Συμφωνία μνημονίου για βία στα γήπεδα ανακοίνωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 31.3.2023
Συμφωνία μνημονίου για βία στα γήπεδα ανακοίνωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης
Σύμφωνα με την Υπουργό, το μνημόνιο θα είναι δεσμευτικό για όλες τις πλευρές και θα περιλαμβάνει σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καταμερισμό ευθυνών.

Τη συμφωνία μνημονίου συναντίληψης για τη βία στα γήπεδα με την Αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανακοίνωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Υπουργό, το μνημόνιο θα είναι δεσμευτικό για όλες τις πλευρές και θα περιλαμβάνει σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καταμερισμό ευθυνών.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε πως το Σώμα επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκροτηθούν μόνιμες αλλά και εφεδρικές σε πρώτο στάδιο αντιοχλαγωγικές ομάδες ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας ενόψει συγκεκριμένων καταστάσεων. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η έκθεση για τα επεισόδια αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

Στις δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, η Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για μία παραγωγική συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων, προσθέτοντας πως ήταν επιτακτική ανάγκη να ανοίξει αφενός αυτός ο διάλογος μετά τα λυπηρά, όπως τα χαρακτήρισε, επεισόδια, της περασμένης Κυριακής, αφετέρου να καταλήξουν σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

«Τα λόγια είναι εύκολα, οι πράξεις είναι δύσκολες», τόνισε η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου, προσθέτοντας πως για την αποτελεσματική πάταξη της βίας στα γήπεδα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πλευρές, είτε πρόκειται για την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, είτε τους ποδοσφαιριστές και τις ομοσπονδίες, είτε την ίδια την Αστυνομία, η οποία, όπως είπε, καλείται να αναλάβει την αστυνόμευση και την ασφάλεια της διεξαγωγής των αγώνων.

«Όλοι οι φορείς που ήταν σήμερα στη σύσκεψη έχουν συμφωνήσει να υπάρξει ένα μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλες τις πλευρές και θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καταμερισμό ευθυνών», σημείωσε η Υπουργός, προσθέτοντας πως θα ακολουθήσει νέα συνάντηση σε ένα μήνα από σήμερα προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι οι επιμέρους δράσεις είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.

Ένα δεύτερο θετικό παράγωγο της σημερινής συνάντησης, σύμφωνα με την Υπουργό, ήταν ότι δεν υπήρξε καμία ένσταση για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η Κυβέρνηση και προσέθεσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνεισφέρουν στη νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για να υπάρξει πρόοδος σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Οι άμεσες ενέργειες αφορούν κυρίως στις δράσεις της Αστυνομίας, η οποία συμπλέει με και με τη φιλοσοφία του Υπουργείου για πρόληψη των επεισοδίων, συμπλήρωσε η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας θα καταστεί αποτελεσματικό στους επόμενους αγώνες, καθώς έχουν ήδη παρθεί συγκεκριμένα μέτρα.

Προσέθεσε πως παρά τις έντονες και διιστάμενες σε κάποια σημεία απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η φιλοσοφία όλων είναι η ίδια, τουτέστιν «λίγα λόγια, πολλά έργα και παρακολούθηση μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα».

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο του μνημονίου, η Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης όπου ο κάθε φορέας που συμμετείχε στη σύσκεψη θα έχει συγκεκριμένες ευθύνες, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις προέρχονται από τους ίδιους τους φορείς και τονίζοντας εκ νέου την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων.

Ερωτηθείσα για αμφιβολίες που εκφράστηκαν εκ μέρους των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών σχετικά με την εφαρμοσιμότητα των εξαγγελθέντων μέτρων, η Υπουργός είπε πως είναι πρώιμη η εξαγωγή συμπερασμάτων πριν την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας.

Προσέθεσε πως υπήρξε από την πρώτη μέρα των επεισοδίων επαφή του Υπουργείου με το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών, το Σώμα Αστυνομίας Κύπρου, ενώ αργότερα σήμερα θα γίνουν συναντήσεις και με τις άλλες δύο συντεχνίες, ΑΣΔΥΚ και Ισότητα.

