκείνοι που τον υπερασπίζονται και τον στηρίζουν, όπως η Ρωσία και το Ιράν, δεν πρέπει να έχουν καμία ψευδαίσθηση για τον Ασαντ και τις προθέσεις του", τόνισε ο Τίλερσον με ανακοίνωση του. "Όποιος χρησιμοποιεί χημικά όπλα για να επιτεθεί στον ίδιο του το λαό δείχνει μια περιφρόνηση προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα πρέπει να λογοδοτήσει", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία