Προσφυγικό/Μεταναστευτικό: Ανατομία ενός... εγκλήματος

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Header Image

Μέχρι το τέλος του 2022, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω πολέμου, διωγμών, βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέρχεται σε 108,4 εκατομμύρια.

 

kateliadi@politis-news.com

Η επιχείρηση ανεύρεσης επιζώντων από το συγκλονιστικό ναυάγιο στην Πύλο έχει λήξει με απολογισμό 78 νεκροί μετανάστες, 104 διασωθέντες, δεκάδες άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, αγνοούμενοι -νεκροί στ’ αμπάρια του σαπιοκάραβου που από την περασμένη Τετάρτη (14/6/2023), το πρωί, βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Το αλιευτικό σκάφος, με περίπου 700 μετανάστες και πρόσφυγες, ανατράπηκε ανοικτά της Πύλου. Είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έκαναν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο Αιγαίο. Η UNCHR κάλεσε σε συντονισμένη δράση, καθώς ο αναγκαστικός εκτοπισμός σημειώνει νέο ρεκόρ το 2022. Η αύξηση που σημειώθηκε πέρυσι οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τους Αφγανούς πρόσφυγες. Επιπρόσθετες συρράξεις, ιδίως στο Σουδάν, έχουν πλέον ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως στα 110 εκατομμύρια. Στην εμβληματική ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, «Παγκόσμιες Τάσεις στον Αναγκαστικό Εκτοπισμό για το 2022» (Global Trends in Forced Displacement 2022), διαπιστώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2022, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω πολέμου, διωγμών, βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέρχεται σε 108,4 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 19,1 εκατομμύρια σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί ποτέ από χρόνο σε χρόνο. Από το παγκόσμιο σύνολο, 35,3 εκατομμύρια ήταν πρόσφυγες, δηλαδή άνθρωποι που διέσχισαν διεθνή σύνορα για να βρουν ασφάλεια, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό -58 τοις εκατό, που αντιπροσωπεύει 62,5 εκατομμύρια ανθρώπους- εκτοπίστηκαν μέσα στις ίδιες τους τις χώρες λόγω συγκρούσεων και βίας.

Κύπρος

Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου (6/6/2023) έδωσε στοιχεία αναφορικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό στη χώρα μας: Από το 2015, υπήρξε μια συντριπτική αύξηση των αιτήσεων ασύλου, κατά 490%. Η πλειοψηφία των αιτήσεων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο κρίνονται αβάσιμες. Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2022, το 96% του συνόλου των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου ήταν αρνητικές, ενώ το 95%, που αφορά τους αιτητές ασύλου, εισέρχονται παράνομα από τα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι η πράσινη γραμμή δεν θεωρείται εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. «Έχουμε εντοπίσει από την πρώτη στιγμή πως η έλλειψη υποδομών και χώρων κράτησης για τους μετανάστες, των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε, αποτελεί τροχοπέδη και δυσκολία ως προς την άμεση διεκπεραίωση των διαδικασιών για επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Ουσιαστικά, η απουσία προαναχωρησιακού κέντρου, όπου θα μπορούν να κρατούνται οι παράνομα διαμένοντες στη Δημοκρατία, δεν μας επιτρέπει στην παρούσα φάση να απελάσουμε μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν απορριφθεί και θα πρέπει άμεσα να απελαθούν» ανέφερε σχετικά ο νέος ΥΠΕΣ. Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως «τα κενά του συστήματος ασύλου, περιλαμβανομένης της αδυναμίας για αποτελεσματική διεκπεραίωση τόσο μεγάλου όγκου αιτήσεων όλα αυτά τα χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις, και ως εκ τούτου, τη δημιουργία μακροχρόνιων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων, γεγονός που αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα έλξης για τους παράτυπους μετανάστες και για τα δίκτυα». Σημειώνεται πως την περασμένη Πέμπτη (15/6/2023), το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τρικ με αριθμούς

Σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, εξακολουθεί να υφίσταται το κλασικό πρόβλημα των πάρα πολύ αργών διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αν και έχουν προσληφθεί 27 έκτακτοι υπάλληλοι, βελτιώθηκε η κατάσταση φέτος, ωστόσο συνεχίζονται οι τεράστιες καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στους αριθμούς που ανακοινώνονται για εξέταση αιτήσεων ασύλου, συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες αιτήσεις που γίνονται από τους ίδιους αιτητές. Για παράδειγμα, όταν γίνεται αναφορά σε εξέταση 16.000 αιτήσεων για το 2020, πάνω από 3.000 είναι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για 2η, 3η, 4η φορά. Οι εκκρεμούσες αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 30.000. Σημαντικό στοιχείο είναι και το ποιες αιτήσεις εξετάζονται και τι είδους αποφάσεις λαμβάνονται. Επί υπουργίας Νίκου Νουρή, οι οδηγίες ήταν να εξετάζονται οι αιτήσεις που ήταν προδήλως αβάσιμες και έτσι προκύπτει το εντυπωσιακό νούμερο των 96% των αιτήσεων που απορρίπτονται. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στον «Π» υπό το καθεστώς ανωνυμίας, «από τις 30.000 των αιτήσεων για άσυλο που εκκρεμούν, το 1/3 έχουν υποβληθεί από Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ποσοστό αναγνώρισης 99%. Άρα, το ποσοστό της απόρριψης δεν θα ήταν 96% αλλά γύρω στο 66%, εάν εξετάζονταν οι αιτήσεις των Σύρων προσφύγων, που για πολιτικούς λόγους φροντίζουμε να μην το κάνουμε… ». Η ίδια πηγή εξήγησε ότι «λαμβάνουμε αποφάσεις για ανθρώπους που έρχονται από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών, δηλαδή κυρίως από τη νοτιοανατολική Ασία, οι οποίοι προφανώς δεν κινδυνεύουν στη χώρα τους και οι αιτήσεις τους έχουν μεγάλο ποσοστό απόρριψης».

Μισό εκατομμύριο ευρώ τον μήνα

Σε ό,τι αφορά τις εθελούσιες επιστροφές, πέρα από την έλλειψη προσωπικού [τη δουλειά την κάνει η Αστυνομία αλλά δεν είναι αστυνομικής φύσης καθήκοντα (εξασφάλιση διαβατηρίων, αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.) - τώρα έχουν αναλάβει καθήκοντα και οριοφύλακες], υπάρχει και έλλειψη χρημάτων. Τα 4/5 των παράτυπων μεταναστών που συνεργάζονται για να φύγουν από τη χώρα μας, λαμβάνουν 1.000-1.500 ευρώ (οικονομικό κίνητρο για να επιστρέψουν εθελούσια στη χώρα τους), κάτι που σημαίνει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ τον μήνα (περίπου επαναπροωθούνται 500 μετανάστες τον μήνα). Αξίζει να αναφερθεί ότι η φιλοσοφία της πολιτικής για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο Πουρνάρα και στις υπόλοιπες δομές, όπως και το να αφήνονται οι πρόσφυγες/μετανάστες (άνδρες, γυναίκες, μωρά) μέσα στη θάλασσα, στις βάρκες, για μέρες (στον λάλλαρο της Κύπρου και τις φουρτούνες του χειμώνα), δεν έχει πιάσει τόπο, δεν έχει δώσει πρακτικό αποτέλεσμα. Δεν πάει το μήνυμα στους συγγενείς που σκέφτονται να φύγουν και αυτοί από την πατρίδα τους προς αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Σκάνδαλο;

