Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Κλειδί η ερμηνεία αναφορών στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

ΝΕΑΡΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Header Image

Με «βαριά χαρτιά» και οι δυο στην πρώτη μάχη 

Σε αναφορές κυρίως από δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη επικεντρώθηκαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων που εκπροσωπούν τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή στην πρωτοφανή θεσμική κόντρα που κατέληξε στα δικαστήρια. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο συνεδριάζει ως Συμβούλιο, ξεκίνησε την εξέταση των ενστάσεων που καταχώρισε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, στο αίτημα για παύση του που καταχώρισε ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, έγιναν οι ακροάσεις των δύο πλευρών επί της πρώτης ένστασης αναφορικά με το κατά πόσο νομιμοποιείται ο Γενικός Εισαγγελέας να υποβάλει αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Για την ίδια υπόθεση έχει καταχωρισθεί και δεύτερη ένσταση με την πλευρά του Ελεγκτή να υποστηρίζει ότι η αίτηση του Εισαγγελέα είναι έκδηλα αβάσιμη. 

Η διαδικασία ξεκίνησε με την αγόρευση του Τζο Τριανταφυλλίδη εκ μέρους της νομικής ομάδας του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. 

Η αγόρευση του κ. Τριανταφυλλίδη εστιάστηκε σε αναφορές τριών αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου: Στην αίτηση που καταχώρισε ο Γιώργος Λοή με την οποία ζητούσε την απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου για ανάρμοστη συμπεριφορά, στην αίτηση του Αντρέα Τρύφωνος για απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και ανικανότητας στη θέση που κατείχε και η πιο γνωστή υπόθεση με την αίτηση για παύση του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου. 

 

 

«Δεν είναι ιεραρχικά ανώτερος»

Εκ μέρους των νομικών του Γενικού Ελεγκτή ο κ. Τριανταφυλλίδης, επιχειρηματολογώντας επί της προδικαστικής ένστασης, ανέφερε ότι ο Ελεγκτής και ο Εισαγγελέας είναι ομόβαθμοι ιεραρχικά, ισότιμοι και ότι ο Εισαγγελέας δεν είναι ιεραρχικά ανώτερος του Ελεγκτή. Ανέφερε ότι «ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας απολύονται κάτω από τους ίδιους όρους που απολύονται δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μαζί με αυτά τα δύο άτομα υπάρχουν ακόμη 26 πρόσωπα για τα οποία το Σύνταγμα αναφέρει ότι απολύονται με τον ίδιο τρόπο, Γενικός Εισαγγελέας, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Γενικός Ελεγκτής, Βοηθός Γενικός Ελεγκτής, διοικητής Κεντρικής Τράπεζας, πρόεδρος και τα μέλη επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, οι 16 δικαστές του Ανωτάτου και Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Αρχής κατά της Διαφθοράς και η επίτροπος Διοικησεως». 

Υποστήριξε ότι εκείνος που έχει το δικαίωμα διορισμού των αξιωματούχων έχει και το δικαίωμα απόλυσης και δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ακρογωνιαίος λίθος της αγόρευσης του κ. Τριανταφυλλίδη ήταν η άποψη ότι ο Πρόεδρος και μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να απολύσει κάποιον εκ των 28 προαναφερθέντων ανώτατων κρατικών αξιωματούχων. Αναφέρθηκε εκτενώς στο άρθρο 113 (2) του Συντάγματος αναφέροντας τις εξουσίες που δίνονται στον Γενικό Εισαγγελέα. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, «ο Γενικός Εισαγγελεύς της Δημοκρατίας έχει εξουσίαν κατά την κρίσιν αυτού προς το δημόσιο συμφέρον να κινεί, διεξάγει, επιλαμβάνηται και συνεχίζει ή διακόπτει οιανδήποτε διαδικασίαν ή διατάσσει δίωξιν καθ΄οιονδήποτε προσώπου εν τη Δημοκρατία δι’ οιονδήποτε αδίκημα». Η συγκεκριμένη πρόνοια, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, ισχύει μόνο για ποινικά αδικήματα και δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή. 

 

Συνταγματική εκτροπή

«Η αίτηση πρέπει να οδηγηθεί σε απόρριψη, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να προκύψει συνταγματική εκτροπή», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Εξήγωντας την τοποθέτησή του είπε ότι εάν εγκριθεί η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, τότε, θα καταστεί παντοδύναμος και θα έχει το δικαίωμα όποτε θέλει να υποβάλλει αιτήσεις για παύση αξιωματούχων ενώ ο ίδιος θα μπορεί να παυθεί μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, αυτομάτως θα δίνεται η δυνατότητα και στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να ασκεί αυτό το δικαίωμα. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η καταχώριση της αίτησης από τον Εισαγγελέα είναι αντίθετη με την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς στις 5 Μαρτίου 2024 ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι οι σχέσεις του με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι εξαιρετικές και ότι κάνει εξαιρετική δουλειά στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Ανέφερε τέλος ότι με τις 15 περιπτώσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά που αναφέρονται στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα επηρεάζεται η ανεξαρτησία του θεσμού. 

 

Δεσμευτικές οι αποφάσεις 

Από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος εκπροσωπείται από τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σία ΔΕΠΕ, ο δικηγόρος Γιώργος Βαλιαντής προέταξε τις αναφορές του Ανωτάτου στις αποφάσεις Ερωτοκρίτου και Τρύφωνος, ζητώντας από το Συμβούλιο την υιοθέτησή τους και ταυτόχρονα την απόρριψη της ένστασης που καταχωρίσθηκε από την πλευρά του Ελεγκτή. 

Ο κ. Βαλιαντής αναφερόμενος στην επίκληση των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή ζήτησε από το Συμβούλιο να μην ληφθούν υπόψη καθώς πρόκειται για αποσπασματικές δηλώσεις, σημειώνοντας ότι έγιναν κινήσεις και αναφορές εντυπωσιασμού από τους νομικούς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. 

Ζήτησε επίσης ισχυρισμοί που ακούστηκαν για πραγματικά γεγονότα να μην ληφθούν υπόψη καθώς δεν υπόκεινται σε αντεξέταση στο παρόν στάδιο της διαδικασίας. Ανέφερε συγκεκριμένα αποσπάσματα από τις αποφάσεις Ερωτοκρίτου και Τρύφωνος, τα οποία, κατά την άποψη της πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα, καθιστούν σαφές ότι είχε κάθε δικαίωμα να υποβάλει την αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Υποστήριξε ότι στις αποφάσεις των υποθέσεων Ερωτοκρίτου και Τρύφωνος έχουν τεθεί με σαφήνεια όλα τα ζητήματα, προσθέτοντας ότι στην ενδιάμεση απόφαση της υπόθεσης Ερωτοκρίτου το Συμβούλιο αναγνωρίζει με συνδυασμό των διατάξεων 112 και 113 του Συντάγματος ευρείες εξουσίες στον Γενικό Εισαγγελέα και δικαίωμα αίτησης παύσης αξιωματούχων όπως ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι στην τελική απόφαση της υπόθεσης, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη θέση περί δικαιώματος αίτησης από τον Γενικό Εισαγγελέα στη βάση του δημοσίου συμφέροντος και του ρόλου του ως υπερασπιστή της νομιμότητας και πως δεν επηρεάζει την κρίση του η έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Για κάθε ενδεχόμενο

Η χθεσινή διαδικασία των ακροάσεων για την πρώτη ένσταση ξεκίνησε στις 9:30 και ολοκληρώθηκε στις 12:30. Το Συμβούλιο αποσύρθηκε για ολιγόλεπτο διάλειμμα και ο πρόεδρος Αντώνης Λιάτσος ενημέρωσε στη συνέχεια ότι η απόφαση για την ένσταση θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30 το πρωί. Ζήτησε μάλιστα από τις δύο πλευρές να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Η τελευταία αναφορά του κ. Λιάτσου ερμηνεύεται από νομικούς ότι θέλησε να είναι έτοιμες οι δύο πλευρές ώστε σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης να μπορεί να ξεκινήσει την ίδια ημέρα και η εξέταση της δεύτερης ένστασης. 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play