Μπροστά σε ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές στο Πεντάκωμο, αφού έχουν ενώπιόν τους καταγγελία για εκτεταμένο μπάζωμα γης σε αργάκι. Η καταγγελία είναι ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών και τμημάτων του κράτους τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2024 και ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης προκειμένου να εφαρμοστούν τα όσα προνοούνται στη νομοθεσία.
Οι εν λόγω χωματουργικές εργασίες μεταφοράς χώματος και επιχωμάτωσης σχετίζονται με τον ιδιωτικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό που αναγείρει η CyField στην περιοχή Βασιλικού που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και έχουν πιαστεί επ' αυτοφώρω φορτηγά της να αδειάζουν εκεί. Οι ποσότητες του χώματος που έχει μεταφερθεί εκεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 200 φορτηγά.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», τα χώματα αυτά ξεφορτώνονται παράνομα σε αργάκι της περιοχής, με τη σύμφωνο γνώμη του ενοικιαστή του τουρκοκυπριακού παραλιακού τεμαχίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τουρκοκυπριακό τεμάχιο που έχει εκμισθωθεί σε δικαιούχο πρόσφυγα μέσω της νόμιμης διαδικασίας. Ο εν λόγω δικαιούχος ζήτησε γραπτώς από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού όπως του παραχωρηθεί άδεια για επιχωμάτωση προκειμένου να καταστεί καλλιεργήσιμο το τεμάχιο γης. Εγκρίνοντας το αίτημα, η Επαρχιακή Διοίκηση έθεσε ως όρο ότι «το ύψος της επιχωμάτωσης δεν θα υπερβαίνει τα 50-60cm», σημειώνοντας ότι «σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ζητηθούν οι απόψεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως». Ακόμα, στο σημείο β της επιστολής που κατέχει ο «Π», αναφέρεται ότι «η ποιότητα του χώματος θα είναι τέτοια που θα είναι κατάλληλη μόνο για γεωργική εκμετάλλευση». Επίσης, στο παραλιακό τεμάχιο που έγινε η επιχωμάτωση, πλέον υπάρχουν και λυόμενα υποστατικά που λειτουργούν ως κατοικίες.
Όταν διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω όροι δεν τηρούνται, υπήρξε έλεγχος από το Τμήμα Περιβάλλοντος και ζητήθηκαν εξηγήσεις. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε από την CyField όπως παρουσιαστούν παραστατικά για το πού έχουν διοχετευτεί οι ποσότητες χώματος που έχουν αφαιρεθεί από το Βασιλικό, την ίδια ώρα μάλιστα που δεν υπάρχει καμία εκχώρηση άδειας για επιχωμάτωση του εν λόγω σημείου σε τέτοιες ποσότητες. Όπως μαρτυρούν και οι εικόνες που δημοσιεύει ο «Π», η επιχωμάτωση από 50-60cm αγγίζει τα 12-13 μέτρα τουλάχιστον.
«Θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία»
Κληθείς να σχολιάσει στον «Π» τα πιο πάνω, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Λάκης Μεσημέρης, ανέφερε ότι από το Τμήμα του δεν υπάρχει καμία ανοχή, σημειώνοντας ότι θα αυτό που θα γίνει είναι η «εφαρμογή και επιβολής της κείμενης νομοθεσίας». Πάντως, οι πρόνοιες της νομοθεσίας που έχουν πρόσφατα αυστηροποιηθεί, δίνουν τη δυνατότητα για επιβολή προστίμου μέχρι και 20.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε εξώδικο πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ για παράνομες χωματουργικές εργασίες στην περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου, το οποίο αφορούσε και πάλι την εταιρεία CyField.