Άλλη πάρα πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στον «Π», επίσης υπό το καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρθηκε στο Κέντρο «Λίμνες» που φτιάχτηκε για εθελούσιες επιστροφές (προαναχωρησιακός χώρος/κρατητήρια), το οποίο κανένας δεν λέει πόσο κόστισε (άλλοι μιλούν για 3 εκατομμύρια ευρώ, άλλοι για 10 και κάποιοι για σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ). Το Κέντρο «Λίμνες» λειτούργησε μερικούς μήνες, αλλά τώρα το ξηλώνουμε και το ξαναφτιάχνουμε από την αρχή, διότι δεν πέρασε τα κριτήρια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου για χρηματοδότηση. Δεν είχε αποχετευτικό (φτιάξαμε κάτι λάκκους…), τα προκατασκευασμένα σπιτάκια ήταν σαν πλαστικές αποθήκες κήπου (δωρεά της Πολωνίας), χωρίς ρεύμα - απλώς έχουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ με καλώδιο για φόρτιση... κινητού τηλεφώνου, δεν έχουν πάτωμα αλλά χαλίκι, δεν υπάρχουν δέντρα στον οικισμό, υπάρχει πρόνοια για μόνον δύο ζώνες (δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός βάσει υπηκοοτήτων, ξεχωριστά οι ευάλωτοι κ.λπ.). Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε στον «Π» ότι για την επιτάχυνση των επιστροφών, θα δημιουργηθεί το Κέντρο Φιλοξενίας στις «Λίμνες» (70-80 εκατομμύρια ευρώ) και του Προαναχωρησιακό Κέντρου στη Μενόγεια, των οποίων η κατασκευή έχει δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια. «Η έλλειψη αυτών των χώρων δεν μας επιτρέπει να απελάσουμε, με γρήγορες διαδικασίες, τους αιτητές των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί» συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι σήμερα, κυκλοφορούν στην Κύπρο χιλιάδες παράτυποι μετανάστες (περίπου 30.000), των οποίων οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε καμία υπηρεσία/τμήμα/Αστυνομία, διότι δεν υπάρχουν χώροι κράτησης. Υπάρχει μια συνεννόηση με την Αστυνομία, κάθε εβδομάδα να εξευρίσκονται 15-20 θέσεις στα κρατητήρια γι' αυτούς τους ανθρώπους, τις 30.000, για να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται…

Μόνον λόγια η ένταξη

Σημειώνεται, ακόμα, πως από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για πολιτική ένταξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων, ελάχιστα πάνε πραγματικά γι' αυτό τον σκοπό. Και κάποιες δράσεις που έχουμε συμπεριλάβει, δεν είναι καν ξεκάθαρες ότι αφορούν ένταξη και ενσωμάτωση προσφύγων και νόμιμων μεταναστών. Για παράδειγμα, ένα μέρος αυτού του κονδυλίου για συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, διατέθηκε για πρόσληψη έκτακτού προσωπικού στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Βάρκες

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άτυποι μετανάστες μας έρχονται από τα κατεχόμενα. Από τους αιτητές ασύλου οι περισσότεροι έρχονται παράνομα (87-88%) και από εκείνους που έρχονται παράνομα γύρω στο 90% έρχονται μέσω της πράσινης γραμμής. Καλοί γνώστες του θέματος, ανέφεραν στον «Π» ότι ακόμη σπρώχνονται βάρκες στα κατεχόμενα, ώστε να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής και να εξυπηρετείται το αφήγημα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από την Τουρκία. Υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα πτυχή που αφορά τις βάρκες από Λίβανο. Η άτυπη συμφωνία με τον Λίβανο (επί υπουργίας Ν. Νουρή) λέει ότι όποια βάρκα ξεκινήσει από τα παράλια του Λιβάνου, την ανακόπτουν οι λιβανέζικες αρχές πριν περάσει στα κυπριακά ύδατα. Αν δεν προλάβουν, τη σπρώχνουν πίσω οι κυπριακές αρχές ώστε να αναλάβει ο Λίβανος. Εάν δεν γίνει κατορθωτό να ανακοπεί έγκαιρα και φθάσει σε κυπριακά παράλια, π.χ. στο Ζύγι, δεν αφήνουμε κανέναν πρόσφυγα/μετανάστη να πατήσει στεριά. Επιστρέφονται αμέσως πίσω στον Λίβανο οι άνθρωποι, είτε με την ίδια βάρκα είτε με άλλη, χωρίς διατυπώσεις, χωρίς δικαίωμα να κάνουν αίτηση για άσυλο κ.λπ.