«Είμαστε ανοικτοί στις εισηγήσεις και τις προτάσεις», προσέθεσε η Υπουργός, συμπληρώνοντας πως έχουν επικοινωνήσει με το Υπουργείο άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο και πως όσοι φορείς ήθελαν να εμπλακούν στη συζήτηση είχαν αυτή την ευκαιρία.

Σε ερώτηση αν το μεγαλύτερο βάρος ευθύνης πέφτει στην Αστυνομία ή τις ίδιες της ομάδες, η κ. Κουκκίδη απάντησε πως τις ευθύνες μοιράζονται όλοι οι φορείς, με την Αστυνομία να έχει λάβει ήδη πολύ αυστηρά και συγκεκριμένα μέτρα, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στην καταστολή των επεισοδίων με αυστηρότερη αστυνόμευση και πως όλοι έχουν τον δικό τους ρόλο, είτε είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την προώθηση συγκεκριμένων νομοθετημάτων, είτε οι ομοσπονδίες με την άσκηση πίεσης στα σωματεία για να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είτε η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων.

Από την πλευρά του, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε σχετικά με την πρόοδο της έρευνας για τα επεισόδια ότι τη διεξαγωγή της έχει αναλάβει ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος, σύμφωνα με τον Αρχηγό, φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ενημερώνοντας την ηγεσία του Σώματος πως θα είναι έτοιμη μέχρι την προσεχή Τετάρτη, ενώ παρέπεμψε στα τελικά αποτελέσματα της έρευνας πριν οποιαδήποτε δήλωση.

Ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη της νομοθετικής εργασίας θεσμοθέτησης ζητημάτων που αφορούν στη μόνιμη αντιοχλαγωγική ομάδα και δηλώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αστυνομίας ότι απαιτούνται ακόμη τουλάχιστον 150 αστυνομικοί συν τον εξοπλισμό, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως η Αστυνομία είναι ευέλικτη ως προς τη δημιουργία των μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων.

Προσέθεσε πως στο παρόν στάδιο, παρά το γεγονός ότι έχει στείλει επιστολή στη ΜΑΔ για την ετοιμασία μικρής μελέτης σχετικά και με τη διαχείριση του θέματος στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αστυνομία θα κάνει ό,τι χρειάζεται καθώς σχετικές σκέψεις και μελέτες για τη συγκρότηση ομάδας στη Λευκωσία έγιναν και παλαιότερα, ωστόσο λόγω της σημερινής στελέχωσης του Σώματος δεν υλοποιήθηκαν.

«Με τις 715 πλέον κενές θέσεις και άλλες 50 ως το τέλος του χρόνου κάνουμε έναν αγώνα δρόμου ούτως ώστε να προλάβουμε και να εκπαιδεύσουμε τις ομάδες για να βγουν έξω», σημείωσε ο Αρχηγός, προσθέτοντας πως επί του παρόντος γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να συγκροτηθούν μόνιμες αλλά και εφεδρικές σε πρώτο στάδιο αντιοχλαγωγικές ομάδες ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας ενόψει συγκεκριμένων καταστάσεων.

Υπενθύμισε επίσης ότι αντιοχλαγωγικές ομάδες υπάρχουν αλλά δεν έχουν ως πρωτεύοντα ρόλο την αστυνόμευση των γηπέδων, προσθέτοντας πως το σκεπτικό είναι να δημιουργηθούν αντιοχλαγωγικές ομάδες οι οποίες θα έχουν αποκλειστικά αυτό το καθήκον και θα εκπαιδεύονται συνεχώς.

