Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ήταν εμπιστευτικά και οι δημοτικοί σύμβουλοι τα είδαν για πρώτη φορά, και πλέον το μπαλάκι πάει σε αυτούς που θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον του Ζωολογικού Κήπου. Οι πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή έρευνα πήραν ξεκάθαρη θέση, όταν όμως το δείγμα αφορά μόνο τους μόνιμους κάτοικους Λεμεσού, υπάρχει η απόλυτη ισοψηφία!
Υπενθυμίζουμε ότι σε προ μηνών απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο ανέθεσε τη δημόσια διαβούλευση για το θέμα στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Ουσιαστικά, αρχικά έτρεξε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που ζητούσε την άποψη των πολιτών για θέματα που αφορούν τον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού, θέτοντας ως βασικό ερώτημα τι πρέπει να γίνει με το μέλλον του. Ακολούθως έγινε και διά ζώσης δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή 18 οργανώσεων που έχουν ειδικό ενδιαφέρον επί του θέματος. Το ΚΥΚΠΕΕ πάντως στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του έδωσε συνολική εικόνα στον δήμο, δείχνοντας και βέλτιστα παραδείγματα από το εξωτερικό, τόσο για τη διοικητική αναδιάρθρωση του Ζωολογικού, αλλά και για άλλες πτυχές που άπτονται της λειτουργίας του που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα
Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 1.858 άτομα, με μία μοναδική απάντηση από τον καθένα, όλοι κάτοικοι Κύπρου (δεν γίνονταν δεκτές απαντήσεις από εξωτερικό). Στη βασική ερώτηση για το μέλλον του Ζωολογικού, 1.057 απάντησαν «κλείσιμο», δηλαδή ποσοστό 56,89%, ενώ 801 και ποσοστό 43,11% απάντησαν «αναβάθμιση». Σημαντική όμως είναι η διαφοροποίηση σχετικά με τους κάτοικους Λεμεσού από όπου απάντησαν 1.414 άτομα. Οι Λεμεσιανοί φαίνονται απόλυτα διχασμένοι, με τους 704 και ποσοστό 49,79% να επιθυμεί το κλείσιμο και 710 και ποσοστό 50,21% να τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης. Το στατιστικό αυτό παρουσιάστηκε και σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τους συμβούλους και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των συμμετεχόντων στο ζήτημα της πιθανής αναβάθμισης, με τις περισσότερες επιλογές να «μοιράζονται». Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που επιθυμούν έναν συνδυασμό με τη δημιουργία βοτανικού κήπου (23%) ή την προώθηση ενδημικών ειδών της Κύπρου και της Μεσογείου (19.2%). Ακόμα, ένα περίπου 17% επιθυμούν ενιαίο σχεδιασμό και ανάπτυξη με τον Δημόσιο Κήπο, ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό επιθυμεί τη μετατροπή σε πράσινο ζωολογικό κήπο. Η άποψη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε «άγρια» κυπριακά ήδη συγκεντρώνει μόλις 15%, ενώ ακόμα πιο λίγοι προκρίνουν την επιλογή της μικρής κτηνοτροφικής φάρμας.
Ως βασικούς λόγους για το κλείσιμο του Ζωολογικού Κήπου, οι πολίτες αναφέρουν κυρίως τη φυλάκιση/αιχμαλωσία των ζώων (17,92%), ενώ επιπρόσθετα ένα ακόμα 15,91% θεωρεί ότι «τα ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον». Σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 10% αναφέρουν ότι είναι ακατάλληλες οι συνθήκες διαβίωσης, ενώ το ίδιο ποσοστό αναφέρει και την κακοποίηση ή παραμέληση ζώων.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση
Τα αποτελέσματα του συνόλου της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ο διευθυντής του ΚΥΚΠΕΕ, Ανδρέας Χατζηχαμπής, αναφέροντας πως δεν έγινε απλά μία «δημοσκόπηση» αλλά συνδυασμός διαφόρων μεθόδων με τη χρήση και βιβλιογραφικής έρευνας. Τόνισε, επίσης, ότι οι ερευνητές κράτησαν ουδέτερη στάση, χωρίς να πάρουν θέση. Ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης εξήγησε πως η απόφαση θα παρθεί σε μία ειδική συνεδρία για το θέμα, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν όλα τα δεδομένα υπόψη. Όπως ανέφερε, θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε μία δημόσια εκδήλωση για όλο τον κόσμο, όμως η διαβούλευση έχει κλείσει. Σημείωσε με νόημα πως πρόκειται για μία καθαρά πολιτική απόφαση, αφού τα επιστημονικά δεδομένα είναι ενώπιόν τους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.