Παράπονα και μουρμουρητά διατυπώνονται από μέλη της Εθνικής Φρουράς κατά κύριο λόγο, αλλά και από αστυνομικούς, αναφορικά με τα καθήκοντα που ανατίθενται σε στρατιωτικούς για υποστήριξη του έργου της Αστυνομίας. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πιο συχνά ζητείται η συνδρομή της Εθνικής Φρουράς για ενίσχυση των αστυνομικών καθηκόντων. Τα κυριότερα παράπονα που διατυπώνονται αφορούν στο είδος των καθηκόντων που ανατίθενται σε στρατιωτικούς, το θέμα της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που εκτελούν, αλλά και για το γεγονός ότι φέρουν τα υπηρεσιακά στρατιωτικά τους όπλα σε άλλα καθήκοντα.
Στρατιωτικοί οι οποίοι επικοινώνησαν με τον «Π» ανέφεραν ότι, ειδικά για πιο πρόσφατα καθήκοντα που εκτελούν, έχει εκδοθεί σχετική διαταγή από τον αρχηγό του ΓΕΕΦ. Όπως ανέφεραν, στη διαταγή δεν γίνεται αναφορά για υπηρεσίες σκοπιάς αλλά μόνο για περίπολα, με την υποσημείωση ότι πάντα θα γίνονται με τη συνοδεία αστυνομικού. Μετά τον Οκτώβριο και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όπως υποστηρίζουν, τους ανατίθενται περιπολίες σε στόχους ισραηλινών συμφερόντων, οικίες Ισραηλινών αξιωματούχων και σχολείων που φοιτούν παιδιά Ισραηλινών, ενώ καλούνται να εκτελούν και 12ωρες υπηρεσίες σε σκοπιά στην ισραηλινή πρεσβεία. Εξήγησαν, επίσης, ότι η πάγια διαταγή του ΓΕΕΦ για τα καθήκοντά τους προβλέπει ότι, για τους υπαξιωματικούς από τον βαθμό του επιλοχία και άνω δεν εκτελούν σκοπιές και περίπολα, εντούτοις, καλούνται να εκτελούν αυτά τα καθήκοντα.
Αρχή με αεροδρόμια
Υπενθυμίζεται ότι τέλη του 2015 αποφασίστηκε η απόσπαση από την Εθνική Φρουρά στην Αστυνομία 120 υπαξιωματικών για σκοπούς εφαρμογής των έκτακτων μέτρων κατά της τρομοκρατίας και ειδικότερα, για να εκτελούν καθήκοντα φύλαξης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Εν αντιθέσει με τους αποσπασθέντες στα αεροδρόμια και σε άλλες περιπτώσεις ζητήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η συνδρομή της Εθνικής Φρουράς. Κατά την περίοδο του κορωνοϊού, μέλη του στρατού συμμετείχαν με μέλη της Αστυνομίας στους ελέγχους που διεξάγονταν για τήρηση των μέτρων που προέβλεπαν τα σχετικά διατάγματα. Στη συνέχεια μέλη της Εθνικής Φρουράς συμμετείχαν σε κοινές περιπολίες με την Αστυνομία αναφορικά με το μεταναστευτικό, με κύρια ευθύνη την επιτήρηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ζητήθηκε εκ νέου η συνδρομή της Εθνικής Φρουράς για επιτήρηση εγκαταστάσεων ισραηλινών συμφερόντων στην Κύπρο.
Οπλισμός και υπηρεσίες
Η περίπτωση των αποσπασθέντων στρατιωτικών στα αεροδρόμια (αρχικά είχαν αποσπαστεί 120 άτομα – σήμερα είναι περίπου 80) διαφέρει σε σχέση με τα υπόλοιπα καθήκοντα που εκτελούν εκτός μονάδων της ΕΦ. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν καθήκοντα στα αεροδρόμια αποσπάστηκαν από το ΓΕΕΦ και ουσιαστικά ανήκουν διοικητικά στην Αστυνομία. Πέραν από ταχύρρυθμη εκπαίδευση για τα νέα τους καθήκοντα, κατά τις υπηρεσίες που εκτελούν δεν φέρουν τα στρατιωτικά τους όπλα αλλά τα ίδια όπλα που κρατούν και οι αστυνομικοί.
Ο οπλισμός είναι ένα άλλο σημείο διαφωνίας των στρατιωτικών για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας. Στις υπηρεσίες που εκτελούν περίπολα και σκοπιές φέρουν το προσωπικό τους στρατιωτικό όπλο G3, το οποίο σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν, εκτός εάν αποδεδειγμένα τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Επίσης, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει διασαφηνιστεί το θέμα της αποζημίωσης που δικαιούνται για αυτές τις υπηρεσίες.
Εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, όπου θέσαμε τα παράπονα των στρατιωτικών, αναφέρθηκε ότι αυτό που γίνεται, με εξαίρεση τις αποσπάσεις στα αεροδρόμια, είναι οι στρατιωτικοί να εκτελούν κάποιες από τις υπηρεσίες τους σε καθήκοντα της Αστυνομίας. Δηλαδή, προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός υπηρεσιών ανά μήνα και αυτό που γίνεται είναι να εκτελούν κάποιες υπηρεσίες σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς και κάποιες σε καθήκοντα σε συνεργασία με την Αστυνομία, τονίζοντας ότι δεν ξεπερνιέται το ανώτατο όριο υπηρεσιών που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάθεση προσωπικού από την Εθνική Φρουρά στην Αστυνομία, όπως μας αναφέρθηκε, γίνεται κατόπιν συνεννόησης αναφορικά με τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν.
Ναι μεν αλλά…
Τόσο οι στρατιωτικοί όσο και οι αστυνομικοί τάσσονται υπέρ της συνεργασίας, αλλά, όπως τονίζουν, να θεσμοθετηθεί στη βάση ενός πρωτοκόλλου το οποίο να καθορίζει ρητά τα καθήκοντα, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες. Αρμοδίως από την Αστυνομία αναφέρθηκε ότι η συνδρομή μελών της Εθνικής Φρουράς εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και ΓΕΕΦ. Για τη βοήθεια που παρέχεται από την Εθνική Φρουρά στην Αστυνομία για συγκεκριμένα καθήκοντα, αυτό που λέχθηκε αρμοδίως είναι ότι προέκυψε κατόπιν συνεννόησης των αρχηγών του Στρατού και της Αστυνομίας. Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει και γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες δύναται να συνεισφέρουν σε συγκεκριμένα καθήκοντα και στελέχη της ΕΦ. Ο πρόεδρος του κλάδου Αστυνομικών της Συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι σε κάθε επιχειρησιακό πρέπει να διασαφηνίζονται όλες οι λεπτομέρειες, ώστε όσοι συμμετέχουν να ξέρουν επακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα πρωτόκολλο για τις περιπτώσεις που απαιτείται συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας – Εθνικής Φρουράς.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.