Σε ερώτηση για το αν ήταν ενήμερος για το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας και αν αναλαμβάνει κάποιο μερίδιο ευθύνης σχετικά με όσα συνέβησαν την Κυριακή, ο κ. Παπαθεοδώρου απάντησε πως ασφαλώς γνώριζε το αρχικό πλάνο, προσθέτοντας ωστόσο πως μεσολάβησαν κάποιες άλλες πληροφορίες, ενώ παρέπεμψε στα αποτελέσματα της έρευνας.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να γίνει έρευνα για αναφορές και καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τροχαίο που έλαβε χώρα το 2012, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως η Αστυνομία θα διερευνήσει οποιαδήποτε πληροφορία για το όχημα ή τον εμπλεκόμενο οδηγό που θα φτάσει είτε απευθείας στην ίδια, είτε στην Τροχαία Λεμεσού που διερεύνησε το δυστύχημα, προσθέτοντας πως την περίοδο εκείνη έγιναν οι απαραίτητες έρευνες, όπως έχει καταδειχθεί από τη θανατική ανάκριση που έλαβε χώρα στη συνέχεια.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον Τύπο σχετικά με μεταφορά στη ζώνη ασφαλείας του αεροδρομίου Λάρνακας ομοιώματος βόμβας και μαχαιριών από αστυνομικούς που παρίσταναν τους επιβάτες, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως πρόκειται για θέματα ασφάλειας τα οποία δεν δημοσιοποιούνται, συμπληρώνοντας πως ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα με βάση και σχετικό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο το οποίο ακολουθεί η Πολιτική Αεροπορία. «Είναι θεμιτό να γίνονται δοκιμές για την ασφάλεια των αεροδρομίων μας», σημείωσε σχετικά.

Σε ερώτηση τέλος για αναφορές των συντεχνιών των αστυνομικών για πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και ληγμένες αντιπυρικές στολές, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως γίνονται συνεχείς προσπάθειες αντικατάστασης των εξοπλισμών και κάθε συμμετέχων σε αντιοχλαγωγική διμοιρία έχει τον δικό του, ατομικό εξοπλισμό.

Συμπλήρωσε πως πρόσφατα παραδόθηκε ο εξοπλισμός που ζητήθηκε από τη ΜΑΔ και τις επαρχίες που διατηρούν αντιοχλαγωγικές ομάδες, προσθέτοντας πως υπάρχουν αποθέματα εξοπλισμού για να καλύψουν ανάγκες όπου χρειαστεί.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για απάτη 645 εκ. - Και Κύπριοι αστυνομικοί στις έρευνες
ΚΟΣΜΟΣ

Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για απάτη 645 εκ. - Και Κύπριοι αστυνομικοί στις έρευνες

Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για απάτη 645 εκ. - Και Κύπριοι αστυνομικοί στις έρευνες

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Πάρτι διαφθοράς με αναβολές στο στρατό
ΚΥΠΡΟΣ

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Πάρτι διαφθοράς με αναβολές στο στρατό

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Πάρτι διαφθοράς με αναβολές στο στρατό

Ο Έφορος Εκλογών στον Πολίτη 107.6 για τις 20.890 μετακινήσεις ψηφοφόρων – Μαζικές αιτήσεις από κομματικά επιτελεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Έφορος Εκλογών στον Πολίτη 107.6 για τις 20.890 μετακινήσεις ψηφοφόρων – Μαζικές αιτήσεις από κομματικά επιτελεία

Ο Έφορος Εκλογών στον Πολίτη 107.6 για τις 20.890 μετακινήσεις ψηφοφόρων – Μαζικές αιτήσεις από κομματικά επιτελεία

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Λευκορωσίας - Στο κάδρο ξανά η Κύπρος με δύο εγγεγραμμένες εταιρείες όπλων
ΚΥΠΡΟΣ

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Λευκορωσίας - Στο κάδρο ξανά η Κύπρος με δύο εγγεγραμμένες εταιρείες όπλων

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Λευκορωσίας - Στο κάδρο ξανά η Κύπρος με δύο εγγεγραμμένες εταιρείες όπλων

Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το ταξίδι της - Αντίστροφη μέτρηση για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το ταξίδι της - Αντίστροφη μέτρηση για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το ταξίδι της - Αντίστροφη μέτρηση για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες