Σε κλίμα συναίνεσης φαίνεται πως πραγματοποιούνται οι διαβουλεύσεις, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στην Παιδεία φορέων, ως προς την προσπάθεια κατάληξης σε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, μετά από τις προστριβές που υπήρχαν, κατά καιρούς, στο παρελθόν, επί υπουργίας των Κώστα Χαμπιαούρη και Πρόδρομου Προδρόμου. Το σύστημα αξιολόγησης των τετραμήνων αναμένεται ότι θα τύχει σημαντικών αλλαγών, ειδικότερα αν ληφθούν υπ’ όψιν οι δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, και οι εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ και της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από τη Βουλή για το β’ τετράμηνο, εκ πρώτης όψεως έχουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, γι’ αυτό αναμένεται με αγωνία η τελική πρόταση της υπουργού Παιδείας την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαΐου.
Στο Υπουργείο Παιδείας η διαδικασία διαμόρφωσης της πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, αναμένεται η επιστροφή της υπουργού από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπουν οι τελευταίες πινελιές πριν από την συνάντηση της Δευτέρας. Από πλευράς υπουργείου δεν δίνεται ξεκάθαρη κατεύθυνση ως προς το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης, εν μέσω διαβουλεύσεων, ωστόσο υπογραμμίζεται πως αυτή δεν θα παρεκκλίνει από τις δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί τους τελευταίους δύο μήνες η Αθηνά Μιχαηλίδου. Καλά ενημερωμένες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε ο «Π», ανέφεραν ότι η υηπουργός στην πρότασή της υιοθετεί πολλές από τις εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ και των Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά δίνει και το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Αισιοδοξία ΟΕΛΜΕΚ
Από την πλευρά της, η οργάνωση των εκπαιδευτικών εμφανίζεται αισιόδοξη ως προς την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων, με μια πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους, τα οποία παρέθεσε σε κοινή με τη Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης επιστολή τον προηγούμενο Μάρτιο. Όπως ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, η πρόταση θα γίνει αμέσως αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, αν υιοθετούνται οι δικές τους εισηγήσεις, κυρίως αυτές για κατάργηση της ενδιάμεσης κεντρικής γραπτής εξέτασης του Ιανουαρίου και διαμορφωθεί μια τελική γραπτή εξέταση.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξήγησε πως, αν υιοθετηθεί η πιο πάνω εισήγηση της ΟΕΛΜΕΚ και των γονέων, οι μαθητές θα αξιολογούνται βάσει ενός συστήματος με τις εξής παραμέτρους:
- 35% θα προκύπτει από την προφορική αξιολόγηση και τα διαγωνίσματα για το α’ τετράμηνο
- 35% βάσει των πιο πάνω μεθόδων αξιολόγησης και για το β’ τετράμηνο και
- 30% θα προκύπτει από την τελική γραπτή εξέταση
Αν και εφόσον η κυβερνητική πρόταση για το νέο σύστημα αξιολόγησης γίνει αποδεκτή, θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με στόχο να φτάσει σε ψήφιση από την ολομέλεια, μέχρι, το πολύ, τις αρχές Ιουλίου, πριν από τον τερματισμό των εργασιών του σώματος.
Αποδίδουν οι τροποποιήσεις
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ενδείξεις των πρώτων δύο ημερών διεξαγωγής των εξετάσεων του β’ τετραμήνου, όλα βαίνουν κατ’ ευχήν, χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα. Όπως μας έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά, μετά τις έκτακτες τροποποιήσεις που ισχύουν για το β’ τετράμηνο, φαίνεται πως έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, αν και η ΟΕΛΜΕΚ αναμένεται ότι θα εξαγάγει τα δικά της συμπεράσματα όταν γίνει αξιολόγηση από την δική της Επιτροπή Ειδικοτήτων.