___________________________________________

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο στον «Π»

Ζαμπάρτα: Νέο ξεκίνημα η Συμφωνία για το Άσυλο

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, δήλωσε στον «Π» ότι η Κομισιόν «εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της 8ης Ιουνίου σχετικά με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο είχε παρουσιαστεί από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020». Στο τελευταίο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει η κ. Ζαμπάρτα, τα κράτη μέλη έκαναν ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με την κοινή, ευρωπαϊκή και προβλέψιμη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. «Όπως τόνισε και η πρόεδρός μας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία στο Συμβούλιο δείχνει ότι η ΕΕ είναι ισχυρή και ικανή να προχωρήσει ενωμένη, ακόμη και στα πιο πολύπλοκα ζητήματα. Το κλειδί, όπως εδώ και χρόνια τονίζει η Επιτροπή είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η συνεργασία. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να διαχειριστεί αυτό που η γεωπολιτική πραγματικότητα επιβάλλει. Όλοι μαζί όμως μπορούμε να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε μια πρόκληση που είναι κοινή για όλους. Η συμφωνία αυτή αποτελεί τώρα μια καλή βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, τους δύο δηλαδή συν-νομοθέτες της ΕΕ» συμπλήρωσε, τονίζοντας παράλληλα πως «η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να εξασφαλίσει συμφωνία επί του Συμφώνου, όπως ορίζεται στον κοινό χάρτη πορείας».

Κοινή λύση

Όπως εξήγησε η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, «στην πράξη αυτό που συμφωνήθηκε είναι μια γενική προσέγγιση όσον αφορά δύο βασικούς πυλώνες του Συμφώνου: τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Το Σύμφωνο προβλέπει μια κοινή λύση που εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών. Οι προτάσεις αυτές θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός δικαιότερου, αποτελεσματικότερου και πιο βιώσιμου συστήματος για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης» επεσήμανε, αναφέροντας ταυτόχρονα πως η μετανάστευση αποτελεί σταθερό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ιστορίας με σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό της. Σημείωσε, ακόμα, πως «με ένα ορθά διαχειριζόμενο σύστημα, η μετανάστευση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, την καινοτομία και τον κοινωνικό δυναμισμό. Όλες οι καίριες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος -το δημογραφικό πρόβλημα, η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια, ο παγκόσμιος αγώνας δρόμου για την προσέλκυση ταλέντων και η ανισότητα- έχουν αντίκτυπο στη μετανάστευση. Οι πολιτικές επιταγές όπως η ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν, η διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η εγγύηση της ασφάλειας και η κάλυψη των ελλείψεων δεξιοτήτων απαιτούν αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Καθήκον της ΕΕ και των κρατών μελών της, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις επείγουσες ανάγκες, είναι να οικοδομήσουν ένα σύστημα που θα διαχειρίζεται και θα κανονικοποιεί τη μετανάστευση μακροπρόθεσμα και το οποίο θα βασίζεται πλήρως στις ευρωπαϊκές αξίες και στο διεθνές δίκαιο».

Επιτυχία

Επιπρόσθετα, η Μυρτώ Ζαμπάρτα αναφέρει πως το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα για την υλοποίηση αυτού του έργου. Το νέο Σύμφωνο αναγνωρίζει ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να επωμίζεται δυσανάλογη ευθύνη και ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμβάλλουν στην αλληλεγγύη σε σταθερή βάση. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα μετά από χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων. Τέλος, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι η επιτυχία αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την αντοχή που επέδειξαν και τις εντατικές προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά για όλη τη σκληρή δουλειά που έκαναν, ιδίως, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Ίλβα Γιούανσον, οι οποίοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους συννομοθέτες για να διευκολύνουν και να στηρίξουν την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας επί του Συμφώνου» κατέληξε.

Εν συντομία

Με μια ματιά, το Σύμφωνο περιλαμβάνει τα εξής:

(α) Άρτια και δίκαιη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων ταυτότητας, υγείας και ασφάλειας

(β) Δίκαιους και αποτελεσματικούς κανόνες για το άσυλο, εξορθολογισμό των διαδικασιών ασύλου και επιστροφής

(γ) Έναν νέο μηχανισμό αλληλεγγύης για καταστάσεις έρευνας και διάσωσης, πιέσεων και κρίσεων

(δ) Καλύτερη ανάλυση προοπτικών, ετοιμότητα και αντιμετώπιση κρίσεων

(ε) Αποτελεσματική πολιτική επιστροφής και συντονισμένη προσέγγιση των επιστροφών σε επίπεδο ΕΕ

(στ) Ολοκληρωμένη διακυβέρνηση σε επίπεδο ΕΕ, για την καλύτερη διαχείριση και εφαρμογή των πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης

(ζ) Αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις με τις κυριότερες τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης

(η) Ανάπτυξη βιώσιμων νόμιμων οδών για τα άτομα που χρήζουν προστασίας και για την προσέλκυση ταλέντων στην ΕΕ

(θ) Υποστήριξη αποτελεσματικών πολιτικών ένταξης.

________________________________________

Η UNHCR ζητά επείγουσα δράση

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ζητά συνεχώς επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της απελπιστικής κατάστασης στη Μεσόγειο, τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών (ιδίως με κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην υποδοχή των αφίξεων) και τη δέσμευση για την τήρηση των μακροχρόνιων νομικών και ηθικών υποχρεώσεων για τη διάσωση στη θάλασσα και την ασφαλή και προβλέψιμη αποβίβαση σε ασφαλείς χώρους σε όλα τα παράκτια κράτη. Η UNHCR έχει καλέσει την ΕΕ να θέσει την ασφάλεια και την αλληλεγγύη στο επίκεντρο της δράσης της στη Μεσόγειο και κατά μήκος όλων των άλλων μεταναστευτικών οδών. Επιπλέον, ζητάει τη στήριξη της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, διότι οι μεταναστευτικές ροές πρέπει να εξεταστούν συνολικά. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στις χώρες προέλευσης και στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων με επαρκείς οικονομικούς πόρους και ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Καταμερισμός/αλληλεγγύη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός συμφωνημένου περιφερειακού μηχανισμού αποβίβασης και ανακατανομής για τους ανθρώπους που φθάνουν διά θαλάσσης, σε πνεύμα καταμερισμού της ευθύνης και αλληλεγγύης με τα κράτη πρώτης γραμμής. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερο καθοδηγούμενες από τα κράτη και καλύτερα συντονισμένες προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, προβλέψιμες αποβιβάσεις σε ασφαλείς τόπους, και ταχεία πρόσβαση σε διαδικασίες ελέγχου και ασύλου για τον εντοπισμό όσων μπορεί να χρειάζονται διεθνή προστασία και επιστροφή -με ασφάλεια και αξιοπρέπεια- για όσους δεν χρειάζονται.

Συμφωνία αμέσως

Χρειάζεται μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση του ασύλου για να διασφαλιστεί μια ΕΕ που θα προστατεύει καλύτερα τους πρόσφυγες από όπου κι αν προέρχονται. Η UNHCR συνεχίζει να καλεί τα κράτη της ΕΕ να συμφωνήσουν γρήγορα και να εφαρμόσουν το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο εγκύπτει στα σημαντικά ζητήματα της διάσωσης στη θάλασσα και του επιμερισμού των ευθυνών.

 

 

